Ana SayfaDış Haberİddia: Sisi’ye yakın şirket Gazze’den kaçmak isteyen Filistinliler üzerinden milyon dolarlar kazandı

İddia: Sisi’ye yakın şirket Gazze’den kaçmak isteyen Filistinliler üzerinden milyon dolarlar kazandı

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin kara kutusu olarak bilinen Sinalı aşiret reisi ve iş insani Organi’nin turizm şirketi Gazze’den kaçan Filistinliler üzerinden günde yaklaşık 2 milyon dolar kazanıyor. Şirket, Refah Kapısı’ndan Mısır'a geçen Filistinlilerden yetişkin başına en az 5.000 dolar ve 16 yaşın altındaki çocuklar için 2.500 dolar ücret alıyor. Refah Sınır Kapısı’nı açmayan Sisi yönetiminin Gazzeli sığınmacıların çaresizliğini kazanca dönüştürmesi tepki çekiyor. İsrail, Refah’ın Gazze tarafını kontrol etmek için askeri harekat başlattı.

Middle East Eye’ın özel haberine göre Mısır Cumhurbaşkanı “Sisi’nin Kara Kutusu” olarak adlandırılan İbrahim el-Organi’nin sahibi olduğu Hala Şirketi, İsrail ile sınırı olmayan tek Gazze çıkışı ve Filistinliler için kıyı bölgesinden tek çıkış yolu olan Refah geçiş noktasında transfer hizmetleri sağlama tekeline sahip .

Sina kabile lideri ve iş insanı İbrahim el-Organi’ye ait bir firma olan Hala Danışmanlık ve Turizm Hizmetleri, Gazze’nin Refah’ından Mısır’a geçen Filistinlilerden yetişkin başına en az 5.000 dolar ve 16 yaşın altındaki çocuklar için 2.500 dolar ücret alıyor.

Organi

Yalnızca son üç ayda şirketin savaşın yıktığı Gazze’yi terk etmeye çalışan çaresiz Filistinlilerden minimum 118 milyon dolar kazandığı tahmin ediliyor.

Sığınmacıların çaresizliğinden yararlanan Hala ve Organi hakkındaki uluslararası medyada yayınlanan haberlere rağmen firma, ortalama günlük ücretlerin 2 milyon doları aşmasıyla Nisan ayında Filistinlilerden elde ettiği karını ikiye katladı. Bu durum da şirketin Sisi yönetiminin himayesinde olduğunu gösteriyor.

Middle East Eye’ın (MEE) araştırmasına göre Hala tarafından çevrimiçi yayınlanan seyahat listesi analizi, şirketin geçen ay “VIP listesi” aracılığıyla sınırı geçen yaklaşık 10 bin 136 yetişkin ve 2 bin 910 çocuktan en az 58 milyon dolar kazanmış olabileceğini ortaya koyuyor.

Nisan ayında günlük ortalama 2 milyon dolar, Mart ayında tahmin edilen günlük kazancın kabaca iki katı. Nisan ayında kaydedilen en büyük kâr, Hala’nın yalnızca Filistinli mültecilerden o gün en az 2,3 milyon dolar kazandığı salı günü elde edildi.

Bu yılın sonuna kadar, eğer nisan ortalaması devam ederse, şirket, Hala’nın Gazze-Mısır sınırından naklettiği sözde VIP listesinden yarım milyar doların çok üzerinde kazanç elde edebilir.

Hala’nın 2024kârı

Hala’nın Filistinli mültecilerden elde ettiği kârın Şubat ve Nisan 2024 arasında nasıl arttığını gösteren grafik. Yetişkinler ve çocuklar için bilinen minimum ücretlere göre rakamlar olduğundan rakamlar düşük tahminlerdir.

Yerel kaynaklar Hala dışında geçen Şubat ayına kadar yerel insan kaçakçıları olduğunu ve onların kazançlarının bu rakamlara dahil olmadığını aktarıyor.

Şubat ayından önce, Hala işi tekeline alıp ücretleri standartlaştırana kadar Filistinlilerden Gazze’yi terk etmeleri için yetişkin başına 11 bin 000 dolara kadar ücret alınıyordu.

Savaştan önce Hala, Refah üzerinden Gazze’den çıkan herkesten kişi başı 350 dolar ücret alıyordu, ancak Filistinliler için bu fiyat 7 Ekim sonrası 14 kat arttı.

Hala’nın çaresiz Filistinlilerden elde ettiği kârın Şubat’ta en az 21 milyon dolar, Mart’ta 38,5 milyon dolar ve Nisan’da 58 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.

Filistin’in Kahire Büyükelçisi Diab Allouh’a göre 7 Ekim’den bu yana tahminen 80 bin ila 100 bin Gazzeli Mısır üzerinden saldırılardan kaçabildi.

Hala ve diğer Organi şirketlerinin elde ettiği gelir, bilinen herhangi bir gözetime tabi değil ve paranın nereye harcandığını veya bundan kimin yararlandığını inceleyecek hiçbir kamu kaydı yok.

- Advertisment -