Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı’nın ortak cumhurbaşkanı adayları biliniyor artık. 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde, Türkiye’de halk oylamasıyla seçilen ilk cumhurbaşkanı olan Tayyip Erdoğan’ın en büyük rakibi, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne karşı toplumdan ve siyasetten yükselen muhalefeti arkasına almayı başarabilen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu olacak. Erdoğan da, Kılıçdaroğlu da ve bu seçimde aday olacaklarını duyuran Muharrem İnce, Sinan Oğan gibi isimler de kampanyalarına çoktan başladı.
Ankara’da siyaset kulislerinde cumhurbaşkanı adaylarının kazanma şansları, kampanya stratejileri ve elbette ki 6 Şubat’ta yaşanan büyük depremlerin adayların kampanyasına etkileri üzerine analizler gündemin başköşesine oturdu.
Ancak kampanyalarda bir yandan cumhurbaşkanı adaylarını yarıştırırken bir yandan da mecliste en yüksek temsiliyeti sağlamaya çalışacak olan Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı’nın, henüz nasıl bir formülle bu hedefte ilerleyeceği net değil.
Cumhur İttifakı, Yeniden Refah ve Hüda Par’la seçim ittifakı kurmaya dönük görüşmelerini sürdürüyor. Her iki partinin ittifaka sunduğu talepler listesi AK Parti’yi bile ayağa kaldırdı ama görüşmeleri yürüten AK Parti heyeti suların durulacağını düşünüyor. Nasıl durulacağına ilişkin de, görüşmelerin pazarlık değil müzakere olarak tanımlanmasını ve bu müzakerede tarafların esneyebileceğini söylüyor.
Erdoğan’dan Yeniden Refah hazırlığı: Vefa, kaderde birlik, yoldaşlık
AK Parti; kadına karşı şiddetin önlenmesinde temel yasa olarak kabul edilen 6284 sayılı yasadan vazgeçmeyeceğine göre, Yeniden Refah Partisi bu yasanın kaldırılması önerisinden geri adım atabilir örneğin. Ama karşılığında ne alacak? AK Parti’de bugün “Geri adım atarlar, daha fazla vekil alırlar” diyenlerin olması kadar, “Geri adım atarlar, Saadet Partisi seçmenlerinden de oy alırlar” diyenlerin olması da, parti üst yönetiminde yapılan “kazanç-kayıp” hesabının nasıl sonuçlanacağında belirleyeceği olacak.
Partide bu hesaplar yapılırken, Yeniden Refah ve Hüda Par’la ittifakı genişletme konusunun Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda tüm yönleriyle değerlendirildiği bilgisi Ankara kulislerine yansıdı. Yeniden Refah’la ittifakı çok önemseyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, seçim kampanyası sırasında Saadet’in yerine Yeniden Refah’ı nasıl koyduğunu seçmenlerine anlatacağı, anlatırken de en çok “vefa ve kaderde birlik, yoldaşlık” ilkeleri üzerinde duracağı söyleniyor.
Peki Millet İttifakı seçime hangi listelerle girecek, ittifak içinde ittifak olacak mı?
CHP, İyi Parti ve ittifakın diğer dört üyesi arasında yoğun bir görüşme, hesap-kitap çalışması var ama henüz sonuç alınmış değil. Millet İttifakı’nda “Elimizi açık etmek istemiyoruz. En doğru ve kazançlı formülle seçime girmek istiyoruz” diyen de var, “Kendi logomuzdan, kendi vekil listemizden geri adım atmamız zor görünüyor” diyen de.
Ama her parti ortak hedefte buluştuğuna göre bir formül elbette bulunacak.
Gelecek’ten Saadet’e yeşil ışık
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Gelecek ve DEVA partileri ile birlikte “ittifak içinde ittifak” formülünü gündeme taşıdı ki, bu formüle Gelecek Partisi bugün itibariyle DEVA’dan daha yakın duruyor.
Karamollaoğlu’nun gündeme getirdiği formülü anlatan Saadet Partisi kurmayları, mevcut seçim sistemi dikkate alındığında “ittifak içinde ittifak” formülünün Millet İttifakı’na mecliste en yüksek temsiliyeti sağlayacağının Gelecek ve DEVA partilerince dikkate alınmasını istiyor.
Yürürlükte olan d’Hont sistemine göre mesela üç partinin ayrı ayrı seçime girmeleri durumunda toplam oyları birlikte girmeleri durumunda alacakları oydan çok daha fazla olsa bile milletvekili çıkartamazken, birlikte girmeleri durumunda daha az oyla milletvekili çıkarma şansına sahip olabiliyorlar.
İttifak içinde ittifak formülünün kararsız seçmenlerin ya da AK Parti küskünlerinin Millet İttifakı’na yönelmesinde etkisi olacağını hesaplayan Saadet Partisi, Gelecek ve DEVA partileri ile bu formül üzerinden görüşmeye çoktan başladı.
Formüle Gelecek Partisi’nin DEVA Partisi’nden daha yakın durduğunu söylemek mümkün. Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, Millet İttifakı mecliste en az 300 vekili bulmadıkça ittifaktaki her partinin kendi başına çok fazla oy almasının çok da anlamlı olmadığı görüşünde. Bu görüşünü açık açık en son KRT Televizyonu’nda 13 Mart akşamı katıldığı “Bir Başka Açı” programında dile getirdi. Davutoğlu, “Bizim için hedef Millet İttifakı’nın kesinlikle 300 vekilin altına inmemesini sağlayacak bir formülde uzlaşmamız. Her partinin logosu önemli ama en fazla milletvekiliyle mecliste temsiliyet daha önemli. Çünkü mecliste kanun çıkartacak çoğunluğa erişmemiz gerekiyor” diyor.
Saadet Partisi’nin formülü ya da başka formüller üzerinden çalışma yürüten Gelecek Partisi kurmayları, henüz bir anlaşmanın olmadığını söylese de Saadet Partisi’nin formülüne büyük önem atfediyor. DEVA Partisi’nin ise kendi logosu ve kendi vekil listesiyle seçime girme ısrarı sürüyor. Ama DEVA Partisi için de Millet İttifakı’nın mecliste en yüksek temsiliyet hedefine ulaşması çok mühim. Parti kurmaylarından gelen “Formül, müzakere, ortak çalışma mümkün” mesajının nasıl bir uzlaşmayı beraberinde getireceğini zaman gösterecek.