31 Mart yerel seçimini İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte izlemeyi tercih eden eski CHP genel başkanlarından Hikmet Çetin, İmamoğlu’nun kazanmasının ardından Saraçhane’de yapılan kutlama etkinliğinde otobüs üzerinde İmamoğlu’yla birlikte halay çekerken görüntülendi.
Çetin, 31 Mart gecesi neden İstanbul’da olmayı tercih ettiğine, CHP’nin 47 yıl sonra seçimlerden birinci parti çıkmasına, AK Parti seçmeninin çoğunun neden sandığı boykot ettiğine ilişkin düşüncelerini Serbestiyet’le paylaştı.
“İmamoğlu, savaş kazandı”
Neden İstanbul’daydınız 31 Mart gecesi?
İstanbul’u kazanmanın hiçbir yeri kazanmaya benzemeyeceğini biliyordum. İmamoğlu’nun kazanacağını biliyordum. Çok kişiyle de iddiaya girdim bu konuda. İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la centilmence yarıştı, müthiş bir savaş verdi. Erdoğan’ın 17 bakanla İmamoğlu’nun karşısına çıkıp da kampanya yürütmesi bir çeşit savaş ilanıydı. Bu savaşı İmamoğlu kazandı. İmamoğlu’nun İstanbul zaferini yerinde görüp, yaşamak için İstanbul’a gittim.
“Bu halay herkesin”
İmamoğlu’nun İstanbul’u kazandığını, CHP’nin de seçimlerden birinci çıktığını öğrendiğinizde ne hissettiniz?
Ben otobüsteydim. Otobüsün tepesinde İmamoğlu, çalışma arkadaşlarıyla ve partililerle birlikte kutlama yapıyor, halka sesleniyordu. Çok heyecanlıydım. İmamoğlu beni aradı “Haydi, otobüsün üstüne gelin” dedi. Çıktım tabii. Böyle bir zafer karşısında, halkın coşkusuyla İmamoğlu’nun halayına katılmamak mümkün değildi. Oynadım. Tüm Türkiye’nin bu halaya katıldığını hissettim. Katıldı da. Bu halay, herkesin.
“Burcu Köksal tarih yazdı”
CHP’nin 47 yıl aradan sonra ilk kez seçimlerden birinci parti çıkması gerçekten tarihi bir olay. En son 1977’de görmüştüm, yaşamıştım bu sevinci. Sevinçten içim içime sığmıyor. Çok duygulandım. Çok mutluyum. Hem İstanbul’u kazanmış hem de Türkiye genelinde birinci çıkmış bir parti oldu CHP. Adıyaman’a bakın, Afyon’a bakın. Müthiş bir olay. Afyon’u kazanan Burcu Köksal’ı aradım. Hemen açtı telefonu. Onu yüzlerce, binlerce kez tebrik ettim. Daha da etmek istiyorum. Burcu Köksal tarih yazdı.
“Herkes sarayda oturup, birkaç maaş almıyor”
AK Parti’nin büyük yenilgi yaşadığını düşünüyor musunuz? Bu yenilginin nedeni nedir sizce?
AK Parti tarihi bir yenilgi yaşadı. Bunun nedeni AK Partili seçmenin çoğunun sandığı boykot etmesi. İyi de, neden? Çünkü AK Parti’nin kendi seçmeni ekonominin mahvolduğunu gördü ve Erdoğan’a da kötü politikasını göstermek istedi. Her AK Partili seçmen öyle saraylarda oturup da, birkaç maaş birden almıyor. Erdoğan’ın hem ekonomiyi kötü yönetip hem de ekonomiden şikayet etmesine de çok kızdı seçmen. Erdoğan’ın bundan sonra durumu toparlaması çok zor.
“Özgür Özel lider oldu. İmamoğlu Türkiye’nin aydınlık yüzü”
CHP’nin başarısını neye bağladınız? Bundan sonra hangi politikalarla, nasıl yol yürümeli?
Elbette ki öncelikle AK Parti’nin kötü ekonomi politikasına bağladım. Ama bakın; seçmen eski genel başkan Kılıçdaroğlu ile seçim kazanılamayacağını gördü. Muhalefet pek tabii 14 Mayıs seçimini kazanabilirdi. Muhalefetin iktidarı devirme şansı çok yüksekti 14 Mayıs’ta. Ama olmadı. Şimdi CHP’nin önü açık. CHP, sahillerden çok Anadolu’ya yönelmeli. Herkesi kucaklayan, tüm kimlikleri bağrına basan, hiçbir etnik mezhep ya da kültür için ayrım gözetmeyen politikaları büyütmeli. CHP’nin yeni genel başkanı Özgür Özel’in seçim gecesi yaptığı ve CHP’nin tüm demokratların partisi olacağını söylediği konuşması harikaydı. Özgür Özel lider oldu. Bunu sürdürmeli, bunu güçlendirmeli. CHP içindeki ayrışmaları çözebilir. Tarihi bir başarı kazandı. Bu başarıyı iyi değerlendirmeli.
Ekrem İmamoğlu’nun Tayyip Erdoğan’ı üçüncü kez yendiği yorumları yapılıyor. Dördüncü karşılaşmayı cumhurbaşkanlığı için mi göreceğiz?
Kesinlikle göreceğiz. İmamoğlu, Erdoğan’ın doğal rakibidir. İmamoğlu’nun halkta büyük bir karşılığı var. Siyasette insana dokunmak dediğimiz olayı tüm içtenliğiyle ve gücüyle yapabiliyor. Halk İmamoğlu’nu çok seviyor, bu net. Özgür Özel’e lider diyorsam, İmamoğlu’nun da Türkiye’nin aydınlık yüzü diyorum.