Gazeteciler haber yazamayınca senaryo yazmaya başlıyor. 2023 yaklaştıkça, belli ki bunların sayısı artacak. Örneğin AK Parti ile Kürtler arasında yeni bir ‘hikaye’ ortaya çıkarma çabaları görülüyor… Ancak bu hikaye şimdilik arkaya atılmış durumda. 2019 Yerel Seçimleri’nden bu yana, senaryoların ve kurguların asıl konusunun İYİ Parti olduğunu görmek mümkün.
Hatırlayalım: Ülkücü bir gelenekten gelen, merkez sağ partilerde içişleri bakanlığı yapmış Meral Akşener, MHP içinde ayrışmalar başladığında, ‘hareket’in başına geçebilecek bir güç biriktirmişti. Ancak iktidarın kollamasıyla Bahçeli egemen olmuştu. O zamanki senaryo “Ülkücü Akşener, ülkücü MHP ile birlikte AK Parti iktidarını destekleyecek” şeklindeydi. Meral Akşener ise yeni arayışlara kulağını açmıştı.
Seküler milliyetçiliğin geliştiğini görmüştü. Onu ‘merkez’e yönlendiren, seçmen kitlesinde gelişen seküler eğilimdi. Dindar, içine kapanık, muhafazakâr milliyetçilik Anadolu’nun içlerine çekilirken, kıyılardan ülkenin içlerine doğru yeni bir (modernist) rüzgar ilerliyordu. Kurulduğu günden bu yana, “İttifakı bozdu bozacak” diye beklenen İYİ Parti, iktidara giden yolun ‘geriye dönmek’ten geçmediğinin farkında.
Toplumdan aldığı sinyaller, İYİ Parti’yi daha kararlı bir muhalif güce dönüştürüyor. Son olarak da şöyle bir iddia dolaşımda: Anayasa Mahkemesi, muhalefetin itirazını dinleyerek, raflarda duran ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ dosyasını raftan indirecek. Yapılan anayasa değişikliğini iptal edecek ve Türkiye kazasız-belasız yeniden ‘parlamenter rejim’e dönecek.
‘Yüzde 50’ derdindeki iktidar için bu bir ‘çıkış yolu’ olacak. İlk seçimde yine birinci parti çıkacak olan AK Parti, İYİ Parti ile hükümet kuracak ve statüko aynen devam edecek. İYİ Parti üzerine iktidar kurguları yapanları heveslendiren gelişmelerden biri de son tezkere oylaması oldu. Ancak ne olursa olsun yukarıdaki paragraftaki senaryonun sokaktaki gerçeklikten kopuk olduğunu söylemek mümkün.
Sokaktaki halkın ruh hali, değişime olan ihtiyacı ortada. İYİ Parti’nin de bu ruh halinin farkında olduğu kanısındayım. O nedenle de bu koalisyon senaryosu inandırıcı değil. Meral Akşener ve İYİ Parti büyürken, onların içinden çıktığı parti olan MHP düşüşe devam ediyor. İYİ Parti neden MHP’nin yerine geçmek istesin ki? Geleceği o kulvarda görselerdi, zaten MHP’nin içinde kalırdı.