Geçtiğimiz Salı günü hem baş hem arka kısmından karaya oturup Süveyş Kanalı’nın bütünüyle kapanmasına neden olan dev gemi Ever Given uzun uğraşlardan sonra altıncı günde kurtarıldı.
Kurtarma çalışmalarına katılan gemiler Ever Given’in sonunda yüzdürülmesini kutlamak için düdüklerini çaldılar.
Kurtarma gemileri daha önce geminin arka kısmını yerinden oynatmayı başarmış ancak geminin pruva tarafı kurtarılamamıştı.
Bu sabah geminin kısmen kurtarıldığı ve yönünün yüzde 80 düzeltildiği açıklanmış ancak şirket yetkilisi kurtarma çalışmalarının kalan kısmının kolay olmayacağını söylemişti.
Rüzgâr ve kanaldaki toprak kayması yüzünden karadan ve denizden süren çalışmalar aksamıştı.
Özellikle geminin kurtarma çalışmalarına katılan bir iş makinesinin dev geminin yanındaki hali çok sayıda ‘meme’e malzeme olmuştu.
Süveyş Kanalı Yönetimi Başkanı Generall Osama Rabie, kanalın en kısa sürede deniz trafiğine açılacağını açıkladı. Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ise “dünya rahat bir nefes alacak” dedi.
Ama geminin kurtarılma haberi Mısırlılar için ikinci baskı olabilir. Çünkü iki gün önce Sisi’nin kontrolündeki medya kanalın açıldığını haber yapmıştı.
Uzmanlara göre küresel ticaretteki aksaklık, Ever Given’in yeniden kullanılmasıyla sona ermeyecek.
Lloyds’a göre, şu anda konteyner gemileri, tankerler ve dökme yük gemileri dahil olmak üzere kanaldan geçmek için bekleyen 425 kadar gemi var. Bu gemilerin kanaldan geçmesi birkaç gün sürecek.
Bazı gemiler, Afrika’nın güneyinden dolanıp daha uzun bir rota izlemeyi tercih ederek bölgeyi çoktan terk etti. Bu gemilere, operatörleri kanalın yeniden açılmasını bekleme riskini almamaya karar veren Doğu Asya’dan Avrupa’ya seyahat eden diğer gemiler de katılacak.
Kaçınılmaz olarak, kargolar hedeflerine planlanandan çok daha geç ulaşacaklar, limanlara vardıklarında trafik sıkışıklığı yaşanacak. Bu bir sonraki mal yükleme programını da geciktirecek.
Bu nedenle, Avrupa’ya mal göndermenin maliyetinin artması bekleniyor. Sektör uzmanları, hassas bir şekilde dengelenmiş tedarik zincirleri üzerindeki zincirleme etkilerin önümüzdeki aylarda hissedilebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.