Ana SayfaYazarlarCelal Bayar'ın kızı Nilüfer Gürsoy

Celal Bayar’ın kızı Nilüfer Gürsoy

 

Üçüncü Cumhurbaşkanı ve Demokrat Parti'nin kurucularından Celal Bayar’ın kızı, eski milletvekili Nilüfer Gürsoy, Anayasa referandumunda “hayır” oyu kullanacağını açıkladı. 96 yaşındaki Nilüfer Hanım, Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki önemli bir dönemin hafızası.

27 Mayıs 1960 darbesi, iktidardaki Demokrat Parti’yi devirdi. Yönetici ve milletvekillerini hapse attı. Darbeci subayların oluşturduğu Milli Birlik Komitesi’nin emriyle kurulan Yassıada mahkemelerinde, 15 DP yöneticisi idama mahkum edildi. Cezaları onaylanan Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan idam edildi.

Celal Bayar'ın idamı, yaşının ileri olması nedeniyle, son anda durduruldu… Nilüfer Gürsoy ve onunla birlikte birçok DP’li aile, askeri yönetimden baskı gördü. Paralarına el konuldu. DP'li ailelerin çoğunluğu ve Bayar’ın ailesi, darbe karşısında sivil bir duruş gösterdiler. Nilüfer Gürsoy, 27 Mayıs sonrası siyasete atıldı ve milletvekili olarak Meclis’e girdi.

Sivil duruşun tarihi 

Gürsoy, son açıklamasında, yeni Anayasa değişikliğine ilişkin kaygılarını dile getirirken, açıkça ‘hayır’ demenin önemine vurgu yaptı. Nilüfer Gürsoy’un babası Celal Bayar, 100 yılı aşan yaşamı boyunca, sivil siyasetin öncülerinden birisiydi. Her dönemde, askeri / bürokratik vesayete karşı demokratik bir duruş gösterdi. Yassıada duruşmalarında, dik durdu, darbecilere boyun eğmedi.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

- Advertisment -