Ana SayfaHaberlerDünyaYakıt krizi: İngiltere’nin AB’ye açtığı acil şoför vizesine sadece 27 kişi başvurdu

Yakıt krizi: İngiltere’nin AB’ye açtığı acil şoför vizesine sadece 27 kişi başvurdu

Times’a göre, İngiliz hükümetinin ülkedeki petrol kıtlığını gidermek için tasarladığı acil vize programına AB'den Birleşik Krallık'ta çalışmak için yalnızca 27 yakıt tankeri sürücüsü başvurdu. Nedeni ise vizenin kısa süreli olması ve AB’deki sürücülerin halinden memnun olması: “Kimse iyi ücretli bir işten sadece birkaç ay sürecek daha iyi ücretli bir iş için vazgeçmez.”

İngiltere, akaryakıt tankeri sürücüsü sayısındaki yetersizlik nedeniyle büyük bir akaryakıt tedarik sorunu yaşıyor. Bu amaçla, Avrupa Birliği ülkelerindeki şoförlere geçici fakat yüksek ücretli iş teklif ediyor. İngiltere AB üyeliğinden çıktığı için, istekli şoförlere geçici vize vermeyi de kabul etmiş durumda. Ne var ki açılan vize başvurularına ilgi çok az ve bu da İngiliz hükümetini çaresiz bırakıyor.

Bu haftanın başlarında hükümet, 300 akaryakıt sürücüsünün denizaşırı ülkelerden Birleşik Krallık’a “derhal” gelip Mart ayına kadar kalmasına izin verileceğini duyurdu. Yabancı gıda kamyonu sürücülerine bu ayın sonundan Şubat ayının sonuna kadar verilmesi planlanan vize sayısı ise 4 bin 700.

The Times’a göre, bazı bakanlar şoför ihtiyacının karşılanamamasının dağıtımlarda daha fazla gecikmelere yol açacağı ve hükümetin ordu yardımına daha uzun süre muhtaç kalacağı konusunda endişe duyuyor.

Karayolu Taşımacılığı Derneği’nin politika direktörü Rod McKenzie gazeteye verdiği demeçte, “İnsanlar gerçekten çekici bir alternatif olmadıkça gelmek istemiyor. Kimse iyi ücretli bir işten sadece birkaç ay sürecek daha iyi ücretli bir iş için vazgeçmez” diyor.

Sağlık Bakanı Sajid Javid Cumartesi günü sürücülerin İngiltere’ye geleceğinden “emin olduğunu” söylemişti:

“Daha fazla sürücü alımı için duyurulan geçici vize değişikliklerinin işe yarayacağından eminim.”

Pazartesi günü, sektörün önde gelen isimleri, bu Noel’de kıtlıklar nedeniyle süpermarket raflarında boşluklar olacağı konusunda hükümeti uyardı.

Maliye Bakanı Rishi Sunak da, “tedarik zinciri sorunlarını sihirli bir değnek sallayarak çözemeyiz” demişti.

Sunak, BBC Radio 4’ün Today programına verdiği demeçte, “Sadece burada değil, birçok farklı yerde arz kesintisi görüyoruz. Yine de deneyebileceğimiz ve hafifletebileceğimiz şeyler yok değil. Fakat Asya’daki bir ülkenin koronavirüs salgını nedeniyle bir limanı kapatma kararı karşısında yapabileceğim bir şey yok” dedi.

Londra ve güneydoğu bölgesinde benzin istasyonlarının yaklaşık yüzde 22’sinde hâlâ yakıt bulunmadığı için, yarısı şoförlerden oluşan yaklaşık 200 askeri personel, benzin taşınmasına yardımcı olmak için görevlendirildi.

- Advertisment -