Ankara’ya ulaşan son bilgilere göre PKK’nın kendini feshetmek için yapacağı kongre çoktan toplandı. Hem de sadece bir yerde kongre olmadı. Kongrenin Erbil’de, Süleymaniye’de, Avrupa’da ayrı ayrı yerlerde toplandığı söyleniyor.
PKK lideri Abdullah Öcalan daha önce Kandil’e, Rojova’ya ve Avrupa kanadına gönderdiği 3 mektuba işaret ederek PKK’ya “Benim kongrede fiziki olarak bulunmamı dert etmeyin. Kongreyi toplamalı ve süreci daha da hızlandırmalıyız” mesajını gönderdikten hemen sonra kongrenin de toplandığı bilgisi var.
PKK’nın fesih kararının kamuoyuyla paylaşılması an meselesi artık.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da kongrenin toplanıp, fesih kararı aldığını öğrendiği için “Bugün yarın PKK silah bırakıyor” açıklamasını bakanların da katılımıyla yaptığı milletvekili buluşmasında dile getirdi.
Erdoğan ve Bahçeli’yle halk buluşmaları
Örgüt üyeleri silahlarını Türkiye’de teslim ederken, iktidar ve DEM de tüm topluma Terörsüz Türkiye sürecini anlatmak, halkın desteğini en üst noktaya çıkartmak için harekete geçecek.
AK Parti içinden özel bir heyet oluşturulup, Terörsüz Türkiye sürecinin toplumda nasıl karşılık bulduğuna dair raporlamalar yapacak. Bu raporlar bölgelere, illere göre ayrı ayrı düzenlenecek. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile MHP lideri Devlet Bahçeli’nin de süreci gündemde tutmak için halk buluşmalarına katılmaları planlanıyor.
İnfazda eşitlik
PKK’nın fesih kararının duyurulmasıyla birlikte TBMM gündemine en az 40 bin tutuklu ve hükümlünün serbest kalmasının önünü açacak infaz düzenlemesinin gelmesi planlanıyor.
Düzenlemede kapsamın geniş tutulması, serbest kalacak tutuklu ve hükümlü sayısının 60 bini aşması mümkün.
İnfaz düzenlemesinde temel prensibin “eşitlik” olacağını söyleyen iktidar kaynakları “İnfazda eşitlik prensibi hukukun gereğidir” derken, bu gereklilik terör suçlularının da yapılacak düzenlemeden etkileneceğine işaret ediyor.
Bu kapsamda DEM Parti’nin de istediği hasta ve yaşlı tutukluların tamamının serbest kalacak olması dikkat çekiyor. Terör suçlusu olan hasta ve yaşlı tutuklular da bu serbestlik kapsamında olacak.
Düzenleme, denetimli serbestlik ve koşullu tahliye kapsamında serbest kalacak tutuklularla ilgili de yeni gelişmelere işaret ediyor.
31 Temmuz 2023’ten önce suç işleyen ve halen cezaevinde olanlar ile aynı tarihten önce suç işleyen ve cezaevinde olmayanlar 5 yıl denetimli serbestlik hakkından yararlanabilecek.
İnfaz düzenlemesinde mükerrer suçlarla ilgili düzenleme de olacak. Mükerrer suç işleyip cezaevine girenler “iyi halli olmalı şartıyla” aldıkları cezanın tamamını değil, dörtte üçünü cezaevinde, kalanını dışarda infaz edebilecekler.
Mükerrer suç nedeniyle cezaevine giren bir kişi 10 yıl ceza almışsa, cezasının 7,5 yılı cezaevinde, kalan 2,5 yılını ise dışarıda infaz edebilecek.
“Umut hakkı” yolda
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihadında yer alan ve Öcalan’ın serbest kalmasını öngören “umut hakkı yla ilgili düzenlemenin de ayrıca meclis gündemine gelmesi planlanıyor.
Umut hakkı mecliste kabul edildiğinde Öcalan tecritten bağımsız İmralı’da kalmayı sürdürebilecek. Serbestlikten Öcalan’la birlikte kalan mahkumlar yararlanabilecek.