Ana SayfaANALİZLER“İsrail’in amacı Hamas’ı bitirmek değil, topraklarını genişletmek”

“İsrail’in amacı Hamas’ı bitirmek değil, topraklarını genişletmek”

Yalım Eralp ile Dünya Dönüyor’da bu hafta: “ABD temsilcisi Adalet Divanı’nda komik duruma düşüyor”, “Liderlerin akıllarını kaybetmesi çok fena ama neyse ki önemli olan halkların akıllarını kaybetmemesi”, “Ukrayna savaşı Avrupa ve ABD’yi nasıl birleştirdiyse Gazze savaşı ise tam tersi bir etki yarattı.”

Zannediyorum birkaç ay önce ben Gazze’deki savaşın Hamas’ı yok etme savaşı değil, İsrail’in toprak elde etme savaşı olduğunu söylemiştim. Bu sabah Al Jazeera’da bazı İsrail yetkililerinin belgeleri yayınlandı. Bu belgeler doğru mu, değil mi bilmiyorum ama “Filistinlileri Sina Çölü’ne sürelim, bunlardan kurtulalım” deniyor. Yani bu aslında toprakları genişletme savaşı.

Adalet Divanı’ndan ABD bakımından komik şeyler oluyor. ABD temsilcisi dedi ki, “Eğer Divan karar kabul ederse hasssas görüşmeler olumsuz şekilde etkilenir.” Arkasından bu ‘hassas’ görüşmeleri yöneten Mısır ve Katar temsilcileri bunun katiyen doğru olmadığını söylediler.

Liderlerin akıllarını kaybetmesi çok fena… Biden gibi, Putin gibi, Netanyahu gibi… Önemli olan halkların akıllarını kaybetmemesi.

Bu arada Ortadoğu’da Kızıldeniz’de deniz trafiği konusu ciddi bir kaygı meselesi Batılılar için. Çünkü Husiler durmuyor. Duracaklarını da düşünmüyorum. Ama nerede biter bilinmez.

Ukrayna savaşı nasıl birleştirdiyse, Gazze savaşı Amerika ile Avrupa arasını açtı. AB üyeleri giderek Gazze konusunda bütüncül bir tutum almaya başlıyorlar gibi gözüküyor.

Ukrayna’ya gelecek olursak… Ukrayna konusunda herkes ABD Kongresi’nin yardım kararını bekliyor. Cumhuriyetçiler ayak sürüyorlar çünkü ABD’de artık anayasa mahkemesi engellemezse Trump’ın Cumhuriyetçilerin adayı olacağı net. Trump da bunu elinde tutuyor. Geçenlerde ilginç bir şey söyledi… Dedi ki: “Ben başkan olsaydım Putin Ukrayna’ya saldıramazdı, Gazze’de böyle bir savaş çıkmazdı.” Bu tabii onun iddiası…

Avrupa’da tarım işçilerinin protestoları genişliyor. Yunanistan’da dahi sokaklara döküldüler. Almanya’da da öyle. Hükümetler zorlanıyor. Muhtemelen birtakım tavizler vermek zorunda kalacaklar.

Sudan’da katliam devam ediyor. Ciddi bir iç savaş var.

Bu yıl çok ciddi bir şekilde Avrupa’da Afrika filmlerine, sanatına ve modasına çok büyük bir ilgi var. Zannediyorum ki bu asır Afrika bakımından gerek yer altı zenginlikleri gerek de Afrika sanatı bakımından önemli bir asır olacak gibi.

- Advertisment -