Ana SayfaYazarlarErdoğan'ın pas geçtiği 'Öcalan' sorusu

Erdoğan’ın pas geçtiği ‘Öcalan’ sorusu

Abdullah Öcalan, 7 Haziran seçimlerinin ardından adeta İmralı'da unutulmaya terk edildi. Seçim sonrası zafer sarhoşluğuna kapılan Kandil ve HDP, Öcalan'ın adını silahlar patlayana dek anımsamadı. Ankara'nın teröre karşı güçlü bir irade göstermesi ve operasyonları başlatması üzerine PKK/HDP Öcalan'ı yeniden hatırlamaya başladı.  

 

Şimdi en fazla merak edilen konu Ankara-İmralı ilişkilerinin ne düzeyde olduğu? Apo'nun bu dönemde söyleyeceği her sözün önemli olacağı inkâr edilemez; ama bundan daha da önemlisi devletin tepesinin Apo'ya nasıl baktığı ve ne söylediği. Çin ziyaretini izleyen gazeteciler olarak dönüşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İmralı'yla ilgili ne düşündüğünü sorma fırsatı bulduk. Erdoğan, Demirtaş ile Öcalan'a nasıl bakıyor? Bu iki ismi nasıl değerlendiriyor? 

Haber Türk'ten Nihal Bengisu Karaca, Erdoğan'a Demirtaş ve Öcalan ile ilgili basında yer alan bir haberi sordu. Karaca, Öcalan'ın Demirtaş hakkında "uluslararası bir proje" dediğini aktardıktan sonra şu soruyu yöneltti: Devlet Demirtaş ile Öcalan'a nasıl bakıyor, ikisi arasında bir fark görüyor mu? 

Cumhurbaşkanı Erdoğan iki kez kendisine yöneltilmesine rağmen bu soruyu pas geçti. Öcalan ile ilgili olarak bir değerlendirme yapmaktan özellikle kaçındı. Erdoğan'ın bu tutumu dikkat çekiciydi. Benim çıkardığım sonuç devletin Apo'yu hâlâ gözden çıkarmadığı yönünde. Çözüm sürecinin yerini operasyonlar ve çatışmalar almasına rağmen Erdoğan, İmralı'yı tümden silmemiş. Erdoğan PKK ve HDP'ye karşı çok sert olmasına karşın, Öcalan ile ilgili değerlendirme yapmaktan kaçınıyor. Bu da çözüm sürecinin tümden bitmediğini gösteren önemli bir işaret. Erdoğan, İmralı'nın hâlâ yapabileceği bir şeyler olduğunu düşünmeseydi sanırım Öcalan'ın üzerini çizmekten çekinmez ve bunu gazetecilere de açıklardı.  Çözüm sürecinin akıbetini merak edenler için Erdoğan'ın bu tavrının yakın geleceğe yönelik önemli bir işaret olduğunu düşünüyorum. Her ne kadar çözüm süreci buzdolabına kaldırılmış ve operasyonlar tüm hızıyla devam ediyor olsa da, İmralı'nın yeniden devreye girme ihtimali çok yüksek. Bugünden yarına olmasa da yakın gelecekte süreç yeniden rayına sokularak, belki daha farklı koşullarda yeniden başlayabilir. 

 

Öcalan ile görüşme

 

Bu arada geçen cumartesi günü Kamu Güvenliği Müsteşarı ile MİT'ten bir heyet,  Öcalan ile bir görüşme gerçekleştirdi. Bu hamle, devletin Öcalan ile teması koparmadığını ve sürdürmeye devam edeceğini gösteriyor. Kandil ve HDP, Öcalan'ın önünü açmak istiyorsa 2013'teki "silahlı unsurları sınır dışına çekme" sözünü yerine getirmeli. Devlet bundan geri adım atmaya yanaşmayacak. Apo'nun da sihirli bir değneği yok, tek başına yapabilecekleri çok sınırlı. Burada en büyük görev HDP'ye düşüyor. Kandil'i çekilmeye ikna etmeli. 

 

- Advertisment -