Ana SayfaYazarlarHDP siyasi, PKK askeri olarak kaybetti

HDP siyasi, PKK askeri olarak kaybetti

Kandil, bu kış sürecini “final yılı” ilan etti. Bu kararı “teröre devam” olarak okuyabiliriz. Nasıl olsa öldürdüklerinin, öldürttüklerinin hesabını soran kimse yok. Ellerinde kalanları da bu kış sahaya sürüp öldürtecekler. Tabii, PKK “Final yılı” derken, aslında kaybettiği gerçeğini gizlemeye çalışıyor. Yenilmiş, başarısız olmuş, dağılmış, bir çuval inciri berbat etmiş örgüt ağaları, Kürt gençlerini bu kış da ölüme sürerek ömürlerini biraz daha uzatmaya çalışacaklar.

 

Evet, PKK 7 Haziran sonrası başlattığı “Devrimci halk savaşı”nı altı ayda kaybetti; Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet’in operasyonları karşısında büyük kayıplar vererek ağır bir yenilgi yaşadı. HDP için de durum aynı; 7 Haziran öncesi paralel yapı, CHP ve sol güçlerle yaptığı ittifak, Türkiye düşmanlığı üzerine kurguladığı siyaset, 1 Kasım’da başarısızlığa uğradı.

Ne PKK, ne HDP bu gerçeğin dile getirilmesinden memnun. Kandil’e hesap soracak hiçbir makam yok; ama eş başkanlara hesap soracak bir makam var. Kürt seçmen, HDP’ye nispeten seçimlerde hesap sordu. Fakat partinin kendisi eş başkanlara hesap soracak güçte ve yeterlilikte değil. Bu, HDP yönetiminin tıpkı CHP yönetimi gibi dizayn edilmiş olmasından kaynaklanıyor. Kemal Kılıçdaroğlu etrafında kurulan koruma zırhının aynısı Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve Sırrı Süreyya Önder etrafında da kurulmuş durumda. CHP yönetimi gibi HDP yönetimi de bir Gladyo çetesinin işgali altında. “Yeni sol” söylemiyle CHP’yi dizayn ettiler, “Türkiyelileşme” söylemiyle de HDP’yi ele geçirdiler.

1 Kasım seçimlerine doğru gelirken ulusalcılar ve Alevileri CHP ile Kürt sosyolojini ise PKK ve HDP ile yönetmeye, arkadaki uluslararası destekle Türkiye’yi düşürmeye ve çökertmeye kalktılar. Bu stratejiyi ortak bir aklın etrafında uygulamaya çalıştılar. Hesaba katamadıkları şey, AK Parti’nin direnme ve milleti etkileme gücü oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 7 Haziran’dan sonraki süreci yönetme biçimi, devlet ve millet kaynaşmasını sağlaması 1 Kasım seçimlerinde büyük bir başarıyı da beraberinde getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yönetiminde devlet, Gezi kalkışmasında ulusalcıları, 17-25 Aralık Yargı darbesi girişiminde paralel yapıyı, 7 Haziran sonrası ise iç savaşa girişen PKK ve HDP’yi yenilgiye uğrattı. PKK ve HDP, şimdi can havliyle bir çıkış yolu arıyor; devlet içinden bir can simidi atılmazsa bir daha başarı şansı bulmaları imkânsız.

- Advertisment -