Geçtiğimiz haftanın en önemli konusu hiç şüphesiz Uluslararası Adalet Divanı’nın İsrail ile ilgili kararıydı. Herkes çok üzüldü ateşkes kararı vermediği için fakat esasında Divan ateşkes konusunu siyasi bir konu olarak gördü ve bunu BM Güvenlik Konseyi’ne bıraktı. Ama meselenin özünde bütün bu olanların soykırıma ilintili olabileceğine dair bir karar aldı.
Benim merak ettiğim şu: Bir ay sonra İsrail rapor verecek mi? Verirse de ne diyebilecek?
Baktığımızda insan haklarının üzerinde çok duran kuzey küre ülkelerine güney küre ülkeleri bir ders verdi. Bu sadece Güney Afrika’nın bir başvurusu değil, unutulmamalı ki Gambiya da Myammar’ı soykırımdan mahkum etmişti. Dolayısıyla bundan sonra kuzey küre ülkelerinin güney küre ülkelerine ‘şunu yapın, bunu yapın’ demeleri havada kalacak gibi… Durum basbaya kuzey küre ülkelerini utandıracak hale geldi. Bakın Rwanda ne diyor Almanya’ya; “Sen daha sömürge sırasında yaptıklarının kefaretini ödemedin” diyor…
Bu iş daha devam edecek gibi. Yani Adalet Divanı kararının çok yankıları olacak.
“Türkiye’nin tutumunun İsveç ile değil F-16 ile ilgili olduğu ortaya çıktı”
Gelelim bizi ilgilendiren konuya… Bizi takip edenler hatırlayacaktır ki bu NATO meselesinin İsveç ile alakası yok, F-16 ile alakası var demiştik. F-16 alakası ortaya çıktı. ABD’nin F-16’ları vereceği anlaşılıyor.
“Ortadoğu’da İran etkinliği yükseliyor”
Ortadoğu’da İran’ın etkinliği yükseldi. Yani İran vekalet harbi yoluyla Amerika ve İsrail’i çok rahatsız eden bir hale geldi. Nitekim Amerika ile Irak, Amerikan askerlerinin çekilmesi konusunda müzakerelere başlıyor.
Adalet Divanı kararı varken Anglo Sakson ülkeleri başta olmak üzere bazı ülkeler UNRWA’ya (Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı) yardımını kesti, bazı mensuplarının Hamas militanı olduğu iddiası ile. Bakın ne kadar acil karar alabiliyorlar istedikleri zaman…
“Askeri rejime geçen Afrika ülkeleri ECOWAS’tan ayrıldı”
Bir ilginç gelişme Afrika’da oldu. ECOWAS denilen bir Batı Afrika ülkelerinin gruplaşması vardı. Burada üç tane askeri rejime girmiş ülke ECOWAS’tan çıktı. Afrika önümüzdeki yıllarda çok önemli bir kıta haline gelecek. Birincisi kendi iç savaşlarından dolayı. İkincisi kıymetli madenler ve yeraltı zenginlikleri için Batı’nın oraya ilgisi olacak. Ama Batı’ya karşı Afrika ülkelerinde büyük önyargılar var.
En önemli gelişmelerden bir tanesi Batı’ya giderek özenen, Batılılaşmaya çalışan iki Ortadoğu ülkesi: Katar ve Suudi Arabistan. Suudi Arabistan durup dururken yabancı diplomatlara içki satışını başlatıyor. Aslında yıllardır oralarda içki kaçak olarak satılıyor, bunu biliyoruz. Ama artık bunu legal hale getiriyorlar.
Ortadoğu, Gazze harbi dolayısıyla uzun bir süre dünyanın dikkatlerini üzerinde toplayacak gibi duruyor.
“Ortadoğu’daki gelişmelerden Ukrayna zararlı çıktı”
Tabii bu olaylardan zararlı çıkan maalesef Ukrayna. ABD seçimlerinde ne olacağı belli değil. Bir meczupla bir hafızasını kaybeden şahıs arasındaki seçime gidiyor ABD. Koskoca Amerika böyle bir duruma düştü. ABD’nin böyle bir duruma düşmesi onun dünyadaki etkinliğine çok büyük zarar verecek. Bundan Çin çok memnun durumda. Çünkü Çin kenarda bekliyor ABD’den boşalan yeri devralmak için. Ama hiçkimse devralamayacak. Çünkü dünya eskisi gibi tek kutuplu, iki kutuplu olamayacak. Hatta şu anda kutupsuz bir dünyada yaşıyoruz. Ve insanlığın tabiatı tahrip etmekte azimli olduğu bir dünyada yaşıyoruz. O yüzden mi acaba birileri Ay’a gitmeye çalışıyor diye merak ediyorum…