Milletvekili yahut aynı güruh çığırtkanı, canım köşem’ci muharrir olsalar bir oraya bir buraya gezerler, ama, bilim ve sanat ciddi iş, nasıl gezsin demeyin, istenirse gezer, pek de güzel olur.
Gençler, çocuklar, eli ermeyen insanlar, hevesli olsa da yol yöntem bulamayanlar için, bilimin ve sanatın ayaklarına gelmesi büyük olay ve gerekli…
Bir ara çürüğe çıkarılan, emekli edilen İzmir körfez vapurlarından birinin deniz üstü kütüphane olmasını nasıl istediydim, yazıp söyledik, öyle olmasını çok istedik, olmadı. Altından rüzgar geçen arabadan ürkenler gibi, altından dalga derya geçen kütüphaneden korktuk. Yahut gerek görmedik. Sonra Ayvalık’taki bir eğlence merkezinin bahçesinde çürümeye terk edilen pırpır uçağın çocuk kütüphanesi yapılması, hatta bir tır üstüne koyulup, boş kalan yerlere oyuncak monte edilip, mahalle mahalle gezmesini çok istedik, olmadı, o minik eğitim uçağı hala terk edildiği bahçede, kolu kanatı kırık, kokpiti aşk grafitileriyle süslü, zorunlu emekli…
Yeldeğirmenleri vardı, beş mi, yedi mi, yalan olmasın şimdi, unuttum, Küçükköy Belediyesine bakan yamaçta, onların her birini bir yüce amacın merkezi yapacaktık, müzik, kadın, emek, edebiyat gibi, birini de kütüphane, kanatlı kütüphane… Belde belediyeleri kapatılıp, umut vaadeden başkan malum partide oyalama kadrosuna alınınca, kanatlı kütüphane de yattı, onca hayal de…
Diyeceğim, farklı mekanlar, zaten ayak alışmadık makam olan kütüphane ve bilim/sanat için bereketli yerlere dönüştürülebilir, geç bile kalındı.Ondan olsa gerek, geçen ay gazetelerde geniş yer bulan bir gezgin bilim merkezi haberini pek sevdim, paylaşmadan edemedim.
Gazetelere haber, “Bilim Otobüsü Açıldı” manşetiyle düştü. Bakan Naci Ağbal, Bayburt İlkokulunun bahçesindeki bilim otobüsünün açılışını yapmış. "Bilim Otobüsü"nün çocuklara bilimi aşılayacak çok güzel bir proje olduğunu belirten Ağbal, aracın kentteki tüm okulları dolaşacağını ve tüm öğrencilerin bu imkandan yararlanacağını, bu tür projelerin çocukların ufkunu açma noktasında önemli olduğuna inandığını vurgulamış.
Şehit Gürcan Yavuz İmam Hatip Ortaokulu öğretmeni Emre Özel, öğrencilere bilimi sevdirme sevdasıyla, hurda bir otobüsten ‘Gezici Bilim Merkezi’ tasarlamış.Bu bilim otobüsüyle köy köy gezmeye karar kılmış.Önceden çalıştığı okullarda da öğrencileri için türlü projeyi hayata geçiren Emre öğretmen bu son hayaliyle, görev yaptığı Beşpınar köyü başta, tüm Bayburt köylerini “Gezici Bilim Otobüsü” ile birer birer gezerek, çocukları bilimin görkemli, zevkli, önemli dünyasıyla tanıştırıyor, Mayıs başından itibaren.
AA muhabirine diyor ki, ülkemiz nüfusunun yaklaşık % 10’u kırsalda ve çocuklar burada bilim merkezi, müze, öteki sanat faaliyetlerinden mahrum. Mahrum öğrencileri sanat, bilim ve müzelerle, ucundan kıyısından da olsa dünya ile buluşturmayı hedefleyerek böyle bir proje geliştirdik. Öğrencileri bu merkezlere götürmektense, merkezi, bilimi, sanatı ve bu tür faaliyetleri öğrencilere götürmek iyi olmaz mı?
Düşüncelerini Bayburt Valisi Ali Hamza Pehlivan’a ve ilgili diğer birimlere açmışlar, demişler ki atıl bir otobüs var, Bayburt ilimizde, Valimiz onu bize verse, çalışıp çabalasak…’
Sonra proje taslağını Milli Eğitim Bakanlığına sunmuşlar. MEB. Fikrin yararlı ve güzel olduğu kararıyla, belki emsal oluştursun diye sözkonusu projeye destek kararı almış. Emre Özel, Bayburt köylerinin tamamını gezdikten sonra, hedeflerinin "Gezici Bilim Otobüsü" ile Türkiye yollarına düşmek olduğunu söyledi:
"Amacımız ülkemizdeki tüm köyleri, tüm okulları ziyaret edip oradaki öğrencilerimizi bilimin zevkli dünyasıyla tanıştırmak. Otobüsümüzün içerisinde astronomiden fiziğe, matematikten coğrafyaya birçok bilim dalıyla öğrencilerimiz haşır neşir olabiliyorlar. Oradaki deney setlerini birebir yaparak, uygulayarak, yaşayarak öğrenebiliyorlar. Bu açıdan da öğrencilerimizi bilimsel deney düzenekleriyle, bilimsel deney setleriyle tanıştırıyor ve bu olanakların hepsini onların ayağına götürüyoruz."
“ Projenin mobil olmasını özellikle tercih ettiklerine, bilimin zevkli/tılsımlı dünyasını ülkenin bütün öğrencileriyle buluşturmak istediklerine işaret eden Emre öğretmen, hurdaya ayrılmış bu otobüsün bilim merkezine dönüştürme sürecinde, deney setleriyle birlikte maliyeti 375 bin lira” olduğunu söylemeden edemiyor.. Bu maliyet Milli Eğitim Bakanlığı tarafından karşılanmış Otobüs, tasarım aşamasını İlçe Milli Eğitim Müdürlüğündeki proje ekibiyle yaptıktan sonra ihaleyi alan firma tarafından Ankara'da yapılmış.
Hedefleri öncelikle köy okulları. Kırsalda bulunan bu okullardaki öğrencileri Gezici Bilim Merkezi Otobüsü'nde bulunan 50'ye yakın deney setiyle buluşturuyorlar.
Anadolu sofrasından nice tadın çıktığı gibi, Anadolu kürsüsünden nice bilim insanı çıktı. Piri Reis, Mimar Sinan, Aziz Sancar, Cahit Arf , Matrakçı Nasuh’un torunlarını ortaya çıkarma gayretindeler. Çocuk seslerinin yükseldiği her köye uğramak hiçbir köyü atlamadan hepsine uğrayacaklar.
"Bilim Otobüsü"nün çocuklara bilimi aşılayacak çok güzel bir proje olduğunu belirten Ağbal, aracın kentteki tüm okulları dolaşacağını ve tüm öğrencilerin bu imkandan yararlanacağını söylerken, böyle projelerin çocukların ufkunu açmadaki önemine inancını da vurgulamış.
Büyük işler, küçük hayaller ve acemi kanat vuruşlarla başlamaz mı zaten….