Ana SayfaYazarlarLizbon’da 32 yıl önceki o acı günün hatırası için....

Lizbon’da 32 yıl önceki o acı günün hatırası için….

 

Türkiye’nin Lizbon Büyükelçiliği’nde yeni atanan elçi gelene kadar görevi üstlenmiş maslahatgüzar 44 yaşındaki genç diplomat Yurtsev Mıhçıoğlu, önceki gün elçilik etrafında görüp şüphelendikleri üç kişiyle ilgili Ankara’ya kripto odasından telgraf çekmektedir.

 

ASALA’nın Türkiye Cumhuriyeti diplomatlarına peş peşe saldırılar düzenlediği kötü zamanlardır… En son Orly Havaalanı saldırısı olmuştur.

 

Tam o sırada elçiliğin içindeki kançılaryadan makineli tüfek sesleri yükselir.

 

Büyükelçilik teröristlerce basılmıştır. Silahlı beş militanla (daha sonra Ermeni Devrimci Ordusu "ARA" militanları olduğu ortaya çıkan) elçiliğin güvenlik görevlileri arasında çatışma çıkmıştır. Güvenlik ataşesi Erşan Yıldırım çatışmada bir teröristi öldürür. Çatışma sırasında elçiliği koruyan Portekizli polis Manuel Pachero da hayatını kaybeder.

 

Elçilik binasında direnişle karşılaşan teröristler elçiliğin kançarya kısmına geçip, Maslahatgüzarı Yurtsev Mıhçıoğlu’nun eşi Cahide Mıhçıoğlu ve oğlu Atasay Mıhçıoğlu’nu rehin alırlar.

 

Maslahatgüzar Mıhçıoğlu’nun bütün gayretlerine rağmen Portekiz polisi olay yerine ancak bir saat sonra gelmiş ve ağır hareket etmiştir. Maslahatgüzar Ankara’ya ulaşamamış, yan taraftaki Mısır elçiliğine gidip onlardan Ankara’ya haber vermelerini istemiştir.

 

O sırada elçilik içindeki hattın hâlâ çalıştığını fark edip, kançaryanın numarasını çevirir.  Telefonu Türkçe konuşan Lübnanlı bir terörist açar. “Biz Ermeniyiz davamızı anlatacağız” diyerek kançaryanın her yerine patlayıcı yerleştirdiklerini, tezlerini anlatacaklarını, müdahale olursa bombaları patlatıp kendileriyle birlikte karısını ve çocuğunu öldüreceklerini söyler. Telefonunu verdiği eşi Cahide Hanım da bunu doğrular.

 

Devreye Portekiz polisi girer. Çatışmalar kesilir. Ama bir anda bir patlama olur, kançarya yanmaya başlar.

 

Maslahatgüzarın oğlu yaralı olarak sürünerek yangından kurtulur. Ama eşi hâlâ içeridedir. Portekiz polisi yangının içine girmek konusunda da isteksiz.

 

Maslahatgüzar “Beni koruyun" diyerek eşini kurtarmak için binaya girer. Bundan sonrasını olayla ilgili yazdığı rapordan okuyalım:

 

"Fakat yanına vardığımda hareketsiz bulunan eşimi taşımak üzere sırtıma kaldıramadım. Yanmıştı. Onu tuttuğum zaman ellerim de yandı. Alevler her tarafımızı kaplamıştı. Tek çare olarak kendini bilmez durumda bulunan takriben iki metre olan yükseklikten merdiven üstüne kaydırarak atmak ve bilahare kendimi de o kanalla kurtarmak yolunu seçtim. Ve eşimi Tanrı’ya sığınarak aşağıya bıraktım. Arkasından ben de atladım…”

 

Hastaneye kaldırılan 38 yaşındaki Cahide Mıhçıoğlu aldığı ağır yanıklar yüzünden kurtarılamaz. Dört terörist de olay yerinde yanarak ölürler. Maslahatgüzar Yurtsev Mıhçıoğlu raporunda eşinin ve dört militanın ölümüne neden olan ve anlam veremediği patlamanın nasıl meydana geldiğiyle ilgili oğlunun anlattıklarından yola çıkarak vardığı sonuç trajiktir:

 

“Oğlumun izahatından çıkardığım sonuç; eşim Cahide’nin çocuklarına olan düşkünlüğünü de bildiğimden oğlumun kafasına silahla vurulmasından sonra öldüğünü zanneden Cahide’nin ya teröristlerle mücadele sırasında ya da 'Siz benim oğlumu öldürdünüz, ben de sizi öldüreceğim' düşüncesiyle elektrik prizine irtibatlandırılmış tele doğrudan veya dolaylı bir şekilde ulaşmak suretiyle veya başka bir yolla infilaka sebebiyet verdiğidir…”

 

Cahide Mıhçıoğlu’nun cenazesi Türkiye’ye getirilir ve devlet töreniyle uğurlanır. Bir ay sonra Yurtsev Mıhçıoğlu da Ankara-İstanbul arasında kendi kullandığı aracın kaza yapması sonucu hayatını kaybedip çok sevdiği eşine kavuşur.

 

İşte bu trajik günün 32. yıl dönümünde Lizbon, bugün bir törene ev sahipliği yapacak. O gün hayatını kaybeden Cahide Mıhçıoğlu ve konsoloslukta görevli polis memuru Manuel Pachero anısına yapılan anıt Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Portekizli meslektaşı tarafından açılacak. Törene; olaydan yaralı kurtulan, o gün annesini, bir ay sonra da babasını kaybeden Atalay Mıhçıoğlu da katılacak…

 

- Advertisment -