Ana SayfaDış HaberKuzey Kore’nin “Goebbels”i 94 yaşında öldü

Kuzey Kore’nin “Goebbels”i 94 yaşında öldü

Kuzey Kore’nin eski propaganda ustası Kim Ki Nam, 94 yaşında hayatını kaybetti. 

Kim’in ölüm haberi, Kuzey Kore’nin resmî haber ajansı KCNA yayınladı.

2022’den beri tedavi gördüğü yaşlılık ve “çoklu organ yetmezliği” nedeniyle öldüğü belirtildi.

Güney Kore’nin haber ajansı Yonhap, Kim’i Nazi Almanyası’nın propaganda şefi Joseph Goebbels’e benzetti.

Seul’deki Ewha Üniversitesi’nden profesör Leif-Eric Easley, Kim Ki Nam’ın ölümünün “Kuzey Kore propagandası için bir dönemin sonu” olduğunu belirtti.

Kim Ki Nam kimdir?

1966’da Pyongyang’ın Propaganda ve Ajitasyon Departmanı’nın yardımcı direktörü olarak atandı, burada Kim Jong Un’un babası ve öncüsü Kim Jong Il ile yakın çalıştı. Daha sonra Kim Ki Nam, departmanın başına geçti.

Kim Ki Nam’ın Kim Jong Il ile yakın bir ilişkisi olduğu bildirildi, birkaç medya raporu onları “içki arkadaşları” olarak tanımladı.

Kuzey Kore Liderlik İzleme sitesine göre, Kim Il Sung’un – Kuzey Kore’nin kurucu babası olarak geniş çapta kabul edilen Kim Jong Il’in liderliğini destekleme girişimlerinin başındaydı.

Yıllar boyunca, devletin siyasi sloganlarının ana yazarı olarak hizmet etti.

Kim Jong Il’in ani ölümünden sonra oğlu Kim Jong Un’un ülkenin lideri olarak yükselmesini hızlandırdı. 

Kim Jong Il’in ölümünden sonra yayımlanan ilk KCNA raporunda “Dünya üzerinde hiçbir güç, Kim Jong Un’un bilge liderliği altında partimizin, ordumuzun ve halkımızın devrimci ilerleyişini engelleyemez. Kim Jong Un’un liderliği altında acımızı güce ve cesarete dönüştürmeli ve mevcut zorlukların üstesinden gelmeliyiz,” deniyordu

Kim Ki Nam, Kuzey Kore’nin Güney’e ziyaret eden az sayıdaki yetkilisinden biri. 2009’da eski Güney Kore başkanı Kim Dae-jung’un cenazesine katılan bir heyeti yönetti.

Kim Ki Nam, 2010’ların sonlarında emekli oldu, görevini Kim Jong Un’un kız kardeşi Kim Yo Jong’a devretti ancak rejimle iyi ilişkiler içinde olduğunu gösteren kamu etkinliklerinde hala görünmeye devam etti.

- Advertisment -