Ana SayfaYazarlarYılbaşını afişlerle tehdit...

Yılbaşını afişlerle tehdit…

 

İslam dünyasının büyük çoğunluğunun üstünde birleştiği temel tezlerden biri şu: "Dinde zorlama yoktur." Kuran-ı Kerim'in Bakara suresinin 256. ayeti, bu konuda örnek olarak gösterilir.

 

Her inanç topluluğunun, makul ve barışçı olanları bulunduğu gibi, radikalleri ve fanatikleri de var.

 

Böyle bir girişi yapmamın sebebi yılbaşı kutlamalarına ilişkin son günlerde İstanbul sokaklarında giderek yaygınlaşan imzasız bir afiş. "Yılbaşı ve Noel kutlamalarına hayır" diye başlayan afiş şöyle devam ediyor: “Yılbaşı gecesi yine küresel şirkin ayyuka çıkacağı bir gece. Rabbin ‘hakk’a çağrısına inatla direnenlerin isyanda zıvanadan çıkacağı gece, doğru ve hak olan ne varsa zıddını yapmaya ant içmiş, nefis ve şeytanın kalesi olmuş, tahrif edilmiş bir inancın mensupları haramla yoğrularak ateşle oynarken; sen ey Müslüman, sen ne yapacaksın!?”

 

Alıntı yaptığım afiş bu cümlelerden ibaret değil; dahası da var…

 

Toplumumuzun önemli bir kesimi, çok uzun yıllardan beri, yılbaşını yeni bir yıla başlamanın umudu ve beklentisi içinde eğlencelerle kutluyor. Kendi çocukluğumdan hatırlarım; birkaç komşu bir araya gelir, soba başında kestaneler pişirilir, portakal mandalina, kuruyemişler yenir, tombala oynanır, Milli Piyango çekilişi heyecanla beklenirdi.

 

Bu kutlamalar için bir araya gelenler arasında dindar-laik ayrımı yapıldığını hatırlamıyorum. Şahsi izlenimim yılbaşlarının “her kesimden insanın katıldığı bir ritüel” olmasıdır. Tabii, eğlence sektörünün gelişmesiyle birlikte yılbaşı kutlamaları bazı kesimler için daha renkli kutlamalara dönüşüyor. Gece kulüplerinde, gazinolarda, içkili mekanlarda, kutlayanların sayısı da kalabalık .

 

Anadolu Müslümanları

 

Anadolu'nun ve Türkiye'nin kendine özgü karakteri; değişik inanç eğilimlerini içinde barındırdığı gibi, dindarların da daha esnek bir bakış açısıyla hareket etmesini içermiştir. Aynı ailenin içinde 5 vakit namaz kılan da vardır, içki içen de. İçki içenin değişik vesilelerle camiye gittiği, namaz kıldığı da bir gerçektir.

 

Geçen yıl İstanbul’da onlarca kişiyi katleden cani, bunu IŞİD adına ve inançları için yaptığını ifade etti. Katliamcı IŞİD, “yılbaşı eğlencelerini cezalandırdığı”nı açıkladı.

 

Baştaki afişe dönersek: Afiş afiş olarak kalmıyor. Şiddeti davet edebiliyor. Bazı terör örgütleri, yılbaşı kutlamalarını hedef alabiliyor. Yaşadığımız acı tecrübelerden ders çıkararak başta Diyanet İşleri Başkanlığı olmak üzere bütün kurumların özen göstermesi gerekiyor.

 

Kimsenin kimseyi tehdit etmesine izin verilmesin. İslam dünyası, fanatizmin esiri haline gelmesin…

 

Bu afişler ülkemize yakışmıyor.

- Advertisment -