Ana SayfaÖZEL HABERPORTRE | Ömer Miraç Yaman: Sakallı ve şalvarlı bir "gerici" mi yoksa...

PORTRE | Ömer Miraç Yaman: Sakallı ve şalvarlı bir “gerici” mi yoksa “İstanbul’un Hızır’ı” mı?

Birgün gazetesinin Yeşilay Bilim Kurulu üyeleri haberinde ondan “gerici dernek ve vakıflarda da görev yaptı. Derslere uzun sakalı ve şalvarı ile girdiği ifade ediliyor" diye bahsedildi. Yeşilay Bilim Kurulu üyesi sosyolog Ömer Miraç Yaman’ı tanıyanlar günlerdir sosyal medyadan habere tepki gösteriyor. Bütün kariyerini gençlik ve bağımlılık üzerine yapmış olan Prof. Dr. Yaman’ın yayınlanmış 115 eseri arasında çok konuşulmuş “Apaçi Gençlik” araştırması da var. Yıllarını sahada bağımlı gençlerle geçirmiş Yaman’ın bir lakabı da var. “İstanbul’un Hızır’ı”

BirGün Gazetesi’nin Yeşilay Bilim Kurulu Üyeleri ile ilgili yaptığı haberde, üyelerden Ömer Miraç Yaman’ın giyim ve yaşam tarzına şu cümlelerle dikkat çekildi: 

“İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak görev yapan Ömer Miraç Yaman, İskenderpaşa Cemaati’ne yakınlığıyla biliniyor. AKP’lilerin sık sık ziyaret ettiği Hayırlı İşler Derneği’ne üniversitedeki öğrencileri götüren Yaman, Kevseriyye Eğitim Merkezi, Ensar Vakfı gibi gerici dernek ve vakıflarda da görev yaptı. Derslere uzun sakalı ve şalvarı ile girdiği ifade ediliyor.”

https://www.birgun.net/haber/akpnin-bilim-kurulu-523916

Gazeteci İsmail Arı haberin sosyal medya paylaşımını ise şu cümlelerle yaptı: “Yeşilay’ın bilim kurulunda, İskenderpaşa Cemaati’ne yakınlığıyla bilinen, derslere uzun sakalı ve şalvarı ile girdiği ifade edilen Ömer Miraç Yaman bile yer alıyor.”

Paylaşım üzerine, Ömer Miraç Yaman’ı tanıyanlar ve çalışmalarını takip edenler Yaman’ın sakalı ve şalvarına vurgu yapan habere tepki gösterdi.

Peki, kendisinden “İstanbul’un Hızır’ı” olarak bahsedilen Ömer Miraç Yaman kimdir?

Ömer Miraç Yaman, 2003 yılında İstanbul Üniversitesi Sosyoloji bölümünden mezun olduktan sonra yüksek lisans ve doktorasını da aynı bölümde tamamladı. Şu anda İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü’nde profesör olarak görevine devam ediyor.

Yaman’ın yayınlanmış 115 eseri var. Bu eserlerin neredeyse tamamı gençlik ve bağımlılık üzerine. Bağımlılık çalışmaları arasında madde bağımlılığı, dijital bağımlılık, kumar bağımlılığı, alkol bağımlılığı gibi konular var.

https://avesis.iuc.edu.tr/omermirac.yaman/yayinlar

Yaman madde bağımlılığı tedavileri, bağımlılıkta arkadaş ve ailesel etkenler gibi konular üzerine çalışırken, ayrıca kapsamlı saha araştırmaları da yapmış bir akademisyen. Danışmanlığını yürüttüğü “Türkiye’de Gençlik ve Bağımlılık” isimli çalışma, bağımlılık literatüründe alana ilişkin verilen eserleri böylesine kapsamlı ve sistematik biçimde derlemesi ve sunması açısından öncü ve özgün bir çalışma.

Yaman’ın 2013 yılında yayınlanan Apaçi Gençlik kitabı da çok konuşulan bir çalışmaydı. Yaman kitabı hazırladığı yıllarda tüm vaktini gençlikle sokaklarda geçirmiş; yaşam tarzlarını, problemlerini, iç dünyalarını anlamaya çalışmıştı.

2015 yılında TRT, Yaman’ın Apaçi Gençlik kitabından uyarlanarak, Yeşilay’ın desteğiyle Son Çıkış isimli bir dizi de yayınlamıştı. Dizi İstanbul’un kenar mahallelerinde yaşayan gençlerin madde bağımlılığını konu almıştı.

Sosyal medyada tartışma konusu olan Yeşilay Bilim Kurulu Üyeliği görevi ise, Yaman’ın uzun süredir yürüttüğü bir görev. Türkiye Yeşilay Cemiyeti’nin Youtube hesabında, Yaman’ın 2015 yılından beri Bilim Kurulu Üyesi olarak madde bağımlılığını ayrıntılarıyla anlattığı videoları mevcut.

- Advertisment -