Ana SayfaYazarlarKürt kartı

Kürt kartı

Afrin harekatının başlamasının ardından adım adım bir meseleyle yüzyüze geldik. Bölgede hesabı olan bütün ülkeler, Türkiye'ye karşı "Kürt kartı"nı oynuyorlar.

 

ABD, açıktan silah vererek, üniformalı komutanlar yollayarak, PYD/YPG'ye destek olduğunu defalarca ilan etti. Türkiye, ısrarla "PYD, PKK'dır, bir terör örgütüdür” diyor, ABD ise "Hayır PYD terör örgütü değildir” demeye devam ediyor.

 

Rusya, PKK'ya da, PYD'ye de, hiçbir zaman "terör örgütü" demediği gibi, Moskova'da bu örgütlerin büro açmalarına yıllardır izin veriyor.

 

İran'ın, PKK üst düzey kadroları içinde, özellikle Kandil'de güçlü bir nüfuzu olduğunu bilmeyen yok. Suriye'nin de PYD ile bazı görüşmeler yaptığı basına yansıdı. Suriye iç savaşı başladığından bu yana, Esad güçleriyle PYD arasında ciddi bir çatışma yaşanmadı.

 

Son olarak, Rusya'nın Afrin'de, Suriye ile PYD arasında ittifak amaçladığı ve bölgeyi onlara devretmeyi planladığı öne sürüldü.

 

Kuzey Irak formülü

 

ABD, Rusya ile Suriye'nin geleceğini konuşurken, Suriyeli Kürtler için Kuzey Irak modelini savunduğu anlaşıldı. Suriye'nin toprak bütünlüğü içinde, özerk bir "Suriye Kürdistan'ı" formülünün Washington'un gündeminde olduğu, gazete köşelerine yansıdı.

 

ABD'nin bu arada PKK'ya Türkiye'de silah bıraktırıp üst düzey yöneticilerini enterne ettikten sonra örgüt kadrolarının PYD'ye katılmasını hedeflediği konuşuluyor. Bunun karşılığında Ankara'ya "Suriye Kürdistan'ı" projesinin kabulünün önerileceği, yaygın bir tez haline dönüşmüş durumda.

 

PKK/PYD hareketinin uluslararası alanda, "Türkiye karşıtlığı" temelinde geniş bir cepheye sahip olduğu söylenebilir. Bu şekilde, özellikle Suriye'de epeyce mesafe aldıkları, bir gerçek.

 

Türkiye kartı

 

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

- Advertisment -