Ana SayfaHaberlerDünyaUruguay milliyetçisi, solcu düşmanı bir trans: Romina

Uruguay milliyetçisi, solcu düşmanı bir trans: Romina

Uruguay siyasetini son dönemde karıştıran isim 30 yaşındaki trans kadın Romina Celeste. Trans. Uruguay miliiyetçisi ve azılı bir solcu düşmanı. TikTok kullanarak devlet başkanı ile polemiğe giriyor, bir senatörü çocukken kendisini taciz etmekle suçluyor, Uruguay’a gelen Brezilya’nın solcu lideri Lula’yı protesto için olay çıkarıyor. Ve her seferinde kendisinden bahsettirmeyi başarıyor.

Romina Celeste, Uruguay’ın iktidardaki sağ partisi “Partido Nacional”in yani Ulusal Parti’nin en çok konuşulan taraftarları arasında. Partiye resmi olarak üye değil. Romina, “militan Uruguay milliyetçisi” sayılıyor.

Bir insan 3 milyon nüfuslu ve kendi dili olmayan (Urugay’ın dili İspanyolca) bir ülkenin neden koyu milliyetçisi olur? Bunu, belki Uruguay’a hiç seyahat etmemiş olmamın etkisiyle, çözemedim. Romina, hem kendi partisinden hem başka partilerden isimlere çeşitli nedenlerle sık sık suçlamalar yöneltiyor. Girdiği polemiklerden ötürü de “siyaseti magazinelleştirmekle” eleştiriliyor.

Son dönemde, Romina, iktidar partisinden Senatör Gustavo Penadés’i onu çocukken taciz etmiş olmakla suçluyor. Romina, solculardan nefret ediyor. Hatta Brezilya’nın sosyal demokrat lideri Lula Uruguay’a geldiğinde sinirlenip olay çıkartmıştı. Ama bu kez, bu taciz tartışmasında, solculara teşekkür etmiş. Çünkü onu bu konuda en çok destekleyenler solcular olmuş.

Romina Celeste, son olarak, Uruguay Devlet Başkanı Lacalle Pou ile de polemiğe girmiş. Çünkü, Pou, cinsel taciz tartışmasında, Senatör Penadés’in suçlu olmadığını düşündüğünü söylemiş. Bu konunun ilginç bir boyutu da, hem Uruguay Devlet Başkanı Lacalle Pou’nun hem de Senatör Gustavo Penadés’in, Romina’nın taraftarı olduğu Ulusal Parti’de siyaset yapan isimler olması.

Romina Celeste’yi siyasetin gündemine taşıyan en önemli olay; 25 Ocak 2023’te Brezilya Devlet Başkanı Lula’nın Uruguay ziyaretinde, elinde Uruguay bayrağıyla sokağa çıkarak Lula’yı kendine özgü agresif tarzıyla protesto etmesiydi. Romina, o gün, sinirlenip sokaktaki bir kadına tükürmüş ve bir belediye çalışanıyla kavga etmişti. Bunlardan sonra da göz altına alınmıştı. Solcuların dünya genelinde trans hakları konusunda sağcılardan daha ılımlı olmalarına rağmen Romina Celeste’nin net bir şekilde sol karşıtı bir “yol” izlemesi, analize değer bir durum. Romina, Brezilya lideri Lula’yı hırsızlık ve yolsuzlukla suçluyor.

Romina, Tiktok gibi sosyal medya araçlarını ve sokak aktivizmini kullanarak, resmi olarak üye olmadığı bir partinin en ilgi çeken isimlerinden birine dönüşmüş durumda. Bu açıdan, günümüzün yeni siyaset trendlerini yansıttığı söylenebilecek özgün bir profil.

- Advertisment -