Muğla’daki Akbelen Ormanı’nda ağaç kesimi yapan Limak Holding’in yönetim kurulu başkanı Ebru Özdemir’in Doğal Hayatı Koruma Vakfı Türkiye Şubesi’nde (WWF Turkey) mütevelli heyeti başkanı olduğu ortaya çıkmıştı.
Vakıf, bu durumun medyada yer almasının ardından bir açıklama yaptı ve Özdemir’in vakıf üyeliğinden çıkartıldığını duyurdu.
Öte yandan Ebru Özdemir’in İngilizce olarak kaleme aldığı, çevreci yazıları da gündem oldu. Ebru Özdemir’in o yazılarından bazılarında kullandığı ifadeler şu şekilde:
Özdemir’in Avrupa Çapında yayın yapan Euractiv sitesinde yayınlanan “Kadın liderler, sürdürülebilir iklim çözümlerinin anahtarıdır” başlıklı yazısından:
“İklim değişikliği konusunda harekete geçmemek, toplumdaki en yoksulları etkileyecek ve hatta insanları yoksulluktan kurtarmaya yardımcı olan son ekonomik büyümeyi geriletecektir. Dünya Bankası raporu (2020), iklim krizi nedeniyle 2030 yılına kadar 68 ila 135 milyon insanın daha yoksulluğa itilebileceğini tahmin ediyor. Bu nedenle, küresel sıcaklıklardaki değişiklikleri azaltmak ve dünya çapında yaşam standartlarını korumak için iklim değişikliğiyle mücadele etmek gereklidir.”
“İklim krizini etkili bir şekilde hafifletmek için, kadınların becerilerini, dayanıklılıklarını ve bilgilerini geliştirerek potansiyellerini açığa çıkarmalıyız. Sürdürülebilir bir gelecek için kimseyi geride bırakmayan bir vizyona ihtiyacımız var.”
Özdemir’in Davos 2022’de yaptığı ve yazılı hali Davos’un sitesinde yayınlanan “Sürdürülebilir inşaatın daha yeşil bir gelecek inşa etmeye yardımcı olabileceği 3 alan” başlıklı yazısından:
“İklim değişikliği tartışmasız en büyük küresel risk haline geldi. Hepimizin sorumluluğu var ama bu görev, özellikle enerjiyle ilgili toplam küresel CO2 emisyonlarının %37’sinden sorumlu olan inşaat gibi karbon ağırlıklı sektörlerde faaliyet gösterenler için çok ciddi boyutta.”
“İklimimizi korumak ve küresel sıcaklıkların 1,5 santigrat derecenin üzerine çıkmasını önlemek için inşaat sektörünün sürdürülebilir uygulamalar geliştirmesine acil bir ihtiyaç var.”
“İnşaat sektöründeki pek çok kişi çok uzun süredir çevresel etkiyi ciddiye almıyor. Yine de, sektörün olumlu değişimi yönlendirmesi için muazzam fırsatlar var. Bu fırsatlardan en iyi şekilde yararlanmak için şimdi harekete geçmeliyiz. Dünya gezegeni beklemeyecek.”
https://www.weforum.org/agenda/2022/05/3-ways-sustainable-construction-can-forge-a-greener-future/
Özdemir’in Euractiv’de yayınlanan “AB Yeşil Anlaşması inşaat sektörünü sürdürülebilir kılmak için neden kritik öneme sahip?” başlıklı yazısından:
“Konu iklim değişikliğiyle mücadele olduğunda dünya nihayet ciddi bir şekilde enerji geçiş sorunu hakkında konuşuyor. Bu, yıllarca süren kampanyalar ve bilimsel araştırmaların mümkün kıldığı çok önemli bir gelişmedir. Ancak enerji arzımızın dekarbonizasyonu tek sorun değil.”
“Gerçekten de, nadiren manşetlere çıkan, karşılaştığımız en şiddetli zorluklardan biri, inşaat endüstrisinden kaynaklanan emisyonlarla mücadeledir.”