Ana SayfaHaberler‘Şeriat karşıtı’ kadınlar 25 yıl sonra Taliban’ı nasıl selamladı

‘Şeriat karşıtı’ kadınlar 25 yıl sonra Taliban’ı nasıl selamladı

Cumhuriyet Kadınları Derneği, 15 Şubat 1997’de gerçekleştirilen Şeriata Karşı Kadın Yürüyüşü’nün ardından kuruldu. Resmi kuruluş tarihi olarak, kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilişinin yıldönümü olan 5 Aralık 1934 tercih edildi. Derneğin kurucu başkanlığını Sivas Katliamı’nda mağdurların avukatı olarak bilinen Şenal Sarıhan üstlendi. Geçtiğimiz yıl Sarıhan ve arkadaşlarının istifa ettiği dernek, dün “Bağımsız Afganistan’ı tanıyoruz ve selamlıyoruz” açıklamasını yaptı.

2007 yılında pek çok ilde Cumhuriyet Mitingleri adıyla düzenlenen kitlesel gösterilerin ilk adımı olan Cumhuriyet için Halk Yürüyüşü 4 Kasım 2006’da, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği ve Atatürkçü Düşünce Derneği ile ortaklaşa olarak düzenlendi. Düzenleyiciler adına konuşmayı yapan Cumhuriyet Kadınları Derneği Kurucu Başkanı Şenal Sarıhan, “Son yıllarda ülkemizi tehdit eden ve tehlike olmanın ötesine geçerek, hızla tırmanan irticaya karşı durma kararlılığımızı ifade edebilmek için bugün buradayız. Bu yürüyüş ülkemizin ve Cumhuriyetimizin sahipsiz olmadığını gösterecek. İrticaya geçit vermeyeceğiz” diye konuşmuştu.

Dernek, kadın haklarını ilgilendiren yasal düzenlemelerle ilgili yürüttüğü çalışmalar ve yaptığı açıklamalarla kamuoyunda gündeme geliyordu.

Sarıhan: “Parti kuyrukçuluğu tercih edildi”

2014 yılında kurucu başkan Şenal Sarıhan’a karşı aday olan eski CHP Milletvekili Canan Arıtman derneğin yeni başkanı oldu. Arıtman döneminde derneğin merkez yönetimi ve şubelerinin Vatan Partisi’nin siyasi yönelimine girdiği iddiaları gündeme gelmişti. 2020 yılında yapılan kongrede Vatan Partili Tülin Oygur derneğin genel başkanlığına seçildi. Oygür’ün başkanlığından kısa bir süre sonra, derneğin pek çok üyesi kurucu başkan Sarıhan öncülüğünde istifa ederek 29 Ekim Kadınları Derneği’ni kurdu.

Sarıhan, derneğin Vatan Partisi’nin kadın kollarına dönüştüğünü söylerken, derneğin yeni yönetimi için “İktidar politikaları ile de özdeşleşen parti kuyrukçuluğu tercih edildi. Daha da ileri gidilerek, demokrasi ve özgürlük taleplerine düşman kesildi” dedi.

Cumhuriyetçi Kadınlar Derneği’nden istifa eden kadınların basın toplantısı.

Dernekten istifa edenler adına basın açıklaması yapan Melek Neslihan Özfidan, “Herkes düşünce özgürlüğüne sahiptir. Kimse düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz, suçtur. Ancak buna rağmen CKD’nin 11 Haziran’da imzacı olarak katıldığı ve Vatan Partisi’nin baş gündemini oluşturan ‘HDP kapatılsın’ kampanyasına imza vermeyenlere çok ağır bir suçlamayla PKK’lı olduklarına ilişkin algı yaratılmaya çalışıldı” dedi. Özfidan ayrıca Oygür başkanlığında kurulan 7 kişilik yönetimdeki 5 kişinin Vatan Partisi’nde aktif görev alan kişiler olduğunu da söyledi.

Oygür: “HDP, ABD, AB, Soros seviciler rahatsız”

Oygür ise istifalar üzerine yaptığı yazılı açıklamada “Vatansever milli duruşumuz, bir süredir şubelere yerleştirdikleri liberal yapılarla Dernek içinde güçlenmeye çalışan, iktidara muhalifliğini devlet düşmanlığı haline getirmiş HDP-ABD-AB-Soros sevici bu kesimi son derece rahatsız etmiştir. Bilhassa Derneğimizin HDP Kapatılsın Kampanyasına destek vermesi, bu kesim için yıkım olmuştur. Çünkü ‘HDP PKK’dır, Mecliste PKK istemiyoruz, HDP Kapatılsın’ demek bunlar için züldür” dedi.

Tülin Oygür, 2019 yerel seçimlerinde Vatan Partisi’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayıydı.

- Advertisment -