Silivri Selimpaşa’da Uygur çocukların gittiği Uygur İlim Marifet Vakfı’na bağlı Oku Uygur Bilig Yurdu adlı etüt merkezinde çalışan Ahmet Kader’in, etüt merkezine gelen 7 yaşındaki bir kız çocuğuna tecavüz ettiği, yaşları 4 ile 12 arasında değişen 6 kız çocuğuna cinsel tacizde bulunduğu Serbestiyet’in haberiyle ortaya çıkmıştı.
Silivri 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Ahmet Kader’in yargılandığı davanın dünkü (17 Temmuz) duruşmasında karar verdi.
Mahkeme; “çocuğun nitelikli cinsel istismarı”, “çocuğun cinsel istismarı”, “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlarından Ahmet Kader’i 12 yıl 6 ay hapis cezasına hükmetti.
İstismarcı mağdur aileleri suçladı: “Etüt merkezini ele geçirmek istiyorlar”
Ahmet Kader, mahkemedeki beyanında, mağdur ailelerinin etüt merkezinin bağlı olduğu Uygur İlim Marifet Vakfı’nın idaresini ele almak olduğunu iddia ederek şunları söyledi:
“Önceki duruşmalarda Abdülhekim Gazi (mağdur çocuklardan birinin babası) ile husumetim olmadığın söylemiştim ancak Ulemalar Derneği isimli bir dernekte bulunan kişilerin konuştuğunu duymuştum. Bu kişilerin amacının Selimpaşa’daki okulu ele geçirmek olduğunu duymuştum. Eğer okulu bırakırsam şikâyetten vazgeçeceklerini söylemişler.”
Ahmet Kader, ayrıca istismarda bulunduğuna hükmedilen çocuklarla ilgili “Ben çocukların doğum günlerinde pasta aldım, hastalanınca hastaneye götürdüm” dedi.
İstismarcı vakıf yöneticisinin iddiasını tekrarladı
Çocuk istismarcısı Ahmet Kader’in dillendirdiği, mağdur ailelerin vakfın devredilmesi hakkında şikayetten vazgeçeceği iddiasını ilk olarak Uygur İlim Marifet Vakfı yöneticisi Habibullah Küseni ortaya atmıştı.

Habibullah Küseni, şikayetçi olan mağdur Uygur aileler için “Çin ajanı” ilan etmişti.
Mağdur aileler, Uygur İlim Marifet Vakfı’nın yöneticileri hakkında da Ahmet Kader’in firari olduğu süreçte ve öncesinde kaçmasına yardımcı oldukları ve kendilerine şikayeti geri çekmeleri için baskı yaptıkları gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu.
Vakıf yöneticileri Habibullah Küseni, Abdulgani Kutudi, Kurban Haci, Abdülkadir Bulak ve etüt merkezinin o dönemki idarecilerinden Abdurrahim Teşna hakkında ailelerin şikayeti üzerine “suç delillerini yok etme” ve “tehdit” suçlamalarıyla Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma devam ediyor.
Ahmet Kader’in, vakıf yöneticileriyle aynı iddiayı dillendirmesi dikkat çekti.

Vakıf yöneticileri “Uygur Mahallesi”nin rantı için istismarı örtbas etmek istedi
Ailelerin Ahmet Kader hakkında şikayetçi olması ve yakalayarak jandarmaya teslim etmesi, olaydan yalnızca 4 ay önce Mart 2023’te, Kanada’da bulunan ve dünya üzerindeki ihtiyaç sahibi Müslümanlara yardım eden ICNA Relief Canada (Islamic Circle of North-Kuzey Amerika İslam Dairesi) adlı kuruluşun maddi desteğiyle hemen Rahat Sitesi’nin az ilerisinde altı bloktan oluşacak ve idaresi yine Uygur İlim Marifet Vakfı’nda olacak olan “Uygur Mahallesi” projesinin inşaatının başlangıç törenini düzenleyen vakıf yöneticilerini kızdırmıştı.
Vakıf yöneticisinin kendisine kaçmasını söylediğini itiraf etmişti: “Abdürrahim Teşna kaçmamı söyledi”
Ahmet Kader, davanın 24 Ekim’deki duruşmasında, istismar olaylarının ortaya çıkması üzerine vakıf idarecilerinden Abdürrahim Teşna’nın kendisine kaçmasını söylediğini itiraf etmişti.
“Çocukların hakkımda söylediklerini 17 Haziran günü komşum Abdurrahim Hacim’den (Teşna) duydum. Bana, ‘Çocukların beyanı esas alınır. Seni mahkum ederler’ dedi ve kaçmamı söyledi. Bunun üzerine Selimpaşa’daki evden ayrıldım ve çocuğumla birlikte Esenyurt’ta kendime ait eve gittim. Evde bulunabileceğim için geceleri camilerde geçirdim. Kaçak yollardan yurtdışına gidebileceğim bir yol buldum. Kişi başı 5 bin dolar istediler.”