Ana SayfaGÜNÜN YAZILARIAK Parti İstanbul’u kazanabilir mi?

AK Parti İstanbul’u kazanabilir mi?

31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçimlerin en kritik karşılaşması İstanbul seçimleri olacak. 14 Mayıs seçimleri muhalefet açısından bir hayal kırıklığı idi. Bir süre kendilerine gelemediler. Yenilgi onların üzerinde uyarıcı bir etki yapmış gibi göründü. AK Parti ise İstanbul ve Ankara’yı kazanmanın hesabı içinde. Bu kez aday tespitinde AK Parti geride kalmış görünüyor. Her seçimde adaylar çok önceden belirlenirken bu kez daha ağır gidiyor.

2019 yerel seçimlerinde, 17 bin farkla önde bulunan Ekrem İmamoğlu, yanlış bir müdahaleyle seçim tekrar edilince 807 bin farkla kazandı. Farkın bu kadar büyük olması, müdahaleye tepkiydi. Kazanılmış bir seçime böyle sahip çıkılıyordu.

İmamoğlu yüzde 54 oy almıştı. Binali Yıldırım da yüzde 45’te kalmıştı. Arada 9 puanlık bir fark oluşmuştu. 14 Mayıs 2023 genel seçimlerinde ise Kılıçdaroğlu İstanbul’da yüzde 48.56 alırken Erdoğan yüzde 46.68 oranına ulaşmıştı. Yani İstanbul’da genel seçimler sırasındaki 9 puanlık fark 2 puana düşmüştü. Geriye kalan oylar da muhalefetindi. Matematik açıdan bakarsak, AK Parti genel seçimlerde yüzde 1.5 fazla aldı.

Bu durumda CHP adayının matematiksel olarak daha önde olduğu görülüyor. Seçimin matematiği olduğu gibi geometrisi de vardır. Toplumun bir kesimi siyasi tercihlerinde istikrarlı davranırken, bir kesimi daha değişken davranabiliyor. Bu değişken seçmen de sonucu belirleyen bir aktör haline dönüşebiliyor. Bu konuda en tipik örneklerden birisi 14 Mayıs 2023 seçimleridir. Sahada yapılan kamuoyu yoklamalarında yüzde 1 civarında Kılıçdaroğlu önde görünüyordu. Yüzde 9 seçmen de kararsızdı.

Kararsızlar eşit olarak dağıtılınca CHP lideri yüzde 2 farkla ipi göğüsler sanılıyordu. Kararsız seçmen eşit olarak dağılmadı, daha önce oy verdiği bu kez tereddüt yaşadığı Tayyip Erdoğan’ı sandık başında son anda tercih etti. Bu yorumu araştırma şirketlerindeki arkadaşlarımın değerlendirmelerine dayanarak yaptım. İstanbul, Türkiye’nin ortalamasıdır, ülkenin özeti gibidir. Bu nedenle İstanbul’u kazanmak çok çok etkilidir. AK Parti geçen seçimde en etkili olarak düşündüğü, partinin ikinci adamı sayılan Binali Yıldırım’ı tercih etmişti.

Beklenen ilgiyi görmedi. Seçimi kaybetti. Asıl neden aday mıydı? 31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçimlerin en kritik karşılaşması İstanbul seçimleri olacak. 14 Mayıs seçimleri muhalefet açısından bir hayal kırıklığı idi. Bir süre kendilerine gelemediler. Yenilgi onların üzerinde uyarıcı bir etki yapmış gibi göründü. AK Parti ise İstanbul ve Ankara’yı kazanmanın hesabı içinde. Bu kez aday tespitinde AK Parti geride kalmış görünüyor. Her seçimde adaylar çok önceden belirlenirken bu kez daha ağır gidiyor. Ekrem İmamoğlu mu AK Parti’nin adayı mı daha şanslı derseniz? Çok özenli bir şekilde seçileceği anlaşılan AK Parti adayı mı? Daha hazırlıklı ve dinamik bir şekilde hareket edeceği anlaşılan İmamoğlu mu? Aday belli olunca daha gerçek analizler yapabiliriz…

- Advertisment -