Adalar, virüs salgınından daha az etkilendiği için mayıs sonuna kadar giriş çıkışlar kontrol altına alındı. Orada oturan ve çalışanlar dışındakilere yasak konuldu. Adalar’ın yazlıkçıları erken harekete geçti, şimdiden kapasitenin yüzde 75’i dolu gibi görünüyor. Adalar’a gelebilecek binlerce günübirlikçinin yaratacağı salgın tehlikesi nasıl önlenebilir, işyeri ve işletmeler yeni duruma nasıl uyarlanır, tartışılıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Turizm Platformu Direktörü Özcan Biçer, bu amaçla Adalılar ile telekonferans yoluyla bir danışma toplantısı düzenledi. Online ortamda yapılan toplantıya, TÜROB (Turistik Otelciler Birliği), TURYİD (Turistik Yeme-İçme Tesisleri Derneği) temsilcileriyle, Adalar’daki otel, lokanta, su sporları kulüpleri, plajlar, bisikletçiler gibi Adalılara ve turizme hizmet veren tesislerin yöneticileri ile sivil toplum temsilcileri katıldı.
Turizm Bakanlığı’nın salgın koşullarında açılacak işletmeler için hazırladığı genelge, turizm ve belediye belgeli küçük tesislerin yer aldığı Adalar’a nasıl uyarlanacaktı? İşletmelerde bulaşı nedeniyle uygulanması gereken fiziksel mesafenin gelirleri düşüreceği, alınacak önlemlerin de maliyetleri artıracağı bir gerçek. Bu koşullar nedeniyle işletmelerin belediyelere ve hazineye ödediği ecrimisil bedellerinin düşürülmesi talep edildi.
Adalar’a ilgi artarken kontrollü açılım nasıl sağlanacaktı? Adalar’a tek ulaşımın deniz yoluyla gerçekleştiği için girişleri kontrol etme imkanı da vardı. İBB Turizm Platformu, İBB Ulaşım Daire Başkanlığı ve Sağlık Daire Başkanlıkları’yla bu konuda eşgüdüm içinde bir plan düzenleyecekler. İBB Turizm Direktörü Özcan Biçer önümüzdeki hafta içinde bir geçiş planı ortaya çıkaracaklarını söyledi.
Toplantıya katılan Adalıların bazı talepleri:
Adnan Demir (Büyükada Deniz Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı):
Adalar’a ulaşım yalnızca Şehir Hatları vapurlarıyla yapılmalı.
Yalnızca Şehir Hatları iskeleleri kullanılmalı, gelenler denetlenmeli.
Eminönü’nden kalkan gemiler Kadıköy’e uğramadan, (Heybeliada- Büyükada, Kınalıada-Burgazada) gitmeli.
Esnaf, kaldırım ve sokaklara taşmamalı, Adalar’da sıkıntısı duyulan tuvalet ve el yıkama olanaklarının gözden geçirilmeli.
Kınalıada açıklarındaki kanalizasyon çukuru dolmuş durumda, hızla bu sistem şehirdeki arıtma tesisine bağlanmalı.
Osman Öztürk (Mali Müşavir- Otel işletmecisi): Gereken sağlık önlemlerini alalım, otellerimiz çalışmaya başlasın. Kalmak isteyenler gelsin tabii ki kontrollü olsun.
Mehmet Ali Dursun (Bisikletçi): Bisiklet yolları yapılsın, sayıları on bini geçen akülü araçlarla ilgili bir önlem alınsın. Orman içindeki başıboş köpekler sahiplendirilmeli. İBB, Adalar’ın normalleşme planını ortaya çıkarmaya çalışıyor. Bu örnek diğer yerleşim yerleri için de bir geçiş denemesi olarak önem kazanıyor.