Ana SayfaHaberlerYalım Eralp ile Dünya Dönüyor: “İsrail savaşı kazanabilir ama imajını bir daha...

Yalım Eralp ile Dünya Dönüyor: “İsrail savaşı kazanabilir ama imajını bir daha düzeltemez”

Yalım Eralp’le “Dünya Dönüyor”da bu hafta: “Amerika’da bu sabah ajanslara düşen bir haberde İsrail'e cephane yollamanın durdurulduğu haberi var. Doğru mu, değil mi bilmiyorum. Ama Biden seçimler dolayısıyla öğrenci olaylarından etkileniyor, vicdanı dolayısıyla değil.” “İsrail savaşı kazanabilir ama aslında kaybetti. İmajını bir daha düzeltme imkanı yok."

İZLEMEK İÇİN

“Türkiye’nin aldığı İsrail’le ticari ilişkileri kesme kararı önemli bir karar. İsrail, Türkiye’den alacağını başka yerden bulur mu? Bulur. Ama “Türkiye’nin bu kararı yayılır mı” diye bir endişe var. En önemlisi de Azerbaycan’dan giden petrol. O ne olacak?”

“Türkiye Uluslararası Adalet Divanı’na Güney Afrika’nın başvurusuna ortak oldu. Bu da önemli bir şey. İnşallah çok iyi bir uluslararası hukukçuyla temsil edilir. Bu yerel hukukçuyla olmaz. Çünkü bu işin ustaları var.”

“Gazze’de İsrail şaşkın vaziyette. Niye şaşkın? Birincisi; kendisiyle ilgili bütün dünyada ‘Hamas harbi kaybetse bile İsrail’in imajını yıktı.’ algısı var.

“Amerika’da öğrenci protestoları genişliyor. Ayrıca dün gece Bangladeşli öğrenciler de Dakka’da protestoya başlamış vaziyetteler. Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne İsrail aleyhine ilk başvuruyu yapan Bangladeş’miş. Bu da ilginç bir bilgi”

“Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin tehdit edilmesi büyük rezalet. Bu görülmüş bir şey değil! Bu şaşkınlığın ifadesi! Bir araba Amerikalı senatörü de bu işe karıştırmışlar. Şimdi Uluslararası Ceza Mahkemesi, bazı İsrailli yetkililerin tutuklanması kararını almaya mecbur kalacak.”

“Amerikan Dışişleri Bakanı, benim ve binlerce insanın zekasını hakaret etti. Ateşkes isterken öbür tarafta Netanyahu ateşkesi kabul ederim diyor. Ama Refah’a da girerim diyor. Bu nasıl ateşkes? Blinken bunu “Çok cömert bir öneri” diye tarif etti. Yani bu Gazze savaşı, birtakım insanların imajını da yıktı.”

“Amerika’da bu sabah ajanslara düşen bir haberde İsrail’e cephane yollamanın durdurulduğu haberi var. Doğru mu, değil mi bilmiyorum. Ama Biden galiba bu öğrenci olaylarından etkileniyor. Seçimler dolayısıyla etkileniyor, vicdanı dolayısıyla değil. 

“Myanmar’da demokrasi yanlılarıyla bağımsızlık isteyen azınlık gruplar birleştiler ve askerlere karşı harekata geçtiler. Anlaşılan ciddi ilerlemeler de sağlıyorlar. Myanmar unuttuk ama orada da bir ciddi katliam var.”

“Avrupa’nın şu anda en önemli iki konusundan ilki Avrupa Parlamentosu seçimleri. Sağ yükselişte. İkincisi, Çin liderinin Fransa’ya ve arkasından iki Avrupa Birliği ülkesine ziyareti. Niye önemli? Çin şikâyet ediyor. Diyor ki “Siz benim mallarıma engel çıkarıyorsunuz” diyor. Hakikaten dünyada serbest ticaret ilan edildi ama ondan sonra zaman zaman devletler korumacı taktiklere başvurdular. Çin bu işi kırmak istiyor.Kırabilir mi? Kolay değil.”

“İsrail savaşı kazanabilir ama aslında kaybetti. İmajını bir daha düzeltme imkanı yok.”

- Advertisment -