Ana SayfaÖZEL HABERÖZEL HABER | Uygur aktiviste “aldırırım seni oğlum” diyen polis, kadın öğretmene...

ÖZEL HABER | Uygur aktiviste “aldırırım seni oğlum” diyen polis, kadın öğretmene “al bunu” diyen polis çıktı

Türkiye’de yaşayan Uygurların İslam İşbirliği Teşkilatı önündeki basın açıklaması öncesinde yaşanan arbede sırasında, bir Emniyet mensubunun Uygur bir aktiviste “Aldırırım seni oğlum, aldırırım seni” diye bağırarak ittirdiği görüntüler sosyal medyada tepki topladı. Tepki çeken görüntüdeki Emniyet mensubu, Ankara İl Emniyeti Güvenlik Şube’den sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Mukadder Kardiyen. Kardiyen, 30 Ağustos’taki özel sektör öğretmenlerinin buluşması sırasında kadın bir öğretmeni ittirerek “al bunu” dediği görüntülerle gündem olmuştu. Kılıçdaroğlu, görüntüleri “Öğretmenlere ‘Al bunu diyen’ o kişi, beni beklesin. Öğretmene yapılan bu efeliği affetmeyeceğiz” mesajıyla paylaşmıştı.

Türkiye’de yaşayan Uygurların dün (14 Eylül) Birleşmiş Milletler’in (BM) ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) Ankara’daki ofisleri önündeki basın açıklamaları olaylı geçti.

BM’nin ofisi önündeki basın açıklamasının ardından İİT’nin ofisine ilerlemek isteyen Uygurlara polis, İİT ofisinin Çin’in Türkiye Büyükelçiliği’ne yakın olması nedeniyle engel oldu.

Emniyet mensuplarının yalnızca 30 kişilik temsilci bir grubun İİT ofisi önünde basın açıklaması yapmasına izin vereceğini belirtmeleri üzerine Uygurlar ile polis arasında arbede yaşandı. Bu sırada Uygurlara destek için basın açıklamasına katılan İYİ Parti Milletvekili Fahrettin Yokuş ile bir polis memuru arasında da tartışma yaşandı.

Olay sırasında Emniyet mensuplarının takındığı sert üslup sosyal medyada tepki gördü.

Özellikle bir Emniyet mensubunun Uygur aktiviste “Aldırırım seni oğlum, aldırırım seni” diye bağırarak ittirdiği görüntüler sosyal medyada çok paylaşıldı.

Görüntülerdeki Emniyet mensubunun, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube’den sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Mukadder Kardiyen olduğu görülüyor.

Mukadder Kardiyen, 30 Ağustos’ta Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’nın buluşmasında bir kadın öğretmeni ittirerek diğer polislere “al bunu” diye talimat verdiği görüntülerle gündeme gelmişti.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu görüntüyü sosyal medya hesabından paylaşarak “Öğretmenlere ‘Al bunu diyen’ o kişi, beni beklesin. Öğretmene yapılan bu efeliği affetmeyeceğiz” mesajını paylaşmıştı.

CHP suç duyurusunda bulunmuştu: “Defaten görevi kötüye kullanma ve işkence suçları işlemiştir”

CHP, Mukadder Kardiyen hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Suç duyurusunda bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, şunları söylemişti:

“Şüpheli Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde kolluk görevlisidir. Rütbesi başkomiser olduğu bilinen şüpheli, toplumsal olaylarda görevli kolluğun amiri olarak görev yapmaktadır.

Şüpheli bu görevi sırasında defaten görevi kötüye kullanma ve işkence suçlarını işlemiştir. Anayasal bir hak çerçevesinde barışçıl olarak yürütülen toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde provokatif tavırlarıyla ve görev sınırlarını aşan müdahaleleriyle defalarca demokratik bir hakkın kullanımını bilinçli olarak engellemiştir”

Mukadder Kardiyen daha önce de çeşitli basın açıklaması ve protesto gösterilerinde benzer hareketleriyle gündeme gelmişti.

10 Haziran’da ODTÜ’deki Onur Yürüyüşü sırasında bir öğrenciyi darp ederek gözaltına aldığı görüntüler yayımlanmıştı.

Mukadder Kardiyen, 9 Haziran 2021’de İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeyi protesto eden bir eylem sırasında da elinde biber gazı tüpüyle görüntülenmişti.

12 Haziran 2019’da, Çorlu’daki tren kazasında hayatını kaybedenlerin yakınlarının Anayasa Mahkemesi binasının önündeki adalet nöbetini dağıtmak isteyen polislerin başında da Mukadder Kardiyen vardı.

Mukadder Kardiyen, kazada 9 yaşındaki oğlu Oğuz Arda Sel’i kaybeden Mısra Öz’ü kolundan ittirerek “Kameraların önünde şov yapma” demişti.

“Çin’de yapamayacağınızı burada da yapmayacaksınız”

Akşam saatlerine kadar Ankara’daki BM ofisinin önünde bekleyen Uygurlarla konuşan bir başka polisin sözleri de sosyal medyada büyük tepki toplamıştı.

Serbestiyet’in duyurduğu diyalogda, Ankara Emniyeti Güvenlik Şube’den olduğu öğrenilen bir polis, Uygur eylemcilere “Bu yaptığınızı protesto ettiğiniz ülkenin polisine yapabilir misiniz? Orada yapamayacağınızı burada da yapmayacaksınız” demişti.

DEVA Partisi Milletvekili Mustafa Yeneroğlu ve HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun da aralarında bulunduğu birçok isim bu sözlere sosyal medyadan tepki gösterdi.

Çin Büyükelçiliği’ne izin verilmedi

Öte yandan Uygurların Ankara’daki Çin Büyükelçiliği önünde basın açıklaması yapmalarına, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun bir danışmanının basın açıklamasının düzenleyicilerinden Seyit Tümtürk’ü arayarak izin verilmeyeceğini söylemesi sonucu engellendiği Serbestiyet’in haberiyle ortaya çıkmıştı.

Hükümetin Büyükelçilik önünde eyleme izin vermeme nedeninin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün başlayan Şangay İşbirliği Örgütü zirvesine katılması olduğu tahmin ediliyor.

- Advertisment -