Ana SayfaÖZEL HABERPORTRE | Altın kalpli kız Rose, Betty White 100 yaşına iki hafta...

PORTRE | Altın kalpli kız Rose, Betty White 100 yaşına iki hafta kala veda etti: “Ukala bir iyimserim”

Ekranlardaki kariyeri TV yayıncılık tarihiyle neredeyse yaşıt. Hayatının aşkını kanserden kaybetmesi bile onu kendi deyimiyle ukala iyimserlikle tutunduğu hayattan soğutmadı. Betty White, Türkiye televizyonlarında da bir dönem yayınlanan Altın Kızlar’daki Rose dahil canlandırdığı onlarca dizi karakterinden 7 Emmy ödülü çıkardı. 17 Ocak’taki 100. doğum gününe iki buçuk hafta kala, uykusunda huzur içinde öldü. Dalyayı erken kutlayan People dergisine verdiği röportajda, senelerdir bunaltıldığı “uzun yaşam sırrı” sorularının sonuncusunu şöyle yanıtlamıştı: “Pozitif kalmak, çünkü negatifliğe mecalim yok.”

“Betty 99 yaşında olmasına rağmen hep sonsuza kadar yaşayacağını düşündüm.”

Menajeri ve yakın arkadaşı Jeff Witjas, People dergisine Cuma gecesi verdiği demeçte White’ın ölümünü böyle karşıladı:  

“Onu çok özleyeceğim. Betty’nin ölümden hiç korkmadığını düşünüyorum çünkü her zaman en sevdiği kocası Allen Ludden ile birlikte olmak istedi. Ona tekrar kavuşacağına inanıyordu. Ve canım Betty bu sabah evinde, uykusunda huzur içinde öldü.”

White, 17 Ocak’ta 100. yaş gününü kutlamaya hazırlanıyordu. Yüz yaşına girmeden önce, People dergisinin 100 yaş özel sayısında neler hissettiğini böyle anlatmıştı:

“Sağlıklı olduğum ve bu yaşta kendimi çok iyi hissettiğim için çok şanslıyım. Harika bir şey bu.”

Fakat derginin kapakta yazdığı gibi olmadı. White 100’ü göremeden vefat etti. Hayranlarından bazıları People dergisinin böyle erken davranarak “nazar değdirdiğini” düşünüyor. 2021’in son gününde ölen White’ın “son şakasını yaptığını” düşünenler de var.

“Kabul edelim, bir derginin tamamı 100. yaş gününe ayrılmışken doğum gününden önce ölmek muazzam komik bir zamanlama.”

Derginin “erken kutlaması” tepki aldı: Nazar değdirdiniz

White’a göre, kendisini ayakta tutan ve hayatını şekillendiren şey “ukala iyimserliği”ydi: “Annemden aldım ve hiç değişmedim. Ben her zaman pozitif olanı er ya da geç bulurum.”

Son röportajını henüz 3 gün önce veren ikonik aktrise hayatının son döneminde uzun yaşamının sırrı defalarca kez sorulmuştu. White da People dergisindeki bu son ropörtajda yapılan ilk “deneme”yi şu şakayla savuşturuyordu: “Yeşil olan her şeyden kaçınmaya çalışıyorum. Sanırım işe yarıyor.”

White’ın 80 yıllık kariyeri, televizyon yayın tarihinin ilk zamanlarına dayanıyor. Küçük ekranlarda sıcak ve popüler bir figür olarak yer alan White’ın namı, 70’lerde The Mary Tyler Moore Show ve 80’lerde The Golden Girls’te hayat verdiği  komik karakterlerle ABD sınırlarını da aştı.2010’da, 87 yaşındayken, Super Bowl sırasında bir Snickers reklamında oynamış, ardından Facebook’ta White’ın bir sonraki Saturday Night Live’ın açılış konuşmasını yapmasını talep eden bir kampanya başlatılmış ve çabalar olumlu sonuç vermişti.

White 17 kez Emmy’e aday gösterildi ve tam 7 kez kazandı.

Üç evlilik, bir aşk: Betty White’ın hayatı

1922 doğumlu Betty Marion White, Illinois’li bir ailenin tek çocuğuydu. Oyunculuk kariyerinde yükselişe geçmeden önce iki evlilik yaptı. İlki, 2. Dünya Savaşı’nda görev yapmış bir pilot ile oldu. Birliktelikleri, eşinin White’la Ohio’da bir tavuk çiftliğine taşınmak istemesiyle son buldu. İkinci eşi de oyunculuğu bırakıp birlikte başka bir hayat kurmak isteyen menajer Lane Allen’dı.

İkinci kez boşandıktan sonra yerel televizyona giren White düşük bütçeli “Elizabeth’le Hayat” dizisiyle ilk Emmy ödülünü kazandı.

50’lerde diziler ve şovlarda boy göstermesi için teklifler art arda geldi. 61’de ünlü konuk olarak katıldığı “Password” programında, hayatının aşkı olacak sunucu Allen Ludden’la tanıştı.

18 yıllık mutlu bir evliliğin ardından Ludden mide kanserinden hayatını kaybetti. Eşinin ölümü, White’ın kariyerinin zirvesine doğru yol aldığı zamanlara denk gelmişti: The Mary Tyler Moore Show’da oynadığı, kariyerist erkek-avcısı Sue Ann Nivens rolüyle harikalar yaratıyordu.

Ve Altın Kızlar

Sonraki yıllarda, White kendini tamamen işine verdi ve ünü, 1985-92 arasında yayınlanan ve sevimli Rose Nylund karakterine hayat verdiği Altın Kızlar dizisiyle doruğa ulaştı. Dizide Minnesota’nın St. Olaf kendinden olan Rose, Charlie Nylund’un dul eşiydi. Aslında White’a “Güneyli güzel Blanche” rolü teklif edilmişti, ama o rol sonradan Rue McClanahan’a gitti.

Ludden’ın ölümünden sonrası dirayetiyle takdir edilmesine rağmen White, bir keresinde “Bir kişi daha ‘Ay ne kadar güçlüsün’ deseydi, artık bir vuruşla yere sererdim” demiş ve sabrın sınırlarını zorladığını itiraf etmişti.

Dizi yayına girmeden The New York Times’a verdiği bir röportajda da şöyle demişti: “Rose’un bazı diyalogları boğazımı düğümlüyor. Tüm yapmam gereken, ‘Allen’ın yerine Rose’un kocası Charlie’nin ismini koymaktı.”

92’de Altın Kızlar bitince, devam dizisi Altın Saray’da oynadı ve sonra 2000’lerde Cesur ve Güzel ve 2010’larda Hot in Cleveland dizileri başta olmak üzere yer aldığı yapımlarda star ışığını 21. Yüzyıla taşıdığını kanıtlayan performanslar sergiledi.

White son röportajında, son kez sorulduğundan habersiz bir şekilde, uzun hayatının bir başka sırrını şu cümlelerle açıkladı: “Mizah duygusuna sahip olmak, uzun ve mutlu bir yaşamın anahtarı:

“Sadece olumlu tarafından bakmak ve olumsuz taraflar üzerinde durmamak. Negatiflik çok fazla enerji istiyor. Ve buna mecalim yok.”

- Advertisment -