Anayasa değişmek zorunda mı? Değişmese ne olur? Başa saralım, 12 Eylül yönetimi iktidarını pekiştiren bir de anayasa yapıp zorbalıkla onaylatmıştı. O gün bu gündür o anayasayı değiştirmek 12 Eylül’den kurtulmanın ikâmesine dönüştü. Öte yandan da kaç kere iktidar değişti… ANAP, DYP, koalisyonlar ve AKP hepsi maddeler seviyesinde ufak değişimler yapmadı değil, ama esası duruyor.
“Yetmez ama evet!” gibi vecizelerle siyasi tarihimizde kalıcı yer bile edindi.
Öte yandan da toplumun beklentisi sembolik değil, Cumhuriyetin başından beri devletle toplumun ilişkisi devletin buyurganlığı temelinde kurulmuş, sürüyor. Her yeni iktidar kendi araçlarıyla yeniden-üretip sürdürmüş bu ilişkiyi…
Şimdi sanki toplumsal bir talebi karşılıyormuşçasına değişiklik konusunda uzlaşma sürecindeler. Bu süreçte, başta başkanlık, masaya yatırdıkları hiçbir konu aslında beklenti ve talep sahipleri olarak hiçbirimizi ilgilendirmiyor, ihtiyaç ve taleplerimize dokunmuyor, devletle toplum arasındaki ilişkinin buyurgan temellerine ilişmeyen iktidar-içi sorunlarla meşgul ediliyoruz.
"Anayasa değişikliği gündemiyle bizi oyalamayıp bu konuyu kapatın… Yetti artık!" diyecek bir sivil duyarlılık bu noktada belki artık en gerçekçi ve anlamlı tepki olurdu.