Ana SayfaHaberlerAnalizSIKI TAKİP | Demokrat Parti, başkan adaylığı önseçim takvimini değiştiriyor: Kamala...

SIKI TAKİP | Demokrat Parti, başkan adaylığı önseçim takvimini değiştiriyor: Kamala Harris’in şansı artmış olabilir

Demokrat Parti yönetimi, dün (3 Aralık) yaptığı oylamada başkan adaylığı önseçiminde Iowa’nın ilk oy veren eyalet olmaktan çıkarılmasına karar verdi. Yeni seçim takvimine göre, ilk önseçim South Carolina’da, ikincisi bir hafta sonra Nevada ve New Hampshire’da, üçüncüsü Georgia’da, dördüncüsü ise Michigan’da olacak. Bu yeni seçim takvimine göre, ilk önseçimde siyahların ve Hispaniklerin önemi artacak. Yeni seçim takvimine göre, Kamala Harris’in 2024 şansı artmış olabilir.

Demokrat Parti yönetimi, dün verdiği karar ile ABD başkan adaylığı önseçim takviminde ciddi bir değişikliğe imza attı; Iowa artık önseçimlerde ilk oy veren eyalet olmayacak. Bu karar, nüfusunun neredeyse tamamı beyaz olan bu küçük eyalette önseçimlerde oyların yavaş sayılması ve yerel parti örgütlerinin sayım konusunda ciddi hatalar yapması nedeniyle alındı. Yeni karara göre, ilk önseçim South Carolina eyaletinde yapılacak. South Carolina eyaletinde Demokrat Parti seçmeninin %60’ı siyah olduğu için ilk önseçimi kazanmak isteyen adayların siyahları ikna etmesi gerekecek. Oysa önceki takvime göre sadece beyazları ikna etmek yeterli oluyordu.

İkinci önseçimin yapılacağı Nevada’da ise Hispaniklerin sayısı oldukça fazla. Ardından düzenlenecek Georgia ve Michigan eyaletlerinde de azınlıkların sayısı Demokrat Parti içinde yüksek. Bu iki eyaletin ilk 5 haftadaki önseçimlere eklenmesinin sebebi olarak özellikle genel seçimlerde önemli eyaletler arasında olmaları gösteriliyor.

Bu önseçim takvimi doğrudan Biden’ın tavsiyesi doğrultusunda düzenlendi. Yeni önseçim takvimine göre 2024’te Biden’ın aday olmaması durumunda aday olma ihtimali bulunan Kamala Harris’in şansı yüksek, çünkü siyah seçmenlerin ağırlıklı olduğu eyaletlerin önseçimlerdeki payı artarken Sanders ve Buttigieg gibi adayların yüksek oy alabildiği Iowa eyaletinin payı düşürüldü. ABD seçimlerinde ilk eyaletlerde seçimleri kazanan aday her zaman seçmen desteği ve bağış miktarı açısından rüzgârı arkasına alıyor.

- Advertisment -