spot_img
Ana SayfaHaberlerThe Telegraph: İngiltere’de çalışmak isteyen Türklerin sayısı bir senede dört katına ulaştı

The Telegraph: İngiltere’de çalışmak isteyen Türklerin sayısı bir senede dört katına ulaştı

Brexit-sonrası şekillenen yeni göçmenlik rejimiyle birlikte, Türkiye’den İngiltere’ye yapılan çalışma izni başvuruları 37 binin üzerine çıkarak Hindistan’ı yakaladı. The Telegraph’ın konuyla ilgili haberinde bu rağbette, Türkiye’deki siyasi ortamın, Londra’da yoğunlaşan Türk diasporasının cezbedici gücünün ve AB vatandaşlarının tersine göçünden doğan boşluğun rol oynadığı vurgulanıyor.

The Telegraph’tan Charles Hymas’ın haberinde yer alan bilgilere göre, resmi rakamlar baz alındığında İngiltere’ye gelip çalışmak isteyen Türklerin sayısı bir yılda dört katına ulaştı.

Mart 2020’ye kadar 9 bin olan Türk vatandaşlarına ait başvuru sayısı Haziran itibariyle 37 binin üzerine çıktı. Böylece Hindistan’dan gelen başvuru sayısı ile eşitlenmiş oldu.

Türkiye ve Hindistan, diğer herhangi bir ülkenin İngiltere çalışma vizesi başvurularının iki katından fazlasına sahip. Bu iki ülkeye en yakın sayıya sahip Ukrayna’yı (15 bin) 11 bin ile Filipinler, 9 bin ile ABD izliyor.

Bu artış, İngiltere-Türkiye çalışma vizeleri konusunda uzun süredir devam eden Ankara Anlaşmasını sona ermesini beraberinde getiren göçmenlik rejiminde yapılan değişiklikler ve AB üyesi olmayan ülkelerden vasıflı işçiler üzerindeki sınırı kaldıran yeni Brexit sonrası uygulamasının ardından geldi.

31 Aralık’ta Brexit geçiş döneminin sonunda Ankara Anlaşmasının sona ermesi için öngörülen son tarihten hemen önce, geçen yılın son çeyreğinde başvurular 20 bin ile zirveye ulaştı.

1963 yılında imzalanan Ankara Anlaşması, Türkiye’den iş adamlarına, girişimcilere ve vasıflı işçilere beş yıl sonra İngiltere’de süresiz kalma izni almalarına imkân veren çalışma vizesine başvurmalarının önünü açmıştı.

1996’da İngiltere’ye geldikten sonra kurduğu Londra merkezli Avrupa Gazetesi’nin editörü Vatan Öz, başvuruyu belirtilen son güne yetiştirmek isteyenler nedeniyle taleplerde yoğunluk oluştuğunu ve son dakika başvurularında patlama yaşandığını söyledi.

Telegraph’a verdiği demeçte Öz, göçte ”Erdoğan rejimini eleştirenlerle Türkiye’den kaçmak isteyen profesyonel insanların” başı çektiğini vurguladı.

Öz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Laik modern demokratik insanlar – doktorlar, öğrenciler ve diğerleri – üzerinde büyük bir baskı var çünkü, Türkiye’de yaşamak istemiyorlar. Son 5-10 yılda 60 binden veya 70 binden fazla insan Türkiye’yi terk etti.”

Haberde, bu artışta Londra’da yoğunlaşan 700 binlik büyük Türk diasporasının “cezbedici rolü”nün yanı sıra, diğer AB ülkesi vatandaşlarının ülkelerine dönmesinin de etkili olduğu vurgulanıyor:

“Bu aynı zamanda birçok Avrupalının, özellikle de ekonominin son yıllarda geliştiği Polonya gibi doğu Avrupa ülkelerinden gelen işçilerin kendi ülkelerine gitmesiyle aynı zamana denk geldi. Birleşik Krallık istatistikleri, Brexit referandumundan bu yana yaklaşık 150 bin Polonya vatandaşının Birleşik Krallık’tan ayrıldığını gösteriyor.”

- Advertisment -