Ana SayfaYazarlar‘Okyanus ötesi’ darbe

‘Okyanus ötesi’ darbe

 

MHP, Türk siyasi hayatının en önemli partilerinden biri. Türkiye ile ilgili bir hesabınız varsa öncelikle bu partiyi dikkate almak zorundasınız. MHP’nin siyaset ve toplum hayatında işgal ettiği yer en az iktidar partisininki kadar önemli ve güçlüdür.

 

Bu yüzden MHP, 2011’den beri Okyanus ötesi siyasi tasarımların tam merkezinde yer alıyor. Paralel yapının bu partiyi ele geçirme arzusu yakın geçmişte “Kaset operasyonu” biçiminde kendisini gösterdi. Gülen’in istihbaratçı polisleri, 2011’deki seçimler öncesinde MHP’nin bazı üst yöneticileri ile milletvekili adaylarına ait olduğu öne sürülen kasetleri dolaşıma soktu. Seçim arifesinde partide peş peşe istifalar gündeme geldi. Devlet Bahçeli’nin biraz dik durması üzerine MHP seçimleri yara almadan atlatmayı başardı.

 

Ne var ki, seçimlerden sonra da Cemaat’in MHP’yi ele geçirme isteği son bulmadı. Devlet Bahçeli, 17-25 Aralık darbesi sonrası koltuğunu “Okyanus ötesi”nin suyuna giderek kurtarmayı denedi. MHP, 30 Mart Yerel Seçimleri ve 10 Ağustos Cumhurbaşkanı seçimlerinde Okyanus ötesinin merkezinde yer aldığı ittifaka yakın durdu. Devlet Bahçeli, Cemaat’in MHP’yi ele geçirene kadar vazgeçmeyeceğini anladığında ise kameraların karşısına geçip, partisinin “Okyanus ötesi”nce karıştırıldığını ve ele geçirilmeye çalışıldığını açıkladı.

 

7 Haziran seçimlerinde CHP, Pensilvanya ve HDP-PKK ittifakına dahil olmadığı için Devlet Bahçeli’yi bir türlü affetmediler.

 

Devlet Bahçeli, bu koalisyona girmediği için hedef oldu. Şimdi onu -Yargı kararıyla- devirerek cezalandırmak istiyorlar.

 

Yargı’nın “Olağanüstü kurultay” kararı kuşkusuz bir “son” değil. Bunun daha Yargıtay aşaması var. Büyük ihtimalle buradan da Bahçeli’nin aleyhinde bir karar çıkacak. Belli ki Bahçeli’yi devirmek için ciddi bir hazırlık yapılmış; parti içerisi karıştırılarak “Yargı kararı”na hazır hale getirilmiş. Bahçeli’nin bu karara ne kadar “hazırlıklı” olup olmadığını ise önümüzdeki günlerde göreceğiz.

 

Yargı’nın “MHP’ye kayyum” kararı, iktidar partisini de yakından ilgilendiriyor. Yeni anayasa ve başkanlık sistemine geçiş hazırlıkları yapan AK Parti’nin sayısal eksikliği, MHP’nin içine yuvarlandığı bu krizden gelecek vekillerle giderilebilir.

 

MHP’yi ele geçirmek isteyen gücün amacı; tıpkı kaset darbesiyle CHP’yi ele geçirerek yaptığı gibi Türkiye siyasetini dizayn etmektir. İktidar partisi, MHP’de olup biteni izleme yerine hızla harekete geçerek bu krizi ülke menfaatleri lehine çevirmeye çalışmalı.

- Advertisment -