Ana SayfaYazarlarFutbolda kuşaklar

Futbolda kuşaklar

“İbo, takımı ayağa kaldır!” Beşiktaş-Antep maçında Beşiktaş taraftarı tezahüratı. Şifreyi çözelim: İbo; İbrahim Üzülmez. Artık Antep’in teknik direktörü. Şöhretini Beşiktaş sol kanat oyuncusu olarak yapmıştı. Acar denenlerdendi. Sıkışıldığında takımı ateşleyecek enerjisiyle tanınırdı. Seyirci artık rakip tarafta oluşunu paranteze alarak jest yapıyordu. Bu jestin, alicenap zekâsını o da karşılıksız bırakmayıp eliyle tribünleri ayağa kalkmaya çağırırken siz kalkınca artık rakibim olan eski takımım da kalkar mesajı verdi. Bu sahne  takım kimliklerinin artık üç-beş yılda bir değiştiği gerçeğini düşündürdü bana. Oysa,Yusuf-Sanlı ve sonra Metin-Ali-Feyyaz Beşiktaş’ın ardarda yaklaşık onar yılına damga vurmuşlardı. Ercan-Yılmaz, ardından Oğuz-Aykut da Fener’in.

 

 

Geçende tanıştığım Fenerli genç komşumun yaşını hesaplamak üzere “Uche-Högh’e yetiştin mi?” diye sorup, o kadar da genç olmadığını anlamıştım. 

 

Talihsiz ve beceriksiz senaryolar kurbanı tam teşekküllü yıldız Alex’i hatırlamak için bile en az lisede, Brezilya/Real Madrid’in sol kanat efsanesi Roberto Carlos’un Fener formalı halini hatırlamak için üniversitede olmak gerekiyor. Zico, Didi kadar gerilerde kaldı neredeyse. 

 

Zico olarak tanınan Arthur Antunes Coimbra                                         Valdir Pereira Didi Brezilyalı futbolcu ve teknik direktör

 

                          

Aurelio ve Appiah’la Mehmet Topal öncesinin örnek orta üçlüsünü oluşturmuş Fener’in ateşleyicisi Tuncay’ın da başka formalarına çoktan alışıldı bile. Hagi’nin en kalıcı mirası Emre Belozoğlu, hafızalarda bile Aziz Yıldırım’la eşleşti artık. Biyografisine bakmaya gerek yok, konuyu açtıran İbrahim Üzülmez hatırası hepsinden taze demek ki. Ve “Baba Hakkı”, hatta Rıza, Sergen misali isminden ibaret tanımadıkları, yüzünü, sahadaki halini, postürünü, çalımını bilmedikleri; statü atlamış hâli öncesi, sahanın içindeki hâli hakkında doğrudan hatıra biriktirmedikeri, Beşiktaşlılığı ancak iyice hayal olduktan sonra ulaşılacak mertebe olan efsaneye dönüşmemiş, hevesi, sevinci, içtenliği ve hayal kırıklıklarıyla kanlı/canlı bir hatıraydı hala.

 

İbrahim Üzülmez

 

Onbeş yılda  efsaneleşmiş o GS doruğunun istikrarlı profesyonel abidesi Popescu’nun, kaybolmadıysa bant kayıtları bile hala ders gibi olmalı gençler için. O GS’nin 2000 doruğu ertesindeki belirgin çöküşünde mektepli olmayan efsanesi Fatih Terim’i nereye koyacağını bilemenin payının izini sürecek kaç kişi kaldık şurada? 

 

Gheorghe Popescu                                                                             Fatih Terim

 

Yanılmıyorsam baba Muzaffer Sarvan da oğul Sarvan’dan daha uzun kalmıştı sahalarda.

 

 

 

 

 

- Advertisment -