Ana SayfaHaberlerDünyaTürkiye Demokrasi Zirvesi’nin resmi listesinde de yok

Türkiye Demokrasi Zirvesi’nin resmi listesinde de yok

ABD Dışişleri Bakanlığı, 9-10 Aralık 2021 tarihlerinde gerçekleşecek olan Demokrasi Zirvesi’nin resmi davet listesini yayımladı. Türkiye davetli ülkeler arasında yer almıyor. Türkiye, listede yer almayan iki NATO üyesinden biri; öbür ülke Macaristan.

Demokrasi Zirvesi’nin resmi davet listesi Kasım ayında Politico tarafından sızdırılan listeyle büyük ölçüde aynı. Politico’nun haberi üzerine, birçok ABD’li dış politika uzmanı listede Sırbistan ve Kosova’nın yer almamasına tepki göstermiş, iki ülke yoğun diplomatik girişimlerde bulunmuştu. Sırbistan ve Kosova’nın taslak listede yer almamasına rağmen resmi listede yer alması dikkat çekti.

Sistematik insan hakları ihlalleri nedeniyle uluslararası örgütlerin eleştirilerinin hedefinde olan Polonya, Filipinler, Hindistan, Irak, Pakistan gibi ülkelerin listede yer alması ise insan hakkı savunucuların tepkilerine neden oldu.

Dışişleri Bakanlığı’nın sitesinde, liderlerin katılacağı zirveye ek olarak düzenlenecek etkinliklerin bir programı da yayımlandı. Bu ek programda yerel yönetimlerin, parlamentoların, medyanın, özel sektörün, sivil toplumun, sendikaların otoriterlikle nasıl mücadele edebilecekleri; ırksal adalet, LGBTİQ+, kadın hakları gibi konularda nasıl toplumsal ilerleme sağlanabileceği üzerine çeşitli oturumlar bulunuyor.

Dikkat çeken oturumlardan biri 7 Aralık’ta Gündelik Hayatta Demokrasiye Katkı Sağlayan Belediye Başkanları Oturumu adıyla düzenlenecek. Kulislerde ana program için resmi listede yer bulamayan ülkelerden, demokrasiye katkı sağlayan bazı belediye başkanlarının bu oturuma davet edilebileceği konuşuluyordu. Bu bağlamda, Türkiye resmi olarak Demokrasi Zirvesi’ne davet edilmese bile, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 7 Aralık’taki ek oturuma davet edilebileceği belirtiliyordu. Haber için ulaştığımız İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sözcüsü Murat Ongun, 24 Kasım 2021 itibariyle kendilerine resmi bir davetin ulaşmadığını söyledi.

- Advertisment -