Ana SayfaGÜNÜN YAZILARIKomet’in resim yolculuğu…

Komet’in resim yolculuğu…

Resim bir mal değil ki. Resim sanatçının yarattığı bir eser… Yüzyılların birikimi içinde gelişmiş, yeni şekillere bürünmüş… Resim eski medeniyetlerden günümüze gelen ve yaşayan önemli bir sanat dalı. Her şeye rağmen özgün ve karakteri olan bir çalışmaya imkan veriyor. Dikkat edersen benim sergimde seri üretim yok. Tablolar birbirini takip etmiyor. Ama tablolara baktığınızda Komet’in olduğunu anlarsınız.

Sevgili arkadaşım, ressam Komet 80 yaşında. Dirimart, Komet’in 80’inci yaşını iki senedir üzerinde çalıştığı resimlerle kutluyor.

Sergi on iki adet büyük (intemporel) figüratif resimle, altı adet (Alto-Modern) çalışmayı kapsıyor. Resim Sergisi, 11 Kasım’dan 12 Aralık’a kadar ziyarete açık olacak.

Komet’le Dirimart Sanat Galerisi’nde (Dolapdere/İstanbul) açtığı yeni sergiyi konuşuyoruz. Her zamanki farklı ve eleştirel duruşuyla tepkilerini açıklıyor.

Resim dünyasında üretim ve seri üretim konusundaki duygularını dile getiriyor: “Bizim çocukluğumuzda terziler, her kişiye özel elbise yaparlardı. Ayakkabıcılar da öyle… O zaman elbisenin, ayakkabının bir karakteri olurdu. Sonra Amerikan tarzı seri üretim piyasaya egemen oldu.

“Kendine özgü olanlar, karakteri olanlar, üretim dışı kaldı, bir kenara itildi, çağdışı sayıldı. Şimdi resim galericileri de seri üretim istiyor. Birbirinin devamı tablolar ‘üretmemizi’ talep ediyorlar. Tıpkı özgün olanın giderek dışlandığı sistem, resim dünyasını da etkisi altına aldı.

“Resim bir mal değil ki. Resim sanatçının yarattığı bir eser… Yüzyılların birikimi içinde gelişmiş, yeni şekillere bürünmüş… Resim eski medeniyetlerden günümüze gelen ve yaşayan önemli bir sanat dalı. Her şeye rağmen özgün ve karakteri olan bir çalışmaya imkan veriyor. Dikkat edersen benim sergimde seri üretim yok. Tablolar birbirini takip etmiyor. Ama tablolara baktığınızda Komet’in olduğunu anlarsınız.”

“Resimlerimin kendine özgü bir karakteri var.” Komet, ülkemizin uluslararası alanda tanınan önemli ve kendine özgü sanatçılarından… 1971’de devlet bursu ile Paris’e giderek Vincence Üniversitesi Plastik Sanatlar Bölümü’nde okudu. Resim çalışmalarını, sergilerini Fransa ve Türkiye’de sergilemeye devam ediyor. Kendi iç dünyasını, hesaplaşmalarını ve 80 yıllık yaşamını, geldiği yeri, Alem dergisindeki söyleşisinde şöyle anlattı:

YAZININ TAMAMMINI OKUMAK İÇİN

- Advertisment -