Ana SayfaÖZEL HABERAnkara ve İzmir’de sürpriz yok, değişim deprem bölgesinde

Ankara ve İzmir’de sürpriz yok, değişim deprem bölgesinde

Cumhurbaşkanı Erdoğan 31 Mart yerel seçiminde yarışacak AK Parti adaylarına ilişkin açıklamayı bu kez Ankara’dan yaptı. Ankara’da AK Parti’nin adayı beklendiği gibi MHP kökenli Turgut Altıok, İzmir’de Hamza Dağ oldu. Erdoğan, deprem bölgesinde 4 belediye başkanının üstünü çizerken Antep, Urfa ve Elazığ’da tercihini değişimden yana kullanmadı.

7 Ocak’ta aralarında İstanbul’un da bulunduğu 26 ilin belediye başkanını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kez 48’in ilin belediye başkan adayını “Hazırız kararlıyız, yeniden AK Parti” sloganıyla Ankara’da açıkladı.  48 ilin 17’si büyükşehir belediye başkanı.

Erdoğan, Ankara ve İstanbul’da sürpriz yapmadı ve kulislere günler öncesinden düşen iki ismin adaylığını resmileştirdi.

AK Parti’nin Ankara adayı, MHP kökenli Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok oldu.

“İlk günkü aşkla”

Ankara’da Keçiören’le özdeşleşen Turgut Altınok, 1994 yerel seçimine MHP’nin kurucu lideri Alpaslan Türkeş’in isteği üzerine aday olmuş ve Keçiören belediye başkanı seçilmişti. Türkeş sonrası MHP’den ayrılıp Fazilet Partisi’ne geçen, Fazilet sonrası AK Parti’nin kurucu isimlerinden olan Turgut Altınok, Ankara’da yaklaşık 25 yıl büyükşehir belediyesini yöneten Melih Gökçek’le tartışmaları ve Keçiören Belediyesi’nde kurduğu, “A takımı” olarak tanımladığı kendine özel ekibiyle çalışmasıyla kamuoyunun gündeminden hiç düşmedi.

Sadece AK Parti ile MHP’ye yakınlığıyla değil BBP’ye yakınlığıyla da bilinen Altınok’un, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin isteği üzerine Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne aday yapıldığı siyaset kulislerinde konuşuluyor.

Altınok “Yavaş’tan sonra Ankara’ya ok gibi biri lazım” açıklamasıyla Ankara’da iddialı olduğunu ortaya koymuştu. Altınok, adaylığı sonrası sosyal medya hesabından “Ankara için ilk günkü aşkla” mesajı paylaştı, herkesin başkanı olacağı ve Ankara’yı dünya başkenti yapacağı vaadinde bulundu.

Örgütten yükselen isim: Hamza Dağ

AK Parti’nin İzmir adayı Hamza Dağ, siyasete AK Parti’de başlamış, gençlik kolları başkanlığı, genel başkan yardımcılığı başta olmak üzere partinin neredeyse her kademesinde görev almış, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en çok güvendiği isimlerin başında geliyor.

Parlamentoda İzmir’i 4 dönem temsil eden Hamza Dağ, 2014’ten beri AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu üyeliği görevlerini yürüttü. Seçim işleri, Ar-Ge ve Medya-Tanıtım başkanlıklarında aktif görev aldı.

AK Parti’nin Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı da AK Parti Kepez ilçe belediye başkanı Hakan Tütüncü oldu.

Değişim deprem bölgesinde

31 Mart seçimine Cumhur İttifakı ortaklığıyla girecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP adaylarının yarışacağı Kilis, Osmaniye ve Elazığ dışındaki 8 deprem bölgesi ilin adaylarını da açıkladı. Mevcut 4 belediye başkanı aday gösterilmedi.

6 Şubat depremiyle büyük yıkıntı yaşayan Maraş, Adıyaman ve Malatya’nın mevcut belediye başkanlarının yanı sıra depremden etkilenen Kilis’te de mevcut belediye başkanını yeniden aday göstermedi.

Maraş Büyükşehir Belediyesi Başkanı Hayrettin Güngör yerine mevcut il başkanı Fırat Görgel aday yapıldı. Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç yerine Sakarya Orman Bölge Müdürlüğü yapmış olan eski AK Parti Milletvekili adayı Ziya Polat aday gösterildi.

Selahattin Gürkan yerine Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı adayı ise Fatih-Üsküdar belediyelerinde görev yapan, en son Fatih Belediyesi’nde başkan yardımcılığı yapan Sami Er oldu. Kilis Belediye Başkanı Servet Ramazan’ın yerine de eski milletvekili Reşit Polat aday gösterildi.

AKP, CHP’de olan Hatay’da bu ilin eski milletvekili Mehmet Öntürk’ü adaylaştırdı.

Antep, Urfa, Elazığ’da değişim yok

AK Parti deprem bölgesindeki iller arasında bulunan Antep’te mevcut belediye başkanı Fatma Şahin, Urfa’da Zeynel Abidin Beyazgül ve Elazığ’da Şahin Şerifoğulları ile ‘yola devam’ kararı aldı.

Adayların değiştiği başka iller de var

Sakarya’da Ekrem Yüce yerine Yusuf Alemdar, Trabzon’da Murat Zorluoğlu yerine Ahmet Metin Genç, Afyonkarahisar’da Mehmet Zeybek yerine Hüseyin Ceylan Uluçay, Ağrı’da Metin Karadoğan yerine Mehmet Salih Aydın, Karabük’te Rafet Vergili yerine Özkan Çetinkaya, Karaman’da Savaş Kalaycı yerine Mevlüt Akgün aday oldu.

Erdoğan’ın açıkladığı 48 ilin belediye başkan adayları şöyle.

Adana : Fatih Mehmet Kocaispir

Adıyaman: Ziya Polat 

Afyonkarahisar: Hüseyin Ceylan Uluçay

Ağrı: Mehmet Salih Aydın

Aksaray: Evren Dinçer

Amasya: Mehmet Uyanık 

Antalya: Hakan Tütüncü 

Ardahan: Yunus Baydar 

Batman: Adil Sebati Ceylan

Bayburt: Mete Memiş 

Bilecik: Mustafa Yaman 

Bolu: Muhammet Emin Demirkol 

Burdur: Mehmet Şimşek

Çorum: Halil İbrahim Aşkın

Diyarbakır: Mehmet Halis Bilden

Gaziantep: Fatma Şahin

Gümüşhane: Ercan Çimen 

Hakkari: İsmet Ölmez 

Hatay: Mehmet Öntürk 

Karabük: Özkan Çetinkaya

Kahramanmaraş: Fırat Görgel

Karaman: Mevlüt Akgün

Kayseri: Memduh Büyükkılıç

Kırıkkale: Mehmet Saygılı

Kilis: Reşit Polat

Konya: Uğur İbrahim Altay

Kütahya: Kamil Saraçoğlu

Malatya: Sami Er

Mardin: Abdullah Erin

Muş: Feyat Asya 

Nevşehir: Mehmet Savran

Sakarya: Yusuf Alemdar 

Siirt: Ekrem Olğaç

Sivas: Hilmi Bilgin

Tekirdağ: Cüneyt Yüksel 

Tunceli: Erkan Eroğlu

Trabzon: Ahmet Metin Genç

Van: Abdulahat Arvas

Yozgat: Celal Köse

Zonguldak: Ömer Selim Alan

Ankara: Turgut Altınok 

İzmir: Hamza Dağ

- Advertisment -