Ana SayfaHaberlerGündemBursa saldırısına 15 gözaltı

Bursa saldırısına 15 gözaltı

 

İçişleri Bakanı Efkan Âlâ, Bursa'da çarşamba günü bir canlı bombanın düzenlediği intihar saldırısına ilişkin soruşturma kapsamında, bazı illerde düzenlenen operasyonlarda 15 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

 

Uyuşturucu İle Mücadele Yüksek Kurulu Toplantısı öncesinde gazetecilere bilgi veren Âlâ, "Örgütle ilgili kuvvetli emareler var. Hangi örgütse… Bulgular var. Örgüt netleşince de açıklayacağım. Türkiye genelinde 15 kişi gözaltında. İlleri söylemiyorum şu anda" diye konuştu.

 

Saldırıda canlı bomba ölmüş, 20'ye yakın vatandaş hafif yaralanmıştı.

 

Saldırı, Bursa'da tarihi Kapalıçarşı'nın Ulu Cami cephesindeki girişine yakın noktada saat 17:26'da yaşandı. Bursa Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, "İntihar bombacısı olduğu düşünülen bir bayan şahıs, üzerindeki düzenekle kendisini patlatmıştır" açıklamasını yapmıştı.

 

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu , "Yaralıların hayati tehlikelerin bulunmuyor" dedi ve şu bilgileri verdi:

 

"Bizim ambulanslarımızla 13 hastamız hastanelere taşındı. Şu anda 13 hastamız arasında ağır diyebileceğimiz ciddi bir vaka yok çok şükür. Diğer bütün yaralılarımıza da Allah'tan acil şifalar diliyorum. Kulak çınlaması gibi ayaktan gelen vakalarla birlikte hastaneye müracaat sayısı şu anda son bilgi, yaklaşık 20 civarına ulaştığı şeklinde. Terörist 25 yaşlarında bayan, parçalanmış vaziyette. Kimlik bilgileri ve ilişkili olduğu yapıyla ilgili İçişleri Bakanlığımız gerekli incelemeleri yapıyor."

 

'Huzurumuza dönük bir saldırıdır' 

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise Katar yolunda havaalanında yaptığı basın toplantısında, "Bugün Bursa'da bildiğiniz gibi bir terör saldırısı gerçekleştirildi. Ülkemize, halkımıza, huzurumuza dönük bir saldırıdır. Elhamdülillah ağır yaralı vatandaşımız yok. Saldırıyı gerçekleştiren terörist öldü. Bir kez daha halkımıza, bu saldırı dolayısıyla direnç gösterme hususundaki kararlı tutumu dolayısıyla takdirlerimi ifade ediyorum. Geçmiş olsun dileklerimi bütün halkımıza iletiyorum." açıklamasını yaptı. 

 

İncelemeler sürüyor

 

Patlamanın ardından Tarihi Bursa Kapalı Çarşı dahil, olayın meydana geldiği bölgenin yakınındaki tüm cadde ve sokaklarda güvenlik önlemleri artırılırken, çarşı esnafı dükkanlarını kapattı.

 

Trafik akışı da Altıparmak Caddesi'nden Atatürk Caddesi'ne kadar durduruldu.

 

Çevrede yakınları bulunan vatandaşlar, bilgi almak için bölgede kalabalık oluşturdu.

 

"Çok yüksek bir ses duyduk"

 

Olay yeri yakınındaki pasajda dükkanı bulunan Yavuz Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, patlama anında dükkanının önünde olduğunu söyledi.

 

Kılıç, çok yüksek bir ses duyduklarını ifade ederek, "Benim dükkanın önü bir anda tozla doldu. Esnaf arkadaşlarla şaşkın bir şekilde sağa sola bakarak ne olduğunu anlamaya çalıştık. Bulunduğumuz yerde lokantalar vardı. Orada bulunan kadınlar ve çocuklar patlamanın şokuyla ağlamaya başladılar. Çok korkmuşlardı. Neyin ne olduğunu bir an anlayamadık" diye konuştu.

 

Dükkanının patlama yerine yakın olduğunu ancak pasajın içinde olduğu için zarar görmediğini anlatan Kılıç, şöyle konuştu:

 

"Patlamanın olduğu yerdeki dükkanların ön cephesi dağılarak pencereleri kırıldı. İçerideki müşterilerden ufak tefek yaralananlar oldu. Patlamanın olduğu yerdeki esnaf şok halindeydi. Dükkanların içinden yaralı halde çıkanlar vardı. Yerde yaralı halde yatan insan yoktu. Yaralılarda patlamanın şiddetiyle kırılan cam parçalarından yaralananlardı. Caminin etrafındaki insanlarda bir panik hali vardı. İlk kez böyle bir olayla karşılaştığımız için ne yapacağımızı bilemedik. Ulu Cami'nin içerisinden ilk anda çıkan olmadı. Çünkü cenaze namazı vardı. Cenaze namazından önce çıkan olmuş olabilir. Çıkmak isteyenler oldu. Camiden çıkmak isteyenleri güvenlikçi arkadaşlar ikinci bir patlama endişesiyle önledi."

 

Çarşı esnafından Mehmet Şen de patlama sırasında dükkanda olduğunu belirterek, sesi duyduğu anda dışarıya çıktığını söyledi.

 

Şen, büyük bir patlama sesi duyduğunu dile getirerek, "Yüksek bir sesti. Çevredeki vatandaşların kaçışmalarına ve paniğine tanık oldum. Herhangi bir yaralı ya da ölü görmedim. Zaten kısa sürede güvenlik güçleri önlemler aldı. Bizi de o alandan hemen uzaklaştırdılar. Korktuk, inşallah böyle şeyler bir daha yaşanmaz." 

 

Kaynak: AA, DHA

- Advertisment -