Ana SayfaÖZEL HABERKULİS | AK Parti’de aday sıkıntısı büyüyor: “Sistem bizi köreltti, aktör yaratamıyoruz”

KULİS | AK Parti’de aday sıkıntısı büyüyor: “Sistem bizi köreltti, aktör yaratamıyoruz”

AK Parti, İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkan adaylarını yeni yıldan önce açıklamayı planlasa da, temayül yoklamalarında ya da yapılan çeşitli anketlerde öne çıkan isimlerden hiçbirini içine sindiremedi. Parti kulislerinde adayların muhalefet karşısında “sinik ve güçsüz kalacağı”na dair mutsuzluk yayılıyor. Adaylarla ilgili değerlendirme yapan hemen her partilinin eleştiri oklarını cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine yöneltmesi dikkat çekiyor: Sistem bizi köreltti, aktör yaratamıyoruz. İktidar cephesi “DEM’in herkesle müzakere” mesajına yorum yapmamaya özen gösterirken, CHP DEM’in İstanbul’un 4 ilçesi dahil batı illerinde 27 ilçede aday çıkarma kararına “Neden ilçeler açıklandı da, adaylar açıklanmadı” sorusuyla yaklaşıyor

AK Parti İstanbul ve Ankara’da büyükşehir ve ilçe belediyeleri için aday belirleme sürecinde son aşamaya geldi. Parti, adayları yeni yıldan önce açıklamayı planlasa da masadaki, akıllardaki hiçbir adayı içe sindirememenin sıkıntısını yaşıyor. Parti kulislerinde “Adaylarımız muhalefet adayları karşısında sinik ve güçsüz kalabilir. Tek şansımız cumhurbaşkanımız Erdoğan ama bu böyle olmamalıydı” diyenlerin sayısının oldukça yüksek olması dikkat çekiyor.

31 Mart yerel seçimi için 1 Ocak’ta başlayacak resmi seçim takvimi öncesinde hem iktidar hem de muhalefet cephesinde neredeyse adaylık kulisleri ve değerlendirmelerinden başka hiçbir şey konuşulmuyor.

İktidar kulislerinde AK Parti’nin İstanbul ve Ankara büyükşehir belediyesi başkanlığı için “en güçlü aday” arayışına yapılan değerlendirmelerin derin bir mutsuzluğu da beraberinde getirdiği gözlenirken, muhalefet kulislerinde daha çok kafa karışıklığı öne çıkıyor.

“Sorumlusu sistem”

AK Parti’de İstanbul büyükşehir belediye başkanlığı için kulislerde adı geçen isimlere yenileri eklenemediği gibi mevcut isimlerden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya da elenmiş gözüyle bakıldığı dikkat çekiyor.

AK Partili kaynaklar, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bu iki ismin de bakanlık görevlerinde kalmalarından yana olduğuna dikkat çekiyor. “Cumhurbaşkanımız yeni, sürpriz bir isim de çıkarabilir ama biz de yeni isim yok” sözleriyle yaşadıkları sıkıntıyı anlatan aynı kaynakların, sıkıntının asıl kaynağını anlatırken Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne gönderme yapmaları dikkat çekiyor:

“AK Parti; iktidar yolculuğunda 2071’e hedeflemiş bir parti ancak böylesi uzun ve güçlü bir yolculukta sistemin mevcut siyasi figürlerimizi güçlendiremediğini, halk nezdinde büyütemediğini, dahası yeni siyasi figürler, aktörler yaratamadığımızı görüyoruz. Sistemin bu açıdan bize bir körlük getirdiğini üzülerek söylememiz mümkün. Bu özeleştiriyi aklımızda tutarak yerel seçimlere güçlü ve iddialı gireceğiz ama mutlaka özeleştirimizin gereğini de önümüzdeki dönemde yapacağız.”

AK Parti’de İstanbul için öne çıkan adayların eski bakanlar Murat Kurum, Adil Karaismailoğlu, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu ve Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan olduğu biliniyor. Kulislerde en çok öne çıkan isim: Mehmet Ergün Turan

Hem iktidar hem de muhalefet cephesi özellikle İstanbul’da seçim sonucunu DEM Parti’nin belirleyeceği görüşünde ortaklaşıyor.

İktidar cephesi “DEM’in herkesle müzakere” mesajına yorum yapmamaya özen gösterirken, CHP DEM’in İstanbul’un 4 ilçesi dahil batı illerinde 27 ilçede aday çıkarma kararına “Neden ilçeler açıklandı da, adaylar açıklanmadı” sorusuyla yaklaşıyor. Bu soruya DEM’le müzakerenin yanıt vereceğini düşünen CHP’li de var, sonuçsuz kalacağını düşünen de. Sonuçsuz kalacağını düşünenlerin müzakere uzadıkça CHP’nin seçim kampanyasında iktidarın gerisine düşeceğini de öngörmesi dikkat çekiyor.

Mansur Yavaş’ın “Yüzde 60” iddiası

CHP’li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın, partisinin İyi Parti’yle yaşadığı krize rağmen Ankara’da yüzde 60’la seçimleri yeniden kazanacağı iddiasını ortaya koyması AK Parti kulislerinde “Bizim de böylesi iddialı bir adaya ihtiyacımız var. Ama henüz güçlü bir adayı bulamadık” değerlendirmeleriyle karşılık buldu.

Eski bakan Murat Kurum’un Ankara için de adının geçmesi, MHP’nin desteklediği Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok’a Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da onay verdiği bilgisinin kulislere yansıması AK Partilileri pek de mutlu etmedi. Parti kulislerinde “AK Parti ile MHP çok güçlü ve etkin aday için ortak çalışıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP lideri Bahçeli yeniden bir araya gelip, adayı netleştirecekler. Son durumda aday yine de istediğimiz profilde olmasa da imdadımıza liderler ve onların yapacağı kampanyalar yetişecek” değerlendirmelerinin yayılması dikkat çekiyor.

Zeydan Karalar ve Vahap Seçer’le devam

İstanbul, Ankara, Bursa, Balıkesir büyükşehir belediye başkan adaylarının da aralarında olduğu 229 belediye için adaylarını kamuoyuyla paylaşan CHP’nin bugün de 200’den fazla belediye başkan adayını açıklaması bekleniyor. Açıklama akşam saatlerinde yapılacak parti meclisi toplantısından sonra gelecek.

Adana ve Mersin’de mevcut başkanlar Zeydan Karalar ve Vahap Seçer’le devam edecek CHP’nin Hatay’da Lütfü Savaş’ı değiştirmek istediği ama Lütfü Savaş’tan başka adayla kazanamayacağı hesabıyla Lütfü Savaş’la da yoluna devam etmeye karar verdiği bilgisi de kulislere yansıdı. CHP’nin çok sayıda İstanbul ilçesindeki adaylarını da 26 Aralık Salı günü açıklaması bekleniyor.

Manisa’da Ferdi Zeyrek’i aday gösterecek CHP’nin karşısına Gelecek Partisi’nden de bir rakip çıkacağı haberleri kulisleri karıştırdı. Gelecek Partili Selçuk Özdağ’ın Manisa’da kendisinin kazanacağına daha yüksek ihtimal verdiği için aday olacağı ancak CHP’nin kabul etmesi durumunda CHP’nin adayı olarak da belediye başkanlığında yarışabileceğini CHP lideri Özgür Özel’e de ilettiği konuşuluyor.

CHP, Akşener’in “savaş”ına yanıt vermeyecek

İyi Parti lideri Meral Akşener’in partiye kurumsal bir operasyon yapıldığını ve bunu bir savaş ilanı sayıp, karşılık vereceği mesajını duyurmasının ardından CHP’li belediye başkanları Ekrem İmamoğlu ile Mansur Yavaş’a dönük iddialara CHP yönetimi karşılık vermeyi düşünmüyor.

CHP kurmayları, “Biz kavgadan değil barıştan yanayız. Yerel seçimde işbirliği isteğimizi ilettik, sonuç alamadık. Şimdi kazanmaya odaklanıyoruz” diyor. Akşener’in “savaş” kararıyla birlikte İmamoğlu ile Yavaş’a dönük yıpratma kampanyalarının büyüyeceğinden endişeli çoğu CHP’li “Çok kavga olacak ama yine de kazanacağız” mesajı veriyor.

Hem iktidar hem de muhalefet cephesi özellikle İstanbul’da seçim sonucunu DEM Parti’nin belirleyeceği görüşünde ortaklaşıyor.

- Advertisment -