spot_img
Ana SayfaGÜNÜN YAZILARIAhmet Türk ve yakın Kürt tarihi

Ahmet Türk ve yakın Kürt tarihi

Ahmet Türk, en zor koşullarda bile sükûnetini koruyan, esprili, onca tehdide gülümseyerek bakabilen örnek bir siyasetçi portresi çizdi. Samsun’da düzenlenen mitingde bir saldırgan onun burnunu kırdı. Kürt hareketi içinde kadınlar başkaldırdı. Eşbaşkanlık siyasetinin ilk denemelerinde Ahmet Türk’ün nasıl zorlandığını espriyle karışık çok dinledim. “Yahu Oral, gerçekten kolay değil yaşamadan anlayamazsın…” der, sonra gülerek devam ederdi. “Bakma çok iyi oldu, kadınlar Kürt hareketinin en önemli gücü haline geldi.

Onun adını ilk kez 12 Mart 1971 tarihinde cezaevinde yatarken duymuştum. Ağabeyi Abdürrahim Türk, 1973 yılında bir kan davasında öldürülmüştü. Ağabeyi, Adalet Partisi milletvekiliydi. Ahmet Türk de başlangıçta bir anlamda ağabeyinin siyasetteki yerini aldı. Önce Adalet Partisi’nden milletvekili seçildi sonra istifa ederek CHP miletvekili oldu. 1973 yılını bir başlangıç sayarsak resmen 53 yıldır aralıksız siyasetin orta yerinde.

Ahmet Türk’le tanışmamız, Halkın Emek Partisi’nin (HEP) kuruluş çalışmaları dönemindeydi. Aralarında Aydın Güven Gürkan, Abdullah Baştürk, Cüneyt Canver, Kemal Anadol gibi Türk siyasetçilerin de yer aldığı partinin kuruluş toplantılarına davetli olarak katıldım. O sırada cezaevinden yeni çıkmıştım. Hamburg eyaletinin davetiyle ailecek Almanya’ya gitmiştik. Bu nedenle daha sonraki çalışmalara katılamadım.

Bu partinin kurulmasıyla, yeni bir dönem başladı. Ahmet Türk’ün de aralarında olduğu çok sayıda Kürt aydını, bu partiyle siyasete dahil oldu. Partinin Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın, devlet içindeki çete vasıtasıyla kaçırıldı, işkenceyle öldürüldü. Vedat Aydın’ın, Diyarbakır’da gerçekleşen ve on binlerin katıldığı cenaze töreni, bir katliama dönüştü. Mitinge katılan 8 kişi öldürüldü. HEP, Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatıldı. Bu arada birçok Kürt politikacı hapse atılırken bir kısmı katledildi. Ahmet Türk bu sürecin bir kısmını hapishanede geçirdi. Kurulan birçok Kürt partisinin kurucu ve yöneticisi olarak görev yaptı. Saldırılara uğradı. Tehdit edildi.

En zor koşullarda bile sükûnetini koruyan, esprili, onca tehdide gülümseyerek bakabilen örnek bir siyasetçi portresi çizdi. Samsun’da düzenlenen mitingde bir saldırgan onun burnunu kırdı. Kürt hareketi içinde kadınlar başkaldırdı. Eşbaşkanlık siyasetinin ilk denemelerinde Ahmet Türk’ün nasıl zorlandığını espriyle karışık çok dinledim. “Yahu Oral, gerçekten kolay değil yaşamadan anlayamazsın…” der, sonra gülerek devam ederdi. “Bakma çok iyi oldu, kadınlar Kürt hareketinin en önemli gücü haline geldi. Eğer bugün Kürt siyaseti kendini kabul ettirmişse burada kadın arkadaşlarımızın büyük katkısı olduğunu kimse inkar edemez” diyordu.

Ahmet Türk artık 80’ini aşmış bilge bir siyasetçi. Devlet Bahçeli’nin, uzlaşma arayışları sırasında Ahmet Türk’ün adını özel olarak anması bir saygınlığın ifadesi. Kasrı Kanco’nun ağası, siyasette uzlaşmanın cesur sözcüsü. Yeni adımların da öncüsü olarak siyasete devam ediyor.

“Empati, tüm bakış açılarının annesidir.” Thom Renzie

- Advertisment -