Muhalefetle iktidarın erken seçim çekişmesinin sonuca bağlanmadığı tartışmalarla kapanan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 1 Ekim’e kadar tatilde. Erken seçim iddialarını ısrarla reddeden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın tıpkı muhalefet liderleri gibi tatili fırsat bilip sahalara çıkması, iktidarın yaklaşan cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri için her an işaret fişeğini yakabileceğini gösteriyor.
Sahalara çıkan çıkana.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “eyyam-ı bahur” ya da cehennem sıcakları tam da bastırmadan 23 Temmuz’da Kayseri’de halkla buluştu. 15 Temmuz anması sonrası yaşanan “Saraçhane’yi doldurdun, doldurmadın” tartışması canını sıkmış olacak, Kayseri’deki kalabalığı “Gadasını aldıklarım… Maşallah Kayseri’yi özlemişiz. Kayseri de bizi özlemiş” sözleriyle kucakladı.
Ama o kucaklaşma sonrası da AK Parti’nin Kayseri’deki miting alanını kamu görevlilerinin mitinge katılmaya zorlanmasıyla doldurduğu iddiaları ortaya atıldı.
Kim, nereyi, nasıl dolduruyor iddiaları bir seçim klasiği olarak yine karşımızda.
O iddiaların daha da üstüne gitmenin anlamsızlığını farkeden CHP, Erdoğan’a yanıtı Kayserili muhtarlar üzerinden verdi.
AK Parti ile MHP’nin güçlü olduğu Kayseri’deki 714 muhtardan 57’si CHP’ye katıldı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu; 14’ü AK Parti’den, 1’i de MHP’den istifa ederek CHP’ye katılan muhtarlara CHP Genel Merkezi’nde rozet taktı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı’nın 4 Haziran’da Kayseri’ye gidip 700 yeni üyeye CHP rozetlerini takmasıyla başlayan çalışmanın devamını getirdi Kılıçdaroğlu.
CHP’ye oy veren, vermeyen toplumun her kesimiyle helalleşip, kucaklaşarak seçim kampanyasını yürüten CHP lideri Kılıçdaroğlu; AK Parti’nin, MHP’nin kalesi olarak bilinen yerleri, CHP’nin zayıf kaldığı yerleri bu seçimde almayı kafasına koymuş durumda. 2019 yerel seçiminden ilham alıyor. O seçimde büyükşehir belediyeleri İstanbul, Ankara ve Antalya’yı AK Parti’den, Adana ve Mersin’i MHP’den alan CHP’nin bu kez; halkla buluşurken önceliği Balıkesir merkeze, Ağrı’ya, Erzurum’a vermesi tesadüf değil.
Erzurum’da halkla Salı toplantısı
Seçim kampanyası stratejisinin daha da güçlenmesini isteyen Kılıçdaroğlu, meclis kapanınca partisinin haftalık Salı toplantılarını her hafta başka illerde yapma kararı aldı. İlk toplantı için de AK Parti’nin güçlü olduğu Erzurum seçildi.
Kılıçdaroğlu ile birlikte 120 CHP’li vekil 2 Ağustos Salı günü Erzurum’da olacak. Aynı uçakla 120 CHP’linin Erzurum’a gidip, aynı uçaktan inişini gözlerinde canlandıran çoğu milletvekili o anı bir çeşit “fetih günü”ne benzetiyor. O seslere “CHP bu kez yüzde 30’un üstünde oy alacak” tahminleri eşlik ediyor.
Sefer sayısı yetersiz olduğu için vekillerin aynı uçağa bindirilmek zorunda kalışından yakınanların sesini bakalım bir gören, duyan olacak mı?
Erzurum’da güne esnaf ziyaretiyle başlayacak Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısını Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde yapacak. Toplantı halkın katılımına açık. Kılıçdaroğlu, sonrasında şehrin muhtarları, kanaat önderleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle buluşacak. Partisinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısını da Erzurum’da yapacak. Kentin önde gelen isimleriyle bir yemekte de birlikte olacak. Kılıçdaroğlu’nun programları sürerken, CHP’li vekiller 20 grup halinde kentte halkla buluşacak. Halkı dinleyecek.
Niye böyle bir program diye soranlara CHP’nin yanıtı: Erzurum’u alacağız.
Yozgat boşuna tercih edilmedi
AK Parti’nin ya da MHP’nin kalelerini yıkmak sadece CHP’nin değil muhalefet cephesinin tümünün stratejisi.
Ali Babacan liderliğindeki DEVA Partisi Gaziantep ve Gebze’nin ardından üçüncü mitingini 13 Ağustos’ta Yozgat’ta yapacak.
DEVA Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin miting için Yozgat’ın boşuna tercih edilmediğini söylüyor:
“Gaziantep, Gebze ve Yozgat. Hiçbiri boşuna tercih edilmedi. Kendimizi aldatmanın anlamı yok. Güçlü olduğumuz yerlerde değil AK Parti’nin kale saydığı yerlerde mitinglere öncelik veriyoruz. Biz AK Parti’nin alternatifiyiz. Kaleleri yıkacağız.”
DEVA Partisi’nin hafta sonu İstanbul Arnavutköy ilçe hizmet binasının açılışına 8 bin kişinin katıldığını anlatan Şahin, seçim anketi yapan şirketlerin de nihayetinde DEVA’yı ve Babacan’ı da dikkate alarak değerlendirme yapmak zorunda kaldıklarını söylüyor.
İlk kez bir araştırma şirketi, Özer Sencar’ın sahibi olduğu Metropoll; cumhurbaşkanlığı seçimi senaryolarını yayınlarken seçimin 2.tura kalması durumunda anket katılımcılarına Erdoğan karşısında kime oy verebileceklerini sorarken Ali Babacan’ın da alternatif olarak gösterildiğini açıkladı.
HDP’den Diyarbakır ve İstanbul mitingleri
“Sorun varsa biz çözeriz” sloganıyla seçim meydanlarını doldurmayı hedefleyen AK Parti’nin karşısında sadece altılı masa değil kapatılıp, kapatılmayacağı üzerine türlü yorumların yapıldığı HDP de var.
HDP; “Çözüm Bizde. Savaşa ve Sömürüye Hayır” temasıyla Diyarbakır ve İstanbul’da bölge mitingleri yapacak. 6 Ağustos’ta Diyarbakır’da yapılacak mitinge HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, 7 Ağustos’ta İstanbul’da yapılacak olan mitinge ise HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan katılacak.
Tıpkı altılı masa gibi cumhurbaşkanlığı seçiminde muhalefetin ortak aday göstermesini “herkesin yararına” gören HDP, bu adayın Kürt seçmeninin de gönlünü kazanması gerektiğine işaret ediyor.
HDP yönetimi CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na bu yönde oluru çoktan vermiş durumda. Altılı masadan da Kılıçdaroğlu sesleri yükseldiğine göre muhalefet cumhurbaşkanlığı adaylığı meselesini çözmüş sayılır ancak seçime daha günler, aylar var. Yıl yok. Böyle bakınca her şey kolay gibi ama kolay değil.
Altılı masadaki her partinin cumhurbaşkanlığı adaylığı için saha çalışması derinleştikçe derinleşiyor. O çalışmaların üstünden 21 Ağustos’taki liderler buluşmasında geçilecek ama illa aday açıklaması için seçim takvimi beklenecek.