Ana SayfaÖZEL HABERRÖPORTAJ | Prof. Dr. Halil Berktay: “Vahdettin’in boyun eğişi ile saltanata değen...

RÖPORTAJ | Prof. Dr. Halil Berktay: “Vahdettin’in boyun eğişi ile saltanata değen leke, Kemalistlerin cumhuriyet adımını atmalarını meşru hale getirdi”

Halil Berktay, Vahdettin tartışmalarını Serbest TV’ye değerlendirdi: “Vahdettin uzun işgal dönemi boyunca, çok erken bir noktadan sonra karşı çıkmak anlamında hiçbir şey yapmadığı ve işgal komutanlığının ve özellikle İngilizlerin her dediğini yaptığı içindir ki Kemalistlerin cumhuriyeti ilan etmesi mümkün olabildi. Vahdettin’in boyun eğişi, saltanatın geniş halk kitleleri nezdindeki meşruiyetini yitirmesinin başlıca sebebi oldu.”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer,  İzmir’in kurtuluş yıldönümü kutlamalarında Nutuk’a atıfla “100 yıl önceydi bu toprakları yönetenler gaflet, delalet ve hatta hıyanet içindeydi” demiş ve bu ifadeler siyasette yeni bir tartışma başlatmıştı.

İYİ Parti lideri Akşener, “Atatürk’ün ‘olabilirler’ sözünü hüküm cümlesi olarak kurmuş. Orada bir sorun var hüküm cümlesi olarak kurduğu için. Ben İnkılap tarihi hocasıyım. Bu tür hüküm cümleleri genelde toplumu rahatsız eder. Dolayısıyla gerek yoktu” derken, Cumhurbaşkanı Erdoğan “Sen Osmanlı’ya hakaret edecek haddi nerede buldun? Hadsiz. Bunun babası da aynıydı” ifadeleri ile Soyer’e tepki gösterdi.

Peki Osmanlı İmpatorluğu’nun son padişahı gerçekten “hain” miydi? Nasıl bir atmosferde tahta oturmuş ve hangi kararları almıştı? Milli Mücadele döneminde gerek Anadolu’da gerekse payitahtta neler yaşanmıştı? Prof. Dr. Halil Berktay, Serbestiyet’e anlattı.

Not: Röportajın deşifre edilmiş metni, 20 Eylül Salı günü Serbestiyet sayfalarında yayımlanacaktır.

- Advertisment -