Ana SayfaHaberlerGündemKılıçdaroğlu: En son tahmin 53 civarında

Kılıçdaroğlu: En son tahmin 53 civarında

 

Halk TV canlı yayınına katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, referanduma ilişkin oy tahmini hakkındaki soruya yanıt verdi:

 

"En son gelen tahmin 53 civarında, bizim 'hayır' oyu olacağı yönünde bir tablo var. Bunun içinde şeyler de var. Gizli oy dediğimiz, 'Acaba bu düşüncemi açıklarsam yani 'hayır' dersem başıma bir şey gelir mi?' diyen kitle de var. Onların önemli bir kısmı zaten 'hayır'dan yana tavır takılıyor. Sandığa gidiş oranı ne kadar yüksek olursa 'evet' ile 'hayır' arasındaki fark 'hayır' lehine o kadar büyümüş olur."

 

Anayasa değişikliğinde eyalet sisteminin olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine Kılıçdaroğlu, şu cevabı verdi:

 

"Eyalet diye yazmaz zaten. Yazılan şu: Birden fazla ili kapsayan düzenleme yapabilir, diyor. Birden fazla ili kapsayan düzenleme nedir? Şöyle bir karar alabilir. Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne'de bir kamu kuruluşu kurdurur ve üçünü birlikte kapsayan bir düzenleme hayata geçirdim diyebilir. Bir kararnameyle. Bu mümkün. Değiştiriyorsunuz çünkü anayasayı. Bakanlıkları, merkez ve taşra teşkilatını yeniden düzenleyebiliyor. Bu yetkisi var Cumhurbaşkanının. Böyle bir yetkiye sahip olacak. Zaten Şükrü Karatepe de bunu ifade etti. Sayın Bahçeli yeni keşfetmiş gibi görünüyor. Bu bilinen, bu parlamentoda, komisyonlarda defalarca dile getirildi, meydanlarda dile getirildi, anlatıldı. Bunların hepsi söylendi."

 

"Yeni mi keşfediyor bu beyler bunu?"

 

İstanbul Avcılar'da servis şoförleri ve esnafla bir araya gelen Kılıçdaroğlu, federasyon tartışmalarıyla ilgili konuştu:

 

“Dün akşamdan itibaren tartışılmaya başlandı: ‘Efendim Türkiye parçalanacak mı, parçalanmayacak mı? Eyalet olacak mı olmayacak mı?’ Yeni mi keşfediyorlar bu beyler bunu? 50 sefer söylendi. 'Efendim, başkan yardımcıları söylemiş ama benim ağzımdan çıkmadı.' TBMM'nin kürsülerinde 24 saat söylendi, daha ne söylensin? Sen de dinledin kardeşim, Başbakan da bakanlar da dinledi. Çıktılar meydana dediler ki, 'Bizim asıl hedefimiz Anayasa'nın ilk 4 maddesini değiştirmektir.' Ne istiyorsunuz siz Türkiye Cumhuriyeti'nden? Bu devletten ne istiyorsunuz?”

 

CHP lideri, Cumhurbaşkanlığı danışmanlarından Mehmet Uçum'un "Halk gümbür gümbür devrim yapıyor. Halk kendi devletini kurmak için adım atıyor" sözlerine de tepki gösterdi:

 

“Bakın Sayın Cumhurbaşkanı'nın danışmanlarından birisi 16 Nisan için diyor ki, 'Halk kendi devletini kurmak için adım atıyor.' Ne demek yahu? 16 Nisan'da mı kendi devletimizi kuracağız. Bu devlet ne zaman kuruldu, bu kadar şehidi biz niye verdik, bu gaziler niye çıktı, bu bayrak kimin bayrağı, bu devlet kimin devleti? Yeni devlet kuracakmışız, kim söylüyor bunu? Yardımcısı söylüyor. Türkiye bir felaketin içine sürüklenmek isteniyor. Hepimizin aklını başına alması lazım.”

 

Bahçeli'nin Erdoğan'ın danışmanlarına tepkisi

 

MHP lideri Bahçeli, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şükrü Karatepe'nin bir dergide yayınlanan ve başkanlık sisteminin ardından şehir yönetiminde de değişiklik yapılması gerektiği yönündeki ifadelere 'eyalet' eleştirisi getirerek tepki göstermişti.

 

NTV, STAR TV ortak yayınında konuşan Bahçeli, "Bir Cumhurbaşkanı danışmanı eyalet sistemini getireceğiz diye söylüyorsa, eyalet sistemine karşı olan, üniter yapı düşüncesi olan ülkücülerin kararı ne olabilir? Bunları düşünmek lazım. Bunu saklamanın manası yok, ileteceğim bir şey de yok. Her şeyi yakınen takip eden Başbakan ve Cumhurbaşkanı var. Geçmişte Kayseri'de bir belediye başkanlığı yapmış, başka bir özelliği olmayan bir kişinin danışman olarak Türkiye'yi sabote edecek açıklamalarını kabul etmiyorum. Böyle danışman olmaz. O zaman Cumhurbaşkanının, Başbakanın, AK Parti'nin, diğer partililerin ve MHP'lilerin emeklerini sabote ediyor. Benim danışmanım olmuş olsa, anında görevden alırım" demişti.

 

Erdoğan: Ben ne diyorum, sen ona bak

 

Bahçeli’ye cevap veren Erdoğan, "Danışmanımın bir açıklaması olmuş. Almışlar onu çarpıtmışlar ki danışmanım sonra düzeltmeye yönelik açıklamalar yaptı. Ben ne diyorum, sen ona bak" ifadesini kullanmıştı.

 

Yıldırım: Eyalet varsa görevi bırakırım

 

Başbakan Binali Yıldırım da "Eğer bu anayasanın herhangi bir yerinde eyalet varsa, eyalet sistemine yol açacak bir madde varsa, ben bugün hem parti genel başkanlığını hem de Başbakanlık görevini anında bırakacağım" demişti.

 

Bahçeli: Evet, artık çifte su verilmiş çelik gibi

 

MHP Genel Başkanı Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım’ın federasyon tartışmalarıyla ilgili açıklamalarını ‘fazlasıyla yeterli’ bulduğunu Cuma akşamı söyledi. “Evet, artık çifte su verilmiş çelik gibi olmuştur. Pazar günü kendini gösterecektir” dedi.

 

Kaynak: AA

- Advertisment -