Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Yunan mevkidaşı Nikos Dendias, Yunanistan’da günlük olarak yayımlanan Kathimerini için eş zamanlı makaleler kaleme alarak “makale diplomasisini” başlattı.
Çavuşoğlu, “Doğu Akdeniz’de Önceliğimiz Ön Koşulsuz Diplomasi” başlıklı yazısında, şu ifadeleri kullandı:
“Bu coğrafyada geçmişimiz, bugünümüz ve geleceğimiz ayrılmaz bir şekilde iç içe geçmiş durumda. Türkiye ve Yunanistan’ın her daim yalnızca iki seçeneği olmuştur: İki tarafa da zarar verecek şekilde birbirimizle tartışmaya girmek veya bir kazan-kazan formülü bulmak.”
Çavuşoğlu makalesinde Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hedeflerini dört başlıkta özetledi:
“- Deniz sınırlarının adil ve hakkaniyetli şekilde belirlenmesi;
“- Kıta sahanlığı haklarımızın maksimalist ve aşırı deniz sınırı iddialarına karşı korunması;
“- Adil gelir paylaşımı mekanizmasının kurulmasıyla Kıbrıs Türklerinin Adanın açık denizdeki kaynakları üzerindeki eşit haklarının korunması;
“- Kıbrıslı Türkler dahil tüm tarafların katılımıyla gerçek, kapsayıcı, adil ve hakkaniyete dayalı açık deniz enerji iş birliği mekanizmalarının (bu doğrultudaki öneriler hâlâ masadadır) Doğu Akdeniz’de oluşturulması.”
Kathimerini gazetesine göre, tarafların önümüzdeki günlerde Almanya’nın arabuluculuğunda masaya oturmaları ihtimal dahilinde.
Miçotakis: Görüşmelere başlamaya hazırız
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis de Doğu Akdeniz’de Türkiye ile yaşadıkları krizi sonlandırmak için diyalog çağrısında bulundu. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ile görüşen Yunanistan Başbakanı Miçotakis, “Türkiye’den somut adım görmemiz durumunda deniz bölgelerinin sınırlandırılması konusundaki istikşafi görüşmelere derhal başlamaya hazırız” dedi.
Avrupa Birliği’nin (AB) Yunanistan ve Kıbrıs’taki desteğinin, AB’nin stratejik ve jeopolitik çıkarlarının bölgede tehlikede olduğunun açık bir kabulü olduğunu belirten Miçotakis, Türkiye’nin Doğu Akdeniz krizini sonlandırmaya dönük atacağı adım için zamanının olduğunu söyledi. Miçotakis, “Bir yandan Yunanistan ve Kıbrıs için önemli olan ilkelere saygı duymak için iddialı ve katı olmalıyız, diğer yandan da kollarımızı açmaya hazırız” ifadelerini kullandı.
Borrell: “Türkiye ile ilgili zor kararlar almanın zamanı geldi”
Öte yandan 24-25 Eylül’de Türkiye ile ilişkilerin ele alınacağı AB liderler zirvesinden önce, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nun gündemine Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de yürüttüğü sondaj çalışmaları geldi.
Oturumda konuşan Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye’ye ekonomik yaptırımlar uygulama konusunda Birlik üyeleri arasında görüş birliği arayışında olduklarını belirterek, “Türkiye ile ilişkimiz yol ayrımında. Üye ülkelerin Türkiye ile ilgili zor kararlar almasının zamanı geldi” dedi.
Gündem Türkiye
Oturumda konuşan Portekiz Sosyalist Partisi’nden Isabel Santos, AB’nin sert tutum alması ve Ankara ile diyalogun devam etmesi gerektiğini savundu.
Belçikalı aşırı sağcı parlamenter Tom Vandendriessche ise Gümrük Birliği’ne son verilmesini ve Türkiye’nin AB’ye adaylık statüsünün tamamen düşürülmesini istedi.
Sarkozy’nin Cumhuriyetçi Partisi’nden seçilen Fransız parlamenter Arnaud Danjean da Avrupa Birliği’nin Doğu Akdeniz krizinde “Arabulucu değil aktör olduğunu” söyledi.