Ana SayfaANALİZLERKULİS | CHP İstanbul İl Kongresi öncesi Genel Merkez ve “değişimciler” arasındaki...

KULİS | CHP İstanbul İl Kongresi öncesi Genel Merkez ve “değişimciler” arasındaki delege mücadelesinde son durum ne?

CHP’nin İstanbul’daki ilçe kongreleri Şile ve iptal edilmesi beklenen Fatih dışında tamamlandı. Ekim ayına kadar yapılması beklenen İl kongresinde Genel Merkez’e yakın grup ile İmamoğlu’nun başını çektiği “değişim”ciler arasındaki delege mücadelesinde, Kılıçdaroğlu cephesinin doğal delegelerin desteğiyle az sayıda delege farkıyla önde olduğu tahmin ediliyor. 595 delegenin oy vereceği İstanbul İl Kongresi’nde hem Genel Merkez’e yakın olan hem de değişimciler durumun 350-250 kendi lehlerine olduğunu iddia ediyor. Daha tarafsız isimlere göre durum doğal delegelerle 325- 275 Kılıçdaroğlu lehine ama delegelerin oyları kimse için cepte değil. Kılıçdaroğlu’na en yakın isimlerden olan Erdoğan Toprak’a yakın belediye başkanları ve delegelerin de İstanbul il kongresinde “değişim”ciler safında yer aldığı iddia ediliyor. “Değişim” tartışmaları ve tartışmaların patlama noktalarından olaylı Fatih kongresiyle ilgili Serbestiyet’e konuşan CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Memet Sevim: “’Değişim istiyoruz’ diyenler değişim değil değiş-tokuş istiyorlar.”

CHP’de İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun başlattığı “değişim” tartışmaları eşliğinde yapılan ilçe kongrelerinin 10 Eylül itibariyle son bulması ve 16 Eylül-15 Ekim tarihleri arasında da il kongrelerinin yapılması planlanıyor.

Parti içinde son dönemde su yüzüne çıkan birçok tartışma için en önemli hesaplaşma platformunun İstanbul İl Kongresi olması bekleniyor.

İstanbul İl Başkanlığı’na şu ana kadar adaylığını açıklayan tek isim, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na yakınlığıyla bilinen eski İBB Başkanvekili Selçuk Sarıyar oldu. Ancak “değişim”cilerin de il kongresinde aday ve liste çıkarmasına kesin gözüyle bakılıyor.

İstanbul’da birçok ilçede “Genel Merkez’e yakın” adaylar ile “değişim isteyen” adaylar yarıştı. Her ilçede, o ilçenin İstanbul il delege adaylarının olduğu listeler de oylandı. Henüz ilçe kongresini yapmayan tek ilçe olan Şile ile Pazar günü (3 Eylül) yapılan kongresi tartışmalı geçen ve iptal olması beklenen Fatih ilçeleri dışında İstanbul il delegeleri büyük oranda belirlenmiş durumda.

Selçuk Sarıyar.

İstanbul İl Başkanlığı seçiminde Erdoğan Toprak faktörü

Hem Genel Merkez’e yakın isimler hem de “değişimci”ler belli olan 595 İstanbul il delegesinde çoğunluğunun kendilerinde olduğunu söylüyor.

İstanbul İl Kongresi öncesinde en ilginç gelişme Kılıçdaroğlu’na çok yakın isimlerden İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak’ın tutumu oldu.

Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylığının kesinleşmesinden önce “Kılıçdaroğlu Gönüllüleri” organizasyonunu kuran Toprak’ın İstanbul’da Canan Kaftancıoğlu’yla rekabet içinde olduğu ve İstanbul’daki ilçe kongrelerinde Toprak’a yakın isimler ile İmamoğlu’nun destekçilerinin ortak hareket ettiği iddia ediliyor.

“Değişimci”ler, Toprak’ı destekleyen delegeleri de kendi saflarında sayarak, İstanbul il delegeleri arasında 350’ye 250 üstünlüklerinin olduğunu söylüyor.

Genel Merkez’e yakınlığıyla bilinen parti yöneticileri ise, “değişimci”lerin planının Toprak’ın desteğiyle İstanbul İl Kongresi’ni kazanmak olduğunu doğrularken; Toprak’ı destekleyen delegenin önemli bir bölümünün bu plana uygun hareket etmeyeceği ve Kılıçdaroğlu’nun ortaya koyduğu iradenin arkasında duracağı kanaatinde. Konuştuğumuz Genel Merkez’e yakın isimler, İstanbul il kongresinde 350’ye 250 üstünlüğün kendi lehlerine olduğunu iddia ediyor.

Erdoğan Toprak.

CHP İstanbul’un iç krizlerinin görünür olduğu teşkilat: Fatih

CHP İstanbul’daki tartışmaların en sert yoğun yaşandığı yerlerden biri, seçim öncesinden itibaren “yukarıdaki” parti içi tartışmaların kaynama yeri olarak öne çıkan Fatih İlçe Başkanlığı oldu.

Seçim öncesinde milletvekili adaylığı için Fatih İlçe Başkanlığı’ndan istifa eden Soner Özimer yerine atanan Yusuf Yetişgin’in önceki yıllarda AK Parti’yi destekleyen bir isim olması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la ilgili daha sonradan sildiği birçok övgü dolu sosyal medya paylaşımı ve sosyal medya hesaplarında yine daha sonradan sildiği AK Partili siyasetçilerle çektirdiği fotoğraflarının olması CHP içinde tartışma yaratmıştı.

Tek aday girilmesine rağmen iptali beklenen kongre

CHP’nin olaylı ilçe teşkilatı Fatih’in 38’inci olağan kongresi öncesi Fatih Belediye Başkan adaylığı için hazırlandığı bilinen Yusuf Yetişgin yeniden ilçe başkanlığına aday olmazken, ilçe başkanlığına adaylığını açıklayan tek isim eski ilçe sekreteri Yavuz Nazlıgül oldu.

Kongreden bir gün önce ise “23derece” adlı etkileşimi yüksek bir Twitter hesabından, Nazlıgül’ün geçmişte biri bir bombalı saldırı olmak üzere birçok DHKPC eyleminde yer aldığını iddia eden bir tweet atıldı.

“23derece” Twitter hesabından gündeme taşınan iddia, kongre günü ise hükümete yakın Takvim Gazetesi’nin sitesinde “İmamoğlu’nun başını çektiği değişimci grubun Fatih İlçe Başkan adayı Yavuz Nazlıgül DHKP-C bombacısı çıktı” başlığıyla duyuruldu. Nazlıgül hakkındaki iddialar, 2019’da Fatih Belediye Meclis Üyesi adayı olması üzerine hükümete yakın birçok gazetede yer almıştı

“Değişimci” adayları İl Başkanlığı mı engelledi?

Pazar günü İBB Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde toplanan Fatih ilçe kongresi böyle bir gerginlikle başlamaya hazırlanırken mevcut ilçe başkanı Yusuf Yetişgin kürsüye çıkarak kongrenin ileri bir tarihe ertelendiğini duyurdu. Bu sözler üzerine bazı delegeler “Kongre başlasın” sloganları attı. Yetişgin salondan ayrıldı.

Fatih ilçe yönetiminde yer alan başka bir isim kürsüye çıkarak kongrenin yapılacağını açıkladı. Tek aday olan Nazlıgül adaylıktan çekilerek eski ilçe başkanı Soner Özimer’i aday gösterdi. Bunun üzerine Özimer tek aday olarak girerek tartışmalı ilçe kongresi sonucunda ilçe başkanlığına seçildi.

“Değişimci” olarak bilinen isimler olan Özimer ile Nazlıgül’ü destekleyenler, hükümete yakın medyadaki kampanyanın kullanılarak Genel Merkez’in istemediği adayların önünün engellenmeye çalışıldığını iddia etti.

Yavuz Nazlıgül (solda), Soner Özimer (sağda).

CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı: “’Değişim’ değil değiş-tokuş istiyorlar”

İstanbul İl Başkanlığı adına Fatih ilçe kongresini izlemekle görevli olan CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Memet Sevim, olaylı kongreyle ilgili sorularımızı yanıtladı.

Sevim’e sorduğumuz sorular ve verdiği yanıtlar şöyle:

Memet Sevim.

Kongrenin ertelenmesiyle ilgili CHP İstanbul İl Başkanlığı’ndan bir yönlendirme geldiği ve ilçe başkan adayıyla ilgili hükümete yakın medyada çıkan iddiaların etkili olduğu iddia edildi. Bu iddialar doğru mu?

İl’den gelen bir yönlendirme kesinlikle yok. İlçe Başkanı herhangi bir tartışma olmaması nedeniyle, durumu derleyip toparlamak amacıyla kendi inisiyatifiyle bir hafta ertelenmesini düşünmüş.

Bizim hiçbir arkadaşımızın adaylığı sağ medyanın yayınları nedeniyle engellenemez. Yapılan haber zaten haklı bir haber değil. Bunu kabul etmeyiz, öyle bir yönlendirmemiz de olmaz.

Sanki biz burada iftiraya uğramış arkadaşımızın arkasında değilmişiz gibi bir hava verilmeye çalışıyor. Biz iftiraya uğrayan arkadaşımızın arkasındayız.

Daha önceden de ilçe yönetim kurulu üyesiydi. Eğer bir engel olsaydı neden temiz kağıdı alabilsin ve yönetim kurulu üyeliği yapabilsin.

Mevcut İlçe Başkanı’nın erteleme duyurusunu, ilçe başkan adayı ile destekçileri kabul etmedi ve divan kurulu oluşturularak kongreye devam edildi. Diğer yandan mevcut ilçe başkanı da yapılan kongrenin geçersiz olduğu gerekçesiyle iptal itirazında bulundu. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu konuda iki tarafın da haklı olduğu noktalar olabilir.

İlçe Başkanı’nın erteleme kararı sorgulanabilir bir durum. Böyle bir yetkisi var ama gerekçesinin üst kurullara izah edilmesi ve onay alması gerekiyor. İlçe Başkanı’nın bu kararına parti kurallarına aykırı olduğu gerekçesiyle itiraz edilebilir.

Öte yandan tüzüğümüze göre ilçe başkanı veya görevlendirdiği bir yönetim kurulu üyesi kongreyi açar. İlçe Başkanı, kongreyi iptal etmişse, kongreyi açması için bir yönetim kurulu üyesini de görevlendirmemişse o kongre yapılamaz. Pazar günü yapılan tüzüğe uygun bir kongre olmadı.

Tabii ki Fatih ilçe kongresindeki bu yaşananlar, İstanbul il delegeleri üzerinden yapılan İstanbul İl Kongresi hesaplarıyla ve “değişim” tartışmalarıyla doğrudan ilgili. Siz bu tartışmalarla ilgili neler söylemek istersiniz?

Detaylara girmeyeyim ama iki cümlelik şu yorumumu paylaşayım. “Değişim istiyoruz” diyenler değişim değil değiş-tokuş istiyorlar. Değişmesi gerekenler değişim istemesin.

- Advertisment -