Ana SayfaGÜNÜN YAZILARISırrı Süreyya'dan Bakan İdris Naim’e şiirle taşlama

Sırrı Süreyya’dan Bakan İdris Naim’e şiirle taşlama

Sırrı Süreyya Önder, ilk Meclis Başkanvekilliği görevini üstlendiğinde onun adına endişelenmiştim. Mükemmel bir yöneticilik yaparak, Meclis Başkanlık kürsüsünde gerçek anlamıyla bir farklılık oluşturdu. Örneğin Meclis kürsüsünden zamanın İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’e yazdığı şiir bir siyasi mizah şaheseri. 2012 yılında, Meclis Genel Kurulu’nda, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin hakkında CHP’nin verdiği gensoru önergesi üzerinde konuşan Sırrı Süreyya Önder (ki o dönem BDP milletvekiliydi) “Ben bir de Sayın Bakana şiir yazdım, methiye diyebiliriz" dedi ve şiirini okudu: “Kurbanam kalın kaşına/ Taç yakışan başına/Bir gün görmesem ey İdris Naim/Yanarım ataşına”

Sırrı Süreyya Önder, tüm toplumu birleştirdi. “Bu millet anlamaz, doğruyu da seçemez” diyerek topluma elbise biçenler, Sırrı örneğini ciddi olarak incelemeliler. Toplum Sırrı’nın kıymetini belli ki anladı. İki günden beri ülke bu arkadaşımızın sağlığını merak ediyor.

Sırrı Süreyya Önder, Kürt değil ama Kürtlerin yoğunlukta olduğu Adıyaman’da büyümüş. Anne-baba Türkmen. Kürt siyasi hareketinin en çok sevilen temsilcilerinden birisi. DEM Parti geleneği içinde istikrarlı şekilde siyaset yapabilmesi de ayrı bir özellik. Zor koşullarda kendini yetiştirmiş bir sanatçı. Bir siyaset insanı, bir devrimci, bir komik adam. Filmlerinin değer ve önemi herhalde bundan sonra da sinema araştırmacıları tarafından yorumlanacaktır. Ben daha çok Meclis’teki konuşmaları üzerinden hatırlıyorum Sırrı’yı.

İlk Meclis Başkanvekilliği görevini üstlendiğinde onun adına endişelenmiştim. Mükemmel bir yöneticilik yaparak, Meclis Başkanlık kürsüsünde gerçek anlamıyla bir farklılık oluşturdu.

Örneğin Meclis kürsüsünden zamanın İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’e yazdığı şiir bir siyasi mizah şaheseri.

2012 yılında, Meclis Genel Kurulu’nda, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin hakkında CHP’nin verdiği gensoru önergesi üzerinde konuşan Sırrı Süreyya Önder (ki o dönem BDP milletvekiliydi) “Ben bir de Sayın Bakana şiir yazdım, methiye diyebiliriz” dedi ve şiirini okudu: “Kurbanam kalın kaşına/ Taç yakışan başına/Bir gün görmesem ey İdris Naim/Yanarım ataşına”

Aslında sadece şiirin kendisi değil, Sırrı Süreyya’nın o şiirden önce ve sonra kurduğu cümleler de son derece espriliydi. “Sayın İçişleri Bakanı’nın bugüne kadar aldığımız bütün günahları için Genel Kurul’un huzurunda özür diliyoruz. Cumhuriyet demek değişim, dönüşüm demektir, biz de değişiyoruz.

(…) Bize gaz sıkmış, canına kurbanım, iyiliğimiz için. Diyarbakır’da gazla sulanmadık bir yer kalmadı, gaz da organikmiş, Sayın Bakanımız yalan söyleyecek değil herhalde. Gensoru verilecek olan sizsiniz, komple. Sayın İdris Naim Şahin başımızın tacı olmalı, ben buradan öneriyorum, Meclis olarak bir milli mutabakat yapalım. Milliyetçi Hareket hazır, AK Parti MYK’ya almadı ama ikna ederiz bir şekilde, olmadı Oslo mutabakatına koruz canım. Geriye kaldı CHP, siz de gelin şu inadı bırakın, anayasaya değişmez bir madde ekleyelim, dünya durdukça Sayın Bakan başımızda dursun. Değişmez İçişleri Bakanı. Sayın Bakan’ın tavrı epik sanat anlayışına uygun.”

Yanlış hatırlamıyorsam dönemin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Sırrı Süreyya’yı alkışlamıştı.

- Advertisment -