Ana SayfaYazarlarÇocuğun yükü!

Çocuğun yükü!

 

Yüzbinlerce çocuk okula gitmiyor, çalışıyor.Bu sayının yarım milyona yaklaştığı sayılarla sabit. 

 

Kışın çırak olanlar bir yana, yaz olduğunda pamuğa, sebzeye, Çukurova’ya yahut başka tarım alanına, yazıya yabana giden, ailesiyle birlikte çalışan, ilden ile göçüp, çadırda yaşayan, gerek tarlada işçi, gerek çadırda yemek, getir götür işi yapan, kardeş bakan küçük işçiler… Sayısal veriler, çocuk işçilerin, yani bir milyon çocuğun yarısının mevsimlik tarım işçisi olduğunu söylüyor. Bunların yarım milyona yakını okul yüzü görmeyip, haftada kırk saatten çok çalışıyor. Eğitim, sağlık, ekonomik sömürüden kurbanı çocukların, çocuğa yakışır hayat ve oyun hakları ellerinden alınıyor. 

 

Unicef  güzel özetlemiş, ‘bu yük çocuklara büyük’ diyerek… 

 

Pek çok konuda deneyimli Unıcef, dünya yüzünde her işe sürülen küçük çocuklar, çocuk işçiler konusunda, tarım başta olmak üzere alınabilecek önlemler üstüne kafa yoruyor. 

 

Aile ve kamudaki herkesin çocuk işçiler konusunda bilinçlenmesi için çalışıyor. 

 

Tarlada çocukların eğitsel, psiko sosyal destek alacağı, oynayabileceği çocuk dostu alanlar yarattıklarını söylüyorlar, bunu aklım almadı…Keşke olabilse, ama, işin mantığına aykırı bu. Çocuk işe sürülmüşse çocuk değildir, küçük yetişkindir, oynayamaz, oynatmazlar.Hele ki tarlalar(!)da hem de psiko sosyal destek alacağı, oyun oynayacağı çocuk dostu alanlar yaratmak… Kulağa hoş gelse de, zor… 

 

Eğitimi yarım kalmış, okuldan geri bırakılmış çocuklara etüd ve ders katkısı sunarak, eğitim eksiğinin giderilmesini sağlıyorlar, bakın bu olabilir… 

Mevsimlik işçi göçü sırasında iş arası doğanların nüfusa kaydının yapılarak, düzenli sağlık hizmetinden, ilk ayların aşılama hizmetinden yararlanıp, su, mama, çevre koşullarından zarar görmemelerinin sağlanması… Önleyici sağlık hizmeti verilmesi,çocuk emeğinin pazara sürüldüğü sektörü, ister tarım, ister diğer sektöründe işverenlerin, özel sektörün konu hakkında bilinçlendirilmesi, tarım alanında çocuk işçiliğinin olabildiğince önlenmesi… Ailelere sosyal yardım desteğinin, koruma ve destek programlarının çocukların emeğine, işçiliğine gerek kalmayacak düzeye çıkarılması Unicef’in başlıca hedefleri … 

 

5 yaş altı çocuk ölümlerini %53 azaldı, hamile kadın ölümü % 45 düştü, 125 ülkenin 122’sinde çocuk felci yok edildi, ilköğretime katılamayan çocuk sayısı % 44 azaldı,2.6 milyar insan temiz su kaynaklarına ulaştırıldı. 

 

Ağustosun ilk haftası dünya emzirme günü, malum… 

 

Bebekler ilk altı ayda ana sütü almadığı için her yıl 1.3 milyon çocuk ölüyor… 

 

Unıcef genel direktörü A.Lake, emzirmenin, ülkelerin en küçük yurttaşlarına, ekonomilerinin ve toplumlarının gelecekteki sağlığına yapabileceği en etkili yatırımdır.Bu alana yatırım yapılmazsa bundan zarar görecek olan anneler ve bebeklerdir, ödenecek bedel hem yitirilen yaşamlar hem yitirilen fırsatlardır.’ Derken, Küresel Emzirme Ortaklığı ülkelerinin çağrısı, ilk iki yaş boyu bebeği emzirmenin sürdürülmesi ve buna kaynak sağlanmasına çağrı yapıyor. Düşünün, bizim geleneğimiz olan ana südünü olabildiğince vererek, yeni doğanı hayata donanımlı başlatma kampanyası belki % 50’lere ulaştıracakmış, bebek emzirmeyi, o da 2050 yılında… 

 

Bebek maması pazarlanmasında ulusla arası kurallarla Dünya Sağlık Kurulu kararlarının güçlü yasal önlemlerle eksiksiz uygulanması, çıkar çatışmalarının objektif izlenmesine dikkat çekiyor.Ücretli aile izni, anneliğin korunması, işyerinde emzirme kolaylığı gereğine de… 

 

Ülkemizde üç milyonun üstündeki Suriyeli sığınmacının 1.200 bini çocuk. 

 

 870 bini okul çağında olan mülteci çocukların 380 bini okula gidemiyor. 

 

Ülkemiz bir milyondan çok okul yaşındaki mülteciye ev sahibi. Bakan Kaya bunların yarısının MEB'na bağlı okullar ve Geçici Eğitim Merkezleri'nde eğitim gördüğünü açıklarken, şartlı eğitim yardımı programıyla, Mayıs sonuna dek 56 bin 332 mülteci çocuğa 33 bin kart üstünden 3 milyon 800 bin lira nakdi yardım ulaştırıldığını, bu yılın sonuna kadar 230 bin çocuğa daha ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Önümüzdeki yıl ülkedeki, eğitimini sürdüren bütün mülteci çocukların bu yardımdan yararlanacağını da… 

 

Siyasi krizin, savaşın, vatansızlığın, savaşın çocukları üstündeki etkilerini azaltmaya da çalışıyor, Unicef… Suriyeli gönüllü öğretmenlere ödenek vererek, okullar ve "Geçici Eğitim Merkezleri" kurarak çocukların eğitimden geri kalmaması için.  

 

Savaşın yorgun, umutsuz çocuklarına, kamplarda , kamp dışında “Çocuk Dostu Alanlar” kurarak psiko-sosyal destek vermek için. 

 

Aşılama, gıda ve kıyafet desteği gibi temel ihtiyaçlarını karşılamak için ebeveynlere, kendi çocuklarındaki sorunlarla baş edebilmeleri için destek veriyor, ergenlere ve gençlere topluluklarında yapıcı rol almaları için eğitimler veriyor. 

 

Çocuk ulusu, dünyanın bütün devletleri, ülkelerine yayılmış apayrı bir cumhuriyette yaşıyor. Yetersiz beslenme, hastalık, şiddet, savaş ve umutsuzluk ilkin ve en derinden önce onları vuruyor. Savaşlar, bombalar da önce onları … 

 

Günümüzün giderek zorlaşan ve insanlar için olduğu kadar çocuklar için de yaşanmaz bir hal alan dünyasındaki krizlerden en ağır bedeli ödeyerek, çocuklar ve kadınlar geçiyor. Çocuk ulusu üstelik savunmasız… 

 

Yetmiş yıllık deneyimiyle Unicef her yıl iki yüzden çok acil çözüm bekleyen soruna el atıyor.Sel, kasırga, deprem gibi doğal afetler, şiddet, kuraklık, çatışma ve iç savaşta çocuklar için ilk çalışan onlar.Geçtiğimiz yıl 108 Unıcef ülke ofisi 344 acil duruma yetişmiş, ki bu sayı kayda geçen bütün acil durumlardan daha yüksek bir sayı.29 milyon kişiye temiz su sağlanmış, bu sayı hedefin nerdeyse tamama yakını…Beş yaş altı, şiddetli akut beslenme yetmezliğindeki 2.5 milyon çocuk tedaviye alınarak, hedeflenenin % 72’sine ulaşılmış. 

 

Üç milyon çocuğa psikososyal deste verilerek, hedefin % 71’ine erişilmiş. 

 

Altı aylıkla 15 yaş arasındaki 24 milyondan çok çocuk kızamık için aşılanmış.Burada da hedefin % 72’si tam isabet. 

 

11.7 milyon çocuk resmi yahut yaygın temel eğitim alabilmiş, hedeflenenin % 84’ü.Ve 1.4 milyon çocuğa para desteği verilmiş. 

 

Dünya genelinde 11,000’i aşkın çalışanı, aşı, sağlık malzemesi, çadır, battaniye, temiz su, hijyen malzemesi, eğitim – okul ihtiyaçlarının saklandığı 350 malzeme deposu ile UNICEF; kriz öncesi, kriz anı ve kriz sonrası ihtiyaç içindeki çocuklara, ailelere gıda, temiz su, barınak, korunma ve sağlık bakımı sağlamak için hazırmış. 

 

Darısı pamuktakine, tütündekine, göç yolunda kaybolanlara, organ mafyası ve fuhuş sektörüne serçe kuşu edilenlere, mülteci botlarından denize dökülenlere, anasının karnında öldürülenlere, Filistin’dekilere, terör örgütlerinin kandırdığı çocuklara, anası babasından önce hayatını tüketenlere,çocuk olma hakkı esirge  nenlere… 

 

Unıcef’e düzenli maddi katkı işin bir yanı, aslolan çocukların ve onların bizden alacağının farkında olan siyasetçiler ve doğru siyaset… 

 

Bütün çocukların umuttan kesilmeyip, çocuk olabilmesi… 

 

Başka analar Emani olmasın diye, başka çocuklar Aylan olmasın diye, başka çocuklar göç yollarında, kürem kürem kaybolmasın, kötü emellere sürülmesin diye, çocuklar kendi toprağında, kendi göğü altında, oynasın, okusun, yaşasın diye… 

 

- Advertisment -