Ana SayfaYazarlarAdalıların ortak çözüm arayışı

Adalıların ortak çözüm arayışı

 

Bir adalı yüksek sesle Kaymakam'a, “Lütfen kısa kesin, biz dertlerimizi anlatmak için geldik” dedi. Kaymakam öfkelenmek yerine gülümsedi:

“Haklısınız, hemen bitiriyorum.”

 

Toplantıya geçilmeden keçileri yüzünden tehdit aldığını söyleyen bir başka adalı, “Beni dinleyin, neler neler anlatacağım,” diye araya girdiğinde onun sözünü de kesen olmadı. Adalar İlçe Emniyet Müdürü Murat Bingöl'ün davetiyle yapılan Huzur Toplantısı böyle başladı. Adaların muhtarları, sivil toplum temsilcilerinin aralarında olduğu kadınlı erkekli 200 kişi sorunlar üzerine konuştu, çare aradı.

 

Kaymakam Mustafa Ayhan, Belediye Başkanı Erdem Gül ve Emniyet Müdürü Murat Bingöl soru ve eleştirileri dinlediler. Herkes, eleştirilerini dile getirmek için sabırsızlanıyordu. Yetkililerin kısacık sunuş konuşmaları bile onlara fazla gelmişti.

 

Sorunları sıralamaya başladılar.

1. Sayıları hızla artan akülü araçlar, denetimsizlik nedeniyle tehlikeli bir trafik sorunu haline geldi.

2. Adaların bütün kıyıları halka kapalı. Denize girecek yer yok.

3. Günübirlikçiler için tuvalet yok.

4. Faytonlar azalmalı, toplu ulaşımı amaçlayan formüller üretilmeli.

5. Giderek yayılan işporta süreci durdurulmalı.

6. Devlet araçları iskeleye inip yolcu taşımamalı. Vb. Vb.

 

Ciddiye alınması gereken birçok mesele dile getirildi. Zaman zaman sert ve haksız sayılabilecek eleştiriler de yapıldı.

 

Belediye Başkanı, Kaymakam, Emniyet Müdürü, söylenenleri not aldılar ve cevaplar verdiler.

 

1. Kaymakam Ayhan, akülü araçların aslında yasal olmadığını hatırlattı. Bir toplumsal ihtiyacın da etkisiyle başlayan yönelimin giderek çığrından çıktığını söyledi. Akülü araçlardaki artışın faytonlar ve kiralık bisikletlerle birleştiğinde tehlikeli bir trafik sorunu yarattığını vurguladı. Bundan böyle Belediye’nin çıkarma gemisiyle adaya yeni akülü araç getirilmeyeceğini söyledi.

 

2. Emniyet Müdürü Bingöl; çarşı, iskele ve Çınar Meydanı’nın akülü araçlara kapatıldığını, girenlere (el koyma dâhil) ceza verildiğini dile getirdi. Bu konudaki önlemleri daha sıkı sürdüreceklerini, bunun gerekli olduğunu anlattı.

 

3. Belediye Başkanı Gül, ulaşım konusunun sonbaharda çözüme ulaşacağını duyurdu. Tuvalet konusunu halledeceklerini, “sorunların çözümü için el ele hareket edilmesi gerektiğini” ifade etti.

 

Kaymakam ve Belediye Başkanı, iskeleye araçla indiklerine ilişkin eleştirilere, “Vallahi hiçbir zaman iskeleye araçla inmiyoruz” diye cevap verdiler. Adalar’da “sorunları katılımla çözme” konusunda örnek sayılabilecek bir buluşma gerçekleşti.

 

Günübirlik turist sayısı nedeniyle yükü giderek artan Adalar’da, köklü çözümlere ihtiyaç olduğu bir kez daha ortaya çıktı.

………

Kitap: Akillas Millas, “Heybeliada”, Adalar Vakfı yayınları… Millas’ın 600 sayfalık ve tarihi fotoğraflarla zenginleştirilmiş bu eseri 5 yıllık çalışmanın ürünü.

 

- Advertisment -