Ana SayfaHaberlerDünyaSIKI TAKİP | Maraton başladı: Donald Trump, 2024 başkan adaylığını açıkladı

SIKI TAKİP | Maraton başladı: Donald Trump, 2024 başkan adaylığını açıkladı

Donald Trump dün (15 Kasım) 2024 ABD Başkanlık seçimlerinde aday olduğunu resmen açıkladı ve kampanyasını başlattı. Trump aslında adaylığını 8 Kasım ara seçimlerinde Cumhuriyetçilerin elde edeceği büyük bir zaferi arkasına alarak açıklamayı umuyordu. Fakat 8 Kasım’da Cumhuriyetçiler beklentinin altında oy aldığı için adaylık açıklaması biraz buruk oldu. Trump’ın bu süreçteki rakipleri kendisine karşı olan Cumhuriyetçiler, Florida Valisi Ron DeSantis, adaylık açıklamasını yarıda kesen Fox News ve artık onu desteklemeyeceğini açıklayan Fox News sahibi Murdoch ailesi olacak.

Donald Trump, dün (15 Kasım) Florida, Mar-a-Lago’da bulunan malikânesinde düzenlediği özel bir etkinlikle 2024 başkan adaylığını açıkladı. Trump’ın açıklamasının ardından kurmayları adaylık için resmi belgeleri yetkili makamlara sundu. Trump’ın 2024 kampanyası, 2016 ve 2020’den sonraki üçüncü kampanya olacak.

Donald Trump, 8 Kasım ara seçimlerine kadar Cumhuriyetçi Parti içindeki favori adaylardan biri olarak görülüyordu. Fakat 8 Kasım ara seçimlerinde Senato ve valilik yarışlarında Trump’ın desteklediği çoğu radikal Trump’çı aday kritik seçimleri kaybetti: Pennsylvania senatör adayı Mehmet Öz, Arizona vali adayı Kari Lake gibi… Bu nedenle, Cumhuriyetçilerin seçimlerden sonraki ilk çıkarımı Trump’ın partiyi kötü etkilediği oldu.

Özellikle Cumhuriyetçi Parti’nin en büyük seçim kazanımını Florida Valisi Cumhuriyetçi Ron DeSantis sayesinde elde etmesi DeSantis’in ismini ön plana çıkardı. DeSantis, Demokratların güçlü olduğu Miami gibi bölgelerde seçim kazandı, Hispaniklerin %58’inin oyunu aldı. Bu nedenle, “Trump kaybetti, partinin geleceği DeSantis” manşetleri atıldı.

Ara seçimlerden sonra düzenlenen YouGov anketine göre Cumhuriyeti Parti’nin seçmeni %42 oranla DeSantis’in, %35 oranla Trump’ın aday olması gerektiğini düşünüyor. Hiç kuşkusuz bu sonuçta en önemli etken, Trump’ın beklediği gibi 8 Kasım seçimleri rüzgarını arkasına alamaması.  

8 Kasım seçimlerinden sonra çıkan haberlerde Fox News ve New York Post’un sahibi Robert Murdoch’un Trump’a “aday olma” dediği; Trump’ın kazanmaması için önseçimlerde DeSantis’i destekleyeceği, Trump’ın önseçimlerde kazanması durumunda ise Demokratları destekleme kararı aldığı öne sürüldü. 

Bu nedenle, Trump 2024 adaylık açıklamasını yapmadan önce hem 8 Kasım seçimlerini, hem partisindeki bir kısım Cumhuriyetçi siyasetçiyi ve seçmeni, hem de medya desteğini kaybetti. Normalde etkinliğine katılacak olanlar hava durumunu bahane edip gelmeyeceklerini açıkladı, Fox News Trump’ın başkanlığa adaylık açıklamasını yarıda kesti. 

Bu arada CNN açıklamanın tümünü canlı olarak yayımladı ve Demokratların tepkisini çekti.

Trump’ın 2024 yolu her zamankinden daha çetrefilli. Bir yandan hakkında yürütülen soruşturmalar bir yandan sırtına saplanan hançerler. 2024’te başkan seçilmek için hem parti içindeki muhaliflerini, hem medyayı hem de sırf kendisi seçilmesin diye sandığa gidecek Demokratları yenmesi gerekecek. Trump bunu 2016’da başarmıştı, 2024’te ne olacak hep beraber izleyeceğiz.

Maraton başladı.

- Advertisment -