Ana SayfaYazarlarYol arkadaşlığı

Yol arkadaşlığı

 

12 Mart cuntacılarından biri "yol arkadaşlığı" arayışlarını "yol" ile anlatmıştı: "Kardeşim biz Ankara'dan yola çıkıyoruz. İstanbul'a gideceğiz. İzmit'e ulaşmamız için size ihtiyacımız var. İzmit'e bir kez ulaşınca İstanbul'a size ihtiyacımız olmadan da gideriz…"

 

"Peki bizi öldürecek misiniz?" sorusunun cevabı da aynı soğuklukta gelmişti: "Duruma göre, belki tam tasfiye ederiz, belki içeri atarız, ayağımızın altından çekeriz…"

 

Siyasette "yol arkadaşlığı" kolay bir durum değildir. Bu kavram zaten 1920'lerde komünist hareketler içinde gelişmişti. "Yol arkadaşları" komünist olmayan ama yükselen komünizme sempatiyle bakan insanları, esasen de entelektüelleri tanımlıyordu.

 

"Yol arkadaşları" bu tanıma uyum sağladıkları zaman, tasfiye edildikleri anda genellikle ciddi bir "ihanete uğrama" duygusuna kapılırlar.

 

Ama "yol arkadaşlığı" halinde gerçekte her yolun bir sonu vardır. "Yol arkadaşları" ana yapının parçası oldukları zaman da sorun bitmiş değildir.

 

Ana yapının gözü de her zaman "yol arkadaşlarının" üzerindedir ve sürekli olarak sadakat durumları ölçülür. Genel duruma göre bazı "sapmalara" izin verilir, ama bu da "İzmit’e ulaşana kadar" geçerli bir "hoşgörüdür." Ancak bu, yapının içinde ana çizgiden az farklı bir siyaset hattının kabulü değildir, tek tek vakalar itibariyle geçerli bir hoşgörüdür.

 

CHP'nin yol arkadaşları epeydir gerçek solcular, sosyalistler olmuştu. Ak Parti'nin yol arkadaşları ise daha çok kendini "liberal" veya "özgürlükçü" diye tanımlayanlardı.

 

Ak Parti askeri vesayetle ve yargısal vesayetle mücadele ederken "liberal özgürlükçü" yol arkadaşlarından önemli destekler aldı. Bu destekleri Ak Parti'nin nasıl gördüğünü tam bilmiyoruz.

 

Bugün Ak Parti'nin yol arkadaşlarına ihtiyacı kalmadığını düşündüğünü de söylemek kolay değil, yol arkadaşlarını terk ediyor demek de kolay değil.

 

Türkiye en sıkıntılı dönemlerinin birinden geçerken, yol arkadaşlarına daha çok ihtiyaç olması da düşünülebilir. Siyasette çözümlere daha çok ittifaklarla ulaşılabildiğine göre de yol arkadaşlığının çeşitli anlamları ve etkileri üzerinde de düşünülebilir.

 

  

- Advertisment -