Ana SayfaANALİZLERANALİZ | Hükümetin Ukrayna politikasını eleştiren Perinçek’e ekran sansürü mü...

ANALİZ | Hükümetin Ukrayna politikasını eleştiren Perinçek’e ekran sansürü mü geldi?

Son birkaç yıldır televizyon tartışmalarının vazgeçilmez ismi olan Doğu Perinçek, üç ayı aşkın bir süredir akşam kuşağındaki tartışma programlarında görünmüyor. En son 5 Kasım’da CNN Türk’te Ateş Çemberi programına katılan Perinçek, hükümetin Rusya-Ukrayna gerilimindeki pozisyonu başta olmak üzere Türkiye’nin dış politikasına sert eleştirilerle yüklenmişti.

Haber kanallarındaki tartışma programlarının vazgeçilmez isimlerinden Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, üç ayı aşkın bir süredir tartışma programlarında yok.

Katıldığı tüm yayın ve etkinlikleri sosyal medya hesabından duyuran Perinçek’in katıldığı son tartışma programı 5 Kasım 2021’de CNN Türk’teki Akıl Çemberi programı oldu.

Muhalefetle ilgili başlıkların tartışılacağı duyurulan programın son kısmında dış politika konularına giren Perinçek, hükümete sert eleştirilerde bulunmuştu.

Perinçek hükümeti eleştirdiği kısımda şunları söylemişti:

“Bugünkü Suriye politikasının çok ağır bedellerini ödeyeceğiz. Buradan Sayın Cumhurbaşkanına da sesleniyorum. Bugünkü Suriye politikasını değiştirmezsek askeri harekâtları da kesin zafere götüremeyiz.

“Türkiye’nin Suriye politikası çok yanlış, Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs politikası çok yanlış. Ukrayna politikası felaket yanlış. Ukrayna’da ABD ile dans ederek…

“Kırım ya ABD’nin olacak ya da bugün olduğu gibi Rusya’nın. Kırım’da referandum yapıldı ve yüzde 96 Rusya Federasyonu’nu seçti. Oradaki Türkler de Rusya’dan memnun.”

Perinçek bu programdan sonra, o tarihe kadar sık sık katıldığı CNN Türk ve Habertürk’teki programlarda yer almadı.

Perinçek bu tarihten sonra Vatan Partisi’nin televizyonu olan Ulusal Kanal’daki programlar dışında, bir defa TV Net’te bir akşam kuşağı tartışma programına yorumcu olarak katıldı.

Saddam ve Kaddafili uyarı yapmışlardı

Son yıllarda hükümete verdiği destekle öne çıkan Perinçek ve Vatan Partisi bir süredir hükümetin Ukrayna konusundaki arabulucu olmayı hedefleyen tutumundan rahatsız. Geçtiğimiz günlerde Rusya medyası Ria Novosti’ye konuşan Perinçek, “Cumhurbaşkanımızdan beklenen arabuluculuk değil Ukrayna’yı uyarmasıdır” dedi. Türkiye’nin Ukrayna’ya SİHA satışının ticaretle açıklanamayacağını belirten Perinçek, “Türkiye kendisine yönelen tehdidi silahlandırmaktadır” dedi.

Vatan Partisi’nin yayın organı Aydınlık gazetesi 2 Şubat’ta, Rusya Federasyonu Devlet Duması’nın Ukrayna’yla ilişkilerden sorumlu komisyonunun başkanı, Putin’in Birleşik Rusya Partisi parlamenteri Yevgeniy Georgiyeviç Popov’la yaptığı röportajı birinci sayfasından “NATO’yu sınırımızda istemiyoruz” başlığıyla duyurmuştu.

Aydınlık geçtiğimiz ay da hükümete manşetten Saddam ve Kaddafi benzetmeli tartışmalı bir uyarıda bulunmuştu. Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Korkmazcan’ın “ABD hedef aldığı Saddam ve Kaddafi’yi yıkmak için hem tavize sürükleyerek halk desteğini zayıflattı hem de uluslararası müttefiklerinden ayırarak yalnızlaştırdı” sözlerini manşete çeken gazete, hemen altında da Kremlin Sözcüsü Peskov’un “Erdoğan Ukrayna’yı ikna ederse memnun oluruz” sözlerine yer vermişti.

- Advertisment -