Ana SayfaHaberlerSIKI TAKİP | İsrail yanlısı lobi kuruluşu AİPAC, Filistin destekçisi...

SIKI TAKİP | İsrail yanlısı lobi kuruluşu AİPAC, Filistin destekçisi Yahudi ABD Kongre üyesi Andy Levin’in yenilmesi için 4 milyon dolar harcadı

Amerika-İsrail ilişkilerinin iyi, ABD Kongresi’nde İsrail’e desteğin güçlü olması için faaliyet gösteren lobi kuruluşu AİPAC, iki devletli çözümü ve Filistinlilerin insan haklarını savunan ABD Temsilciler Meclisi’nin Yahudi üyesi Andy Levin’in Demokrat Parti önseçiminde yenilmesi için 4 milyon dolar harcadı.

ABD’nin Michigan eyaletinde seçim bölge sınırlarının değiştirilmesi üzerine iki Demokrat Temsilciler Meclisi üyesi önseçimde 11. Seçim Bölgesi’nin adayı olmak için yarışmak zorunda kaldı. Temsilciler Meclisi’nin Demokrat üyeleri; merkez kanattan Haley Stevens ve solcu kanada yakın Andy Levin, Michigan 11. Seçim Bölgesi’nin adayı olmak için önseçime girdi. Yahudi Andy Levin iki devletli çözümü savunuyor ve Filistinlilerin haklarını sık sık gündeme getiriyor, Haley Stevens ise sıkı bir İsrail destekçisi.

İsrail ile iyi ilişkilerin kurulmasını destekleyen lobi kuruluşu AİPAC, Yahudi Andy Levin’in seçimi kaybetmesi için rakibi Haley Stevens lehine 4 milyon dolar para harcadı. Daha özgürlükçü İsrail yanlısı lobiler ise Levin lehine 1 milyon dolar harcadı. Fakat Levin’in kampanyası başarısız oldu ve AİPAC’in desteklediği Haley Stevens oyların %60’ını alarak önseçimi kazandı.

Seçimi kaybeden Levin’in babası ve amcası da Demokrat Parti’den Michigan’ı Kongre’de temsil eden siyasetçiler. Levin ailesi, 1979 yılından beri Michigan’ı Kongre’de temsil ediyor.

AİPAC, Stevens’in zaferini şu sözlerle kutladı: “Kongre üyesi Haley Stevens’in ABD-İsrail ilişkilerini güçlendirme çalışması ana akım Demokrat görüşleri yansıtıyor. İsrail yanlısı olmanın hem iyi bir politika hem de iyi bir siyasi hamle olduğunu gösteriyor.”

Yahudi kökenli solcu senatör Bernie Sanders ve Filistin kökenli solcu Temsilciler Meclisi üyesi Rashida Tlaib de Andy Levin’in kampanyasına destek vermiş, Levin lehine miting düzenlemişti.

Bernie Sanders AİPAC’in siyasetteki etkisini eleştiriyor, bağış yaptığı siyasetçileri genellikle desteklemiyor.

- Advertisment -